De wethouders en gedeputeerde openen het routenetwerk met een ritje in een koets. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De wethouders en gedeputeerde openen het routenetwerk met een ritje in een koets. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Ruiternetwerk van grote
kwaliteit geopend

Na meer dan zeven jaar eindelijk gerealiseerd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Sinds vrijdag 3 mei zijn de gemeenten Aalten en Winterswijk officieel een knooppuntennetwerk rijker dat geschikt is voor ruiters en koetsiers. De laatste maanden is er hard gewerkt om de duizend markeringspalen langs de uitgekozen paden en wegen te plaatsten. In totaal is er een routenetwerk van 230 kilometer gemarkeerd. Het is bovendien van hoge kwaliteit. Gedeputeerde Jan Markink kon de wethouders Inge Klein Gunnewiek en Martin Veldhuizen meteen al verblijden met een kwaliteitskeurmerk. De wethouders benadrukten dat het prachtige netwerk niet zonder de inzet van veel vrijwilligers mogelijk was geweest. Ze openden het officieel door met de gedeputeerde een kort ritje te maken in een koets.

Groot draagvlak
Henk Esselink van de Stichting Ruiter en Koetsier vertelde dat in 2012 de eerste gesprekken zijn gevoerd over het routenetwerk. Er was de wens om van het bestaande netwerk een knooppuntennetwerk te maken, waarvan de routes ook op een website beschikbaar zijn. Daarvoor moesten de wegen en paden ook precies met GPS-coördinaten gemarkeerd worden. Hiervoor werd contact gezocht met de landelijke stichting Ruiters en Mennen, die daarna heeft geholpen om alles mogelijk te maken. Vanuit twee centrale knooppunten in Aalten en Winterswijk werden de netwerken gecreëerd. Esselink moest daarna bezig met budgetramingen en het opstellen van een businesscase om subsidie van de Provincie Gelderland mogelijk te maken. De businesscase was nodig om te garanderen dat na de aanleg ook het onderhoud is gewaarborgd. Intussen was er al gewerkt aan een groot draagvlak bij de ruiters en koetsiers in Aalten en Winterswijk en hun organisaties. Ook was er meteen een goed contact met de gemeenten.

De landelijke stichting Ruiters en Mennen heeft uiteindelijk in 2018 de formele opdracht gekregen om het ruiterknooppuntennetwerk te realiseren. De uitvoering is gedaan door heel veel vrijwilligers, die tijdens de openingsbijeenkomst verschillende malen met een applaus werden beloond. De vrijwilligers waren vooral nodig voor het plaatsen van de kastanjehouten markeringspalen. "Het klinkt allemaal zo simpel, een paaltje in de grond slaan", zei wethouder Inge Klein Gunnewiek. Maar dat viel in Winterswijk bij het slaan van de eerste paal langs de Bocholtse Baan begin januari meteen al tegen.

Twintig werkdagen van vijf uur nodig voor het plaatsen van de palen

Ook moesten de palenplaatsers goed opletten dat ze geen kabels zouden raken. Door goed te kijken naar de bodem leerden ze al snel waar nog niet zo heel lang geleden de glasvezel was aangelegd. Door voorzichtig te graven of te boren hoefden ze slechts acht keer te beslissen dat de paal toch op een andere plek moest komen. Twintig werkdagen van vijf uur waren nodig om alle palen te plaatsen.

Ruiternetwerk landelijk promoten
Zowel de wethouders Klein Gunnewiek en Veldhuizen, beide wethouder van toerisme, en gedeputeerde Jan Markink hopen dat het ruiternetwerk extra recreanten van buiten de twee gemeenten zal aantreffen. Volgens Theo van der Heijden van de stichting Ruiter en Mennen moet dat kunnen lukken. Hij zegt dat het netwerk van bijzonder hoge kwaliteit is en dat de beide gemeentes daarmee voorop lopen. "Mensen overal in het land kunnen vanuit de luie stoel via onze website hun tochten in Aalten en Winterswijk plannen." Voor die mensen moeten er meer recreatieve voorzieningen zijn. De wethouders denken aan arrangementen en extra overnachtingsplekken. De gemeentes Aalten en Winterswijk trekken bovendien voor de komende jaren geld uit om het netwerk extra te promoten. Ook gedeputeerde Jan Markink ziet extra mogelijkheden om de Provincie Gelderland tot de paardenprovincie van het land te maken. De provincie heeft zelfs een eigen paardenras, de Gelderlander, die gekenmerkt wordt door betrouwbaarheid, gehoorzaamheid en een werkwillig karakter. Dit was volgens hem zeker van toepassing op alle vrijwilligers die mee hebben geholpen het netwerk te realiseren.

Keurmeester lovend
Markink overhandigde een kwaliteitskeurmerk aan de twee wethouders. De twee netwerken voldoen helemaal aan de kwaliteitscriteria van het Nederlands Hippisch Recreatief Platform (NHRP). Keurmeester Saskia ten Berge is lovend. "De routestructuur is op hoog niveau ingericht en uitgevoerd." Met de knooppunten kunnen ruiters en menners eenvoudig een route uitkiezen, "waarbij optimaal rekening is gehouden met de veiligheid van mens en paard". De markeringen zijn duidelijk, goed zichtbaar en van natuurlijke materialen, die passen in het landschap. "De route is bijzonder gevarieerd, deels verharde wegen maar ook prachtige lange zandpaden afgewisseld met smalle graspaadjes door het landelijke, licht glooiende gebied." De beoordelingen voor Aalten en Winterswijk zijn nagenoeg gelijk.

Extra waardering voor Winterswijkse netwerk met uitdagingen

Het Winterswijkse netwerk krijgt extra waardering vanwege de uitdagingen die de ruiter en koetsier onderweg tegenkomen. Zo zijn er enkele voordes, doorwaadbare plaatsen door enkele beken, en zijn er hier en daar hindernissen voor wie daar gebruik van wil maken.