Foto: Ronde Tafel 88 Aalten
Foto: Ronde Tafel 88 Aalten Foto:

Kidzrun in actie voor Stichting
Huntington Oost Achterhoek

REGIO - Je zult maar op je 29ste te horen krijgen dat je vroeg of laat een dodelijke hersenziekte krijgt. Het overkwam de nu 32-jarige Lars Krabbenborg uit Zieuwent. Hij richtte de inmiddels bekende Stichting Huntington Oost Achterhoek op. Op zondag 12 mei is er in Dinxperlo een sponsorloop voor kinderen, de Kidzrun, waarbij geld wordt ingezameld.

Drie jaar geleden kreeg Lars te horen dat hij, net als zijn broer, vader en oma, drager is van het gen dat Huntington veroorzaakt. Huntington is een relatief onbekende erfelijke hersenziekte die overeenkomsten vertoont met ALS, Alzheimer en Parkinson. Gemiddeld openbaart de ziekte zich tussen het 35ste en 45ste levensjaar. De levensverwachting is vanaf dat moment gemiddeld nog 17 jaar. De ziekte komt opvallend veel voor in de omgeving van Zieuwent en Mariënvelde en er zijn meer plekken in Nederland waar een hoge concentratie patiënten woont. De reden hiervan is onduidelijk. Zeker is dat in Mariënvelde en Zieuwent bijna iedereen wel iemand kent die gendrager is of de ziekte al heeft.

Op zondag 12 mei organiseert de Ronde Tafel 88 een sponsorloop voor kinderen waarbij geld ingezameld wordt voor de Stichting Huntington Oost Achterhoek. Aanmelden kan nog via www.kidzrun.nl of op de dag zelf. Meer informatie: www.kidzrun.nl.