Jubilerend Switbertus krijgt hulp van gemeente

LICHTENVOORDE- Schuttersgilde St Switbertus uit Lichtenvoorde viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. Dat gaat de vereniging uitgebreid vieren met onder andere een internationaal vendeltreffen met Pinksteren. Er komen zo’n 160 mensen uit verschillende landen naar dit evenement. De vereniging, opgericht in 1929, heeft naast de bekende showband ook nog een handboogsportafdeling. De showband, ook wel kopgroep genoemd, bestaat uit een majorettepeloton, een drumfanfare en een vendelgroep. De showband treedt regelmatig op in binnen- en buitenland maar is dus dit jaar zelf gastheer. Het organiseren van zo’n internationaal treffen is hele onderneming.

Door Kyra Broshuis

14 groepen uit 7 Europese landen
“De vereniging kan niet op voorhand alles zelf financieren”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Switbertus heeft eind 2018 voor de eerste keer een subsidieaanvraag ingediend voor de organisatie van een internationaal vendeltreffen. Er is een gesprek geweest met onze burgemeester en met de evenementenmanager van Oost Gelre. In dat gesprek is het 90-jarige bestaan van deze vereniging in 2019 én de bijbehorende organisatie daarvan van het 17e internationale vendeltreffen in het pinksterweekend van 2019 aan de orde geweest.” Voor dit eenmalige evenement worden 14 deelnemersgroepen uit 7 Europese landen voor een vendeloptreden verwacht. Naast de vendeloptredens in Lichtenvoorde zullen in het Pinksterweekend van 2019 ook andere activiteiten door Schuttersgilde St. Switbertus gepland worden. Zo komt er een feestelijke optocht naar het Wentholtpark, worden er optredens van de deelnemende groepen in de verschillende buurtplaatsen gehouden en zal er een gospelviering op de zondagmorgen gehouden worden.

Meer publiek en bekendheid
“Voor de organisatie van dit evenement vraagt Switbertus nu een gemeentelijke financiële bijdrage in de vorm van een garantiestelling van 6.580 euro”, legt de wethouder uit. “Oost Gelre is natuurlijk een evenementengemeente en daar hoort dit ook bij. Het gaat om een bijzonder evenement met veel buitenlandse gastoptredens. De vendeloptredens zullen niet alleen in de kern Lichtenvoorde zelf plaatsvinden, maar ook op enkele andere locaties. Door de optredens te verspreiden, hoopt Switbertus meer publiek te trekken en meer bekendheid te geven aan het vendeltreffen”, zegt Hoenderboom.

Meer informatie over het jubileumjaar van St. Switbertus kunt u vinden op www.st-switbertus.nl.