Amnesty in actie voor Californië

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Oost-Gelre/Aalten zet zich middels schrijfacties in voor het afschaffen van de doodstraf in Californië. De gouverneur van deze Amerikaanse deelstaat , Gavin Newsom, kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd.

California is de staat met de meeste gevangenen in een dodencel. De laatste keer dat de doodstraf er werd uitgevoerd, was in 2006. Een rechter oordeelde toen dat de dodelijke injectie, zoals in California uitgevoerd, in strijd was met de grondwet die wrede en ongebruikelijke straffen verbiedt. Door Newsom's besluit worden ook de pogingen om een andere methode te bedenken voor de dodelijke injectie voorlopig beëindigd. Newsom vertelde in zijn speech dat hij tegen de doodstraf is. Hij noemde ook dat de doodstraf in de praktijk vooral de zwakkere groepen in de samenleving treft. De gouverneur heeft niet de bevoegdheid om de doodstraf in Californië af te schaffen.

Draag uw steentje bij en ondersteun gouverneur Newsom in zijn strijd tegen de doodstraf. Met één handtekening kunt u al bijdragen aan een betere wereld. Zet uw handtekening onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of wordt schrijfabonnee.