Achtung rockt. Foto: Barbara Pavinati
Achtung rockt. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Klein en groot viert Koningsdag ondanks wisselvallig weer

'De gezelligheid leeft echt in Lichtenvoorde'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Langzaam stroomt het Elnaplein op de Markt vol tijdens het rockende optreden van Achtung op Koningsnacht. Een knallende aftrap wordt gegeven voor een nacht en dag feest. De koning is jarig en dat zullen we weten! Ondertussen doet in Café de Zaak Kashmir een grondige soundcheck. Die avond wordt er daar en in alle andere kroegen tot in de kleine uurtjes gefeest.

Sommigen hebben het bewust niet te laat gemaakt: "Want we hebben nog een hele mooie, lange dag voor ons!". De organisatie kijkt terug op een geslaagde Koningsdag: "Er was een kleine brand in een afvalcontainer, maar die was dankzij de brandweer snel onder controle. Dat stelde eigenlijk niks voor. Ondanks het wisselvallige weer is de Koningsdag goed bezocht. De gezelligheid leeft echt in Lichtenvoorde!"

Koningsdag begint met een rommelmarkt in de tuin van de Antoniushove georganiseerd door Speelotheek Leentje Uit. De kraamhouders en bezoekers hebben zich niet laten afschrikken door de regen. Kraamhouders hebben tenten opgezet, staan onder een grote paraplu of bedekken hun waar met plastic. Sommige vinden het jammer dat het niet is verplaatst naar de Hamalandhal. Andere vinden het ook met dit weer prachtig: "Het hoort gewoon bij Koningsdag. We doen het voor de kinderen!" Een enkele lege plek laat zien dat niet iedereen blij is met het weer. Grote en kleine bezoekers gluren vanonder paraplu's naar mooie en goedkope spullen. Een klein meisje is helemaal verrukt met de nieuwe kappop die ze van haar moeder krijgt.
Er zijn meer mensen die de portemonnee trekken en de kraamhouders zijn blij dat ze ondanks het mindere weer toch zaken doen. Twee vriendinnen lopen hun jaarlijkse rondje op de rommelmarkt en weten nog niet of ze iets gaan kopen: "Misschien komen we straks terug als het droog is, dan kunnen we ook goed zien wat er onder al het plastic zit." De organisatie van Koningsdag vertelt: "De rommelmarkt wordt georganiseerd door Speelotheek Leentje Uit. Zij hebben geen budget om bij slecht weer de Hamalandhal af te huren. We gaan kijken naar een oplossing voor de komende jaren. Misschien in overleg met de gemeente."

Aan jong en oud is gedacht
Comité Oranje Lichtenvoorde heeft aan iedereen gedacht. De kleinsten staan in de rij bij Lonnie Ballonie, springen op een springkussen of kunnen slijm maken onder de overkapping die bij Van Ooijen geplaatst is in verband met het slechte weer. Voor de kinderen van acht tot en met zeventien is dit jaar door Rinie Kleinmeulman een escaperoom gemaakt bij Bar 't Doktertje. Rinie: "Het zijn allemaal kleine opdrachten die elkaar opvolgen. Je begint met de 'Brief van de koning' en werkt zo door naar het eind. Er komen heel verschillende mensen op af: ouders met kinderen, maar ook vriendengroepen. Het is heel de dag goed doorgelopen." Ook aan de ouderen is gedacht. Op de 26ste is bij alle verzorgingstehuizen oranjegebak bezorgd.

Dolle boel
Muziekliefhebbers komen dit jaar echt aan hun trekken. Er is een line-up waar je U tegen zegt. Als de Paloma's in de middag moeten optreden is het gelukkig droog. Het plein stroom steeds voller met bezoekers die dansen, bier drinken en met bekenden eens goed bijpraten. Ook de andere optredens trekken veel bezoekers. Als het regent schuilen de mensen onder de grote parasols die op het plein staan.
Bij Wipneus en Pim is het een dolle boel. De vrolijk dansende en zingende mannen nodigen mensen uit op het podium en gooien oranje fluitjes in het publiek waar iedereen gelijk enthousiast op blaast. De sfeer zit er goed in. Tot laat in de avond viert Lichtenvoorde feest. Een Koningsdag met een oranje randje.

Achtung rockt   Foto draaienFoto orientatie  Fotograaf Redactie Gemaakt op  26-04-2019 sleutelwoorden Koningsdag Lichtenvoorde 2019 Bijschrift Achtung rockt. Foto: Barbara Pavinati Interne notitie  foto verwijderen De Kleinsten op een springkussen bij Van Ooijen. Foto: Barbara Pavinati
Een deelnemer van de escaperoom en wat materialen. Foto: Barbara Pavinati
De Paloma's swingen. Foto: Barbara Pavinati
Het is uitbundig feesten met Wipneus en Pim. Foto: Barbara Pavinati
De Paloma's. Foto: Barbara Pavinati
n de rij bij Lonnie Ballonie. Foto: Barbara Pavinati
Ranja voor de kleinsten. Foto: Barbara Pavinati
Slijm maken bij Van Ooijen. Foto: Barbara Pavinati
Snuffelen op de rommelmarkt in de regen. Foto: Barbara Pavinati
Spulletjes kopen op de rommelmarkt. Foto: Barbara Pavinati
Volle bak bij Achtung. Foto: Barbara Pavinati