Boven vlnr.: Christina Silva, Rianne IJzereef, Lisa Steneker, Carine Dongala, Mia Bongers, Wim Ebbers, Rawaa. Onder: Azmera Teame met de 1-jarige Noah. Foto: Dinès Quist
Boven vlnr.: Christina Silva, Rianne IJzereef, Lisa Steneker, Carine Dongala, Mia Bongers, Wim Ebbers, Rawaa. Onder: Azmera Teame met de 1-jarige Noah. Foto: Dinès Quist

Fietsles helpt bij inburgeren

LICHTENVOORDE/GROENLO - Vanaf januari dit jaar worden er elke week fietslessen gegeven in Lichtenvoorde en Groenlo. Nieuwkomers in Oost Gelre leren niet alleen fietsen maar krijgen ook onderhoud- en theorieles en leren de omgeving kennen. Het initiatief hiervoor komt vanuit de gemeente; een club vrijwilligers zorgt voor de uitvoering.

Door Dinès Quist

Een viertal dames staat op dinsdagmiddag in het gemeentehuis klaar om aan de fietsles te beginnen. Een zelfde aantal vrijwilligers wacht de dames op. Ieder neemt zijn eigen 'leerling' mee. De één stapt op de fiets voor een rondje over de vlinderbrug, de ander krijgt een lesje bandplakken en de overige dames schuiven aan bij de theorieles. "Het gaat niet alleen om kunnen fietsen maar vooral het kunnen meedoen aan de samenleving", vertelt Lisa Steneker. Sinds drie jaar is Steneker ambtenaar 'programmamedewerker nieuwkomers' in Oost Gelre. In Zevenaar heeft ze eenzelfde fietsproject opgezet, dat succes wilde ze ook voor de nieuwkomers in Oost Gelre. Ook hier slaat het project aan, al is de opkomst niet altijd even groot. "Veel vrouwen hebben kleine kinderen, het lukt hen niet altijd om te komen ook al zijn de kinderen evengoed welkom." De vrolijk rondscharrelende Noah van één jaar is hiervan het bewijs. Haar moeder volgt de theorieles vandaag. "Momenteel krijgen acht vrouwen fietsles in Lichtenvoorde, dat mogen er best meer worden. Een eigen fiets is niet per se nodig, we hebben een paar tweedehandsjes voorhanden."

Vreemde manier van vervoer
"De doelgroep van onze fietslessen zijn moeders en de wat oudere dames. Het is lastig voor deze vrouwen te integreren in de samenleving, laat staan om zich deze vreemde manier van vervoer eigen te maken", vertelt Steneker. "Veel van de integratiecursussen zijn gericht op de zakelijke kant van het leven, maar leren recreëren draagt voor een groot deel bij aan het thuis voelen in hun woongebied. Met het onderdeel 'route' leren we de dames vertrouwd te worden met hun omgeving. Een geleidelijke opbouw in moeilijkheidsgraad van de routes, zoals fietsen op rotondes of tijdens spitsuren, zorgt ervoor dat de dames stapsgewijs vertrouwd worden met de Nederlandse fietscultuur. Fietsen moet leuk voor ze worden en dus is een belangrijk aspect van onze fietslessen: gezelligheid." Dat de dames met plezier naar de les komen, bewijst Carine Dongala. Zij komt uit Angola en woont al een aantal jaren in Lichtenvoorde. Ze kan al fietsen maar vindt het gezellig om met haar vriendin mee te komen. Wim Ebbers, één van de vrijwilligers, heeft nog wel wat in petto voor Carine: bandplakles. Carine is blij dat ze weer wat leert.

Taal, zwemmen en fietsen
De fietslessen zijn in het verlengde van het taalcafé en de zwemlessen die al langer aangeboden worden aan de nieuwkomers. De gemeente zorgt voor de financiën en een enthousiaste club vrijwilligers voor de uitvoering. Het kost de mensen niks en is daardoor heel laagdrempelig.
Ellen Bakker is actief betrokken bij het taalcafé dat al ruim twee jaar op volle toeren draait. "Taal is de weg naar vrijheid, pas als je de taal spreekt, kun je inburgeren", vertelt Bakker. "De vraag om meer te leren dan alleen de taal kwam van de mensen zelf."
Nog niet alle dames hebben de slag te pakken. "De meesten vinden fietsen heel eng," vertelt één van de vrijwilligers en tevens zwemlerares Mia Bongers. "We hebben geleerd dat we echt bij de basis moeten beginnen. Laatst reed er bijvoorbeeld één van de dames op een kruising af, ik bleef roepen dat ze moest remmen maar dat deed ze niet. Later bleek dat ze het woord remmen nog niet kende."

Fietsmaatjes gezocht
Er worden fietsmaatjes gezocht om samen met een nieuwkomer routes te fietsen. Aanmelden kan bij Lisa Steneker: 06-14427360 of l.steneker@oostgelre.nl
Aanmelden voor de fietslessen kan tijdens de lesmomenten in Lichtenvoorde in het gemeentehuis op dinsdagmiddag om 13.30 uur en in Groenlo in De Mattelier op woensdagochtend om 9.30 uur.

Wim Ebbers leert Carine Dongala bandplakken. Foto: Dinès Quist
Lisa Steneker (derde van links boven) omringd door vrijwilligers en nieuwkomers. Foto: Dinès Quist