Afbeelding
Foto:

Het Blok officieel geopend

Verschil gewoon maken, gewoon een verschil maken

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Het was een flinke klus. Verbouwen en inrichten. Het organiseren van mensen en materialen. Maar maandagmiddag 29 april mocht iedereen het zien: Het Blok/VVV aan de Markt 2 in Lichtenvoorde. Dat wil zeggen: de genodigden mochten het zien, vanaf dinsdag 30 april is iedereen welkom.

Het Blok is een plek en een concept. Een voor Lichtenvoorde nieuw concept met horeca, werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de VVV en verkoop van streekproducten. Initiatiefnemers Cindy Klein Ikink, Luuk Peters en Marloes van den Berg vatten het maandagmiddag samen in het motto: verschil gewoon maken en gewoon een verschil maken.
De drie zijn trots op hoe is het is geworden, al is het volgens Marlous nog niet helemaal af: "Het is mooi, maar het moet nog mooier gaan worden." Misschien hoort een concept als dit ook wel nooit helemaal af te zijn.
Hoe ze aan de naam Het Blok kwamen? "Hier zat vroeger Blokker", geeft Cindy als een van de verklaringen. "Daarnaast was het in de afgelopen tijd af en toe best een blok aan ons been." Maar een mooi blok, daar zijn alle aanwezigen het wel over eens.

De middag is ook een beetje het feestje van de VVV in Lichtenvoorde. Peter Pothof, voorzitter van de VVV Oost Gelre (met vestigingen in Lichtenvoorde en Groenlo), kijkt terug: "Toen een jaar geleden onze medehuurder vertrok uit pand Markt 11 in Lichtenvoorde hadden we twee opties: een nieuwe huurder zoeken voor die locatie of op zoek naar een nieuwe locatie." Toen kruiste het pad van de VVV met dat van de drie 'Blokkers' en toen bleek al gauw dat een nieuwe combinatie was geboren. En zo is ook de VVV Lichtenvoorde (weer) open, als onderhuurder van Het Blok.

Namens gemeente Oost Gelre spreekt wethouder Marieke Frank haar bewondering uit voor het project: "Vooral omdat het echt een initiatief is van onderop, het is niet aangestuurd door de gemeente." De gemeente die ook zelf een ruimte in gebruik heeft genomen aan de Markt 2.

Tegen vier uur vindt de officiƫle openingshandeling plaats: de onthulling door wethouder Frank van een vogelkooi met vogels. Voortbordurend op de muurschildering in het pand, recent gemaakt door Natasja Scharenborg: we zijn allemaal vogels, vliegen allemaal een eigen richting op, maar komen ook allemaal uit hetzelfde nest.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding