Het voormalige Rabobankgebouw moet plaatsmaken voor parkeerplaatsen.
Het voormalige Rabobankgebouw moet plaatsmaken voor parkeerplaatsen. Foto: Kyra Broshuis

Voormalige Rabobank gaat plat voor tijdelijk parkeren

LICHTENVOORDE- Het pand aan de Raadhuisstraat in Lichtenvoorde waar voorheen de Rabobank in gevestigd was, wordt gesloopt. Dat maakt de gemeente Oost Gelre bekend. Het pand heeft dienst gedaan als tijdelijke huisvesting voor de ambtenaren van de gemeente tijdens de verbouw van het gemeentehuis. De gemeente is eigenaar van het pand. Sinds het vertrek van de ambtenaren naar het verbouwde gemeentehuis staat het voormalige bankgebouw leeg.

Door Kyra Broshuis

Kiss & ride
Wethouder Karel Bonsen vertelt over de plannen van de gemeente: “Het pand wordt gesloopt en we gaan de grond gebruiken als tijdelijke verkeersvoorziening. In het najaar gaan we starten met de bouw van het IEKC op de plek van de Ludgerusschool aan de Varsseveldseweg. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de voormalige Sint Jorisschool, hier naast het gemeentehuis, weer tijdelijk in gebruik genomen. Het personeel van de Ludgerusschool kan dan op de plek van de Rabobank parkeren. Ook wordt er een zogenaamde transitieplek, een ‘kiss & ride’, gerealiseerd voor de vervoerders van de kinderen van de Ludgerusschool.” Ook de sloop van de Antoniushove en de realisering van het nieuwe gebouw zal meer parkeerdruk opleveren, zo is de verwachting. “We krijgen nu al klachten van ondernemers en buurtbewoners over de parkeerdruk. Ook personeel en bezoekers van het gemeentehuis hebben regelmatig moeite om hun auto in de buurt te kunnen parkeren.”

De kosten
De kosten voor de sloop van het voormalige bankgebouw en de verharding van het terrein bedragen ongeveer een ton. Daarnaast moet de boekwaarde van het bankgebouw, bijna 1.2 miljoen euro, in één keer worden afgeschreven. De gemeente wil zo snel mogelijk beginnen met de sloop omdat de nieuwe parkeerplaats per 1 september beschikbaar moet zijn. “Die parkeergelegenheid willen in elk geval 2,5 jaar houden. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. ”We richten de omgeving rond het gemeentehuis opnieuw in. Daar betrekken we ook de toekomst van het voormalige postkantoor naast het gemeentehuis bij. Evenals de toekomstige bestemming van het terrein van de voormalige Rabobank. Daar hebben we wel ideeën bij, maar daar zijn we nog niet uit. Bij die ontwikkeling betrekken we uiteraard ook de omgeving.” Mogelijk komt er woningbouw op die plek. Het voorstel van het college moet nog voor goedkeuring naar de gemeenteraad.


St. Jozef en Pastoor van Ars gaan fuseren

LICHTENVOORDE- In de aanloop naar het nieuwe IEKC gaan de basisscholen St. Jozef en Pastoor van Ars in Lichtenvoorde alvast fuseren. Beide scholen gaan straks onderdeel uitmaken van het nieuw te realiseren IEKC (Integraal Educatief Kindcentrum) op de plek waar nu nog de Ludgerusschool gevestigd is.

Door Kyra Broshuis

Verder onder naam St. Jozefschool
De fusie van beide basisscholen staat gepland voor 1 augustus aanstaande. De basisschool Pastoor van Ars zal dan per die datum opgeheven worden. Bij het uitwerken van de plannen voor het te realiseren IEKC is met deze ontwikkeling al rekening gehouden. Het schoolbestuur kiest er bewust voor om de fusie een jaar eerder in te laten gaan dan de beoogde opening van het IEKC in 2020. Beide scholen gaan tot de overgang naar het IEKC formeel verder onder de naam St. Jozefschool.

Beide gebouwen blijven in gebruik
In het plan voor het te bouwen IEKC is rekening gehouden met de huisvesting van de leerlingen van beide scholen. Betrokken schoolgebouwen zijn apart te klein om aan alle leerlingen onderdak te bieden. Tot het moment van overgang naar het IEKC zullen de leerlingen nog gebruik moeten maken van beide bestaande onderwijslocaties. Dat laat wethouder Karel Bonsen van de gemeente Oost Gelre weten: "Het verzoek van het schoolbestuur hoeft niet ter besluitvorming naar de raad. Het schoolbestuur heeft een eigen verantwoordelijkheid voor het onderwijsaanbod. Alleen als er financiële gevolgen aan verbonden zijn zoals uitbreiding van de huisvesting, komt dit wel bij de raad terecht. In dit geval heeft de besluitvorming over een nieuw te bouwen IEKC al plaatsgevonden. Het besluit om te gaan fuseren is genomen met het oog op de krimp. Er is te weinig aanwas van nieuwe leerlingen en het schoolbestuur gaat er vanuit dat het leerlingaantal zal dalen."