De Grolse binnenstad is Hemelvaartsdag wederom één groot feestterrein. Foto: PR
De Grolse binnenstad is Hemelvaartsdag wederom één groot feestterrein. Foto: PR

Beachparty wederom toetje Dweilorkestendag

'Dweilorkesten komen graag naar Groenlo toe'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het lange Paasweekend zit erop. Al voorzichtig wordt uitgekeken naar het volgende lange weekend: het hemelvaartsweekend met op Hemelvaartsdag, 30 mei, in Groenlo de 24ste editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag. Voor vele dauwtrappers de eindbestemming van hun fietstocht die dag en voor duizenden mensen een vast uitje. Ook dit jaar heeft de organisatie wederom veel werk gemaakt van het presenteren van een sterk deelnemersveld en een boel gezelligheid. Liefst dertig orkesten sieren de affiche, verdeeld over achttien orkesten in de Wedstrijdklasse en twaalf in de Leutklasse. "We gaan naar dweilorkesten kijken, maar kijken evenzo op YouTube. Daar steken we veel tijd in", vertelt Frank Beurskens, voorzitter van de organisatie. "Na een jaar van weggeweest zijn de Flierefluiters uit Sassenheim weer terug in Groenlo. Dat is een toporkest. Ook weer van de partij zijn de Eierjongens uit Winterswijk en Dokters Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Eveneens toporkesten. Soms hoef je wat goed is niet van ver te halen. Nieuw is onder meer 'We bin d'r uut' uit Kampen. Die hebben we uitgenodigd. Dat klinkt als een tierelier. We hebben ze aan het werk gezien en vervolgens gevraagd. Zij voegen echt iets toe. In de wedstrijdklasse gaat het ons puur om kwaliteit. Spektakel is leuk, maar het gaat ons vooral om de muziek. Het moet helemaal kloppen. Daar wordt heel serieus naar gekeken."

Topjury
De orkesten worden beoordeeld door een professionele jury onder leiding van Hans Hilferink uit Groenlo en topmuzikanten uit geheel Nederland. "Ook dit jaar blijkt dat dweilorkesten graag naar Groenlo toe komen", is medeorganisator Remco Wolters blij. "Vanwege de sfeer, de gezellige binnenstad en het aantrekkelijke prijzengeld, en als publieksprijs een lang weekend Marveld Recreatie. De muzikant van de dag wordt gekozen door de 500 aanwezige muzikanten. Deze persoon krijgt van de Sociëteit Grolse Wanten een Grolse muts en een paar Grolse vingerhandschoenen, met de topjes eraf, zodat ze er wel mee op hun instrument kunnen spelen. Alle orkesten krijgen ook nog een grote Grolsch beugelfles."

Beachparty
Als experiment werd afgelopen jaar een beachparty georganiseerd, aansluitend aan de Dweilorkestendag. Het bleek een schot in de roos. "Als afsluiter dit jaar inderdaad wederom de Beachparty in de Kerkhofsteeg, die start om 17.00 uur. Daar hebben we op de Markt tijdens de prijsuitreiking geen last van. Dat vroeg om een vervolg, want dat was afgelopen jaar een fantastisch succes", kijkt Remco terug. "Veel mensen gaan Groenlo om die reden niet eens meer uit op Hemelvaartsdag, en er komen jongeren speciaal op de Beachparty af. Tot 17.00 uur spelen er gewoon dweilorkesten en daarna zal een DJ de plek innemen om er een mooi feestje te bouwen. De entree is de gehele dag gratis in Groenlo."

Horeca doet mee
Overdag is er weer volop catering met onder meer de bekende 'wos van Inter Nos'. "Maar ze hebben meer." Zowel Wolters als Beurskens geven hoog op van de samenwerking met de Grolse horeca. "We zijn blij dat alle horeca binnen het parcours van het gebeuren ook dit jaar weer mee doet", is Beurskens blij. "Wij hebben een prima contact en samenwerking met de deelnemende horecabedrijven."

Acht podia
De deelnemende orkesten vertonen hun kunsten en muzikaliteit op acht podia, vooral verspreid over de Grolse binnenstad. De deelnemers in de wedstrijdklasse spelen op wedstrijdpodia, te weten het Hoofdpodium op de Markt, het Europlein en de Koningssteeg, door de heren organisatoren steevast het Legro-plein genoemd. Daarnaast zijn er podia in de Goudsmitstraat, Kevelderstraat en de Beltrumsestraat. Bij Marveld Recreatie is eveneens een podium waar vervoer naartoe is geregeld door middel van de Marveld Express. Opstapplaats hiervoor is de Boompjeswal. Er zullen ook nog enkele orkesten optredens verzorgen bij Brouwersnös aan de Eibergseweg. Beurskens: "We zijn er weer helemaal klaar voor, mede door de inzet van de ruim honderd vrijwilligers die meewerken aan het evenement. Zonder vrijwilligers geen Dweilorkestendag. We mogen ons gelukkig prijzen dat we zelfs een wachtlijst hebben."


www.dweilorkestendag.nl