De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün. Foto: Ruud Smit
De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün. Foto: Ruud Smit Foto:

Tentoonstelling Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek

WARNSVELD - Vanaf 13 mei is er een bijzondere fototentoonstelling te zien in het Kulturhus 't Warnshuus in Warnsveld: Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek. De opening van de expositie is op zondagmiddag 12 mei om 14.30 uur door de wethouder van cultuur van de gemeente Zutphen Mathijs ten Broeke. Daarna is de expositie te zien tot en met vrijdag 23 augustus tijdens de reguliere openingstijden van 't Warnshuus, zie hiervoor www.warnshuus.nl.

De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franziska Grün, 'die Franzi', een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij de grootouders van fotograaf Ruud Smit in Utrecht woonde. Voor haar grote liefde Max Falk meldde zij zich vrijwillig in kamp Westerbork. Franzi gaf een Zeiss Ikon camera in bewaring bij de moeder van Ruud. Franzi keerde niet terug uit de oorlog, zij werd in Auschwitz vermoord. De camera is uiteindelijk in bezit gekomen van Ruud. In zijn tienerjaren heeft hij met de camera leren fotograferen.

Een aantal jaren geleden haalde Ruud de Zeiss-Ikon uit de kast met het plan om alle Joodse begraafplaatsen in Nederland te fotograferen. Dat bleek al snel een onmogelijke opgave, maar een gesprek met Henk Steinvoort van het Warnshuus in Warnsveld bracht uitkomst. Die was op zoek naar een onderwerp voor een expositie over Achterhoeks cultureel erfgoed. Het oorspronkelijke plan werd aangepast. Zo is het idee ontstaan dat Ruud met de Kolibri uitsluitend de Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek zou gaan fotograferen. In de doka van Ruud in Doesburg zijn de zwart-wit foto's afgedrukt.

Meer achtergrondinformatie over Franzi Grun en de tentoonstelling kunt u vinden op de site www.diefranzi.nl.

Joodse begraafplaats. Foto: Ruud Smit
De Zeis Ikon Kolibri. Foto: Ruud Smit