Hilariteit tijdens de kelnerrace afgelopen jaar. Foto: PR
Hilariteit tijdens de kelnerrace afgelopen jaar. Foto: PR

Vaste ingrediënten basis voor succes Pinksterfestijn

HARREVELD - Het Pinksterfestijn is precies zoals de organisatie het vooraf uitstraalt met elkaar. Gemoedelijk en allen voor en met elkaar er een gezellig kermisfeest van maken. Met inbreng van jong en oud. Het programma staat weer als een huis. Met ieder jaar weer enkele aanscherpingen of accenten kan het Pinksterfestijn nog vele jaren vooruit. Naar iedereen wordt geluisterd. Iedereen hoort erbij.

Door Henri Walterbos

Hilariteit
Traditioneel start 'het dorpsfeest' met een kerkdienst op zaterdag 8 juni. "Dan hebben we uiteraard de tienkamp en de kinderspelen, met het eindspel van de tienkamp op het Meester Nijsplein," vertelt Renate Donderwinkel. Een tipje van de sluier over het eindspel, altijd bijzonder, wordt niet opgelicht. Wel lachende gezichten. Dat verraadt hilariteit. "Dat weet ik wel zeker," lacht voorzitter Jos Weikamp. "Het is vooral nadenken." De spellen zijn eenvoudig. "In eenvoud schuilt de kracht," vindt Weikamp. "Heel knap hoe ze soms met heel weinig middelen zulke leuke dingen kunnen bedenken," prijst Renate de organisatie.

Borreluurtje voor jong en oud
Maandag wordt gestart met het kaarten in café De Boer en het Borreluurtje in de tent. "Dat is leuk voor jong en oud," steekt Renate haar wijsvinger op. "Dat kunnen we niet hard genoeg benadrukken. Naast de Schoapenscheerders is er magie van regionaal goocheltalent uit Eibergen Tom Krooshof. Uit Harreveld zelf KSH Streetdance. Zondagmiddag is er voor de jongste kinderen de caravan met allerlei knutselspullen, LamART. Dat was afgelopen jaar een groot succes." Het klapstuk van de zondag is de kelnerrace. De tweede editie. "Dat is iedereen aardig goed bevallen. Ons ook," kijkt Joeri Stottelaar een jaar terug. "We zijn gewoon overdonderd door het succes van het aantal deelnemers afgelopen jaar. In grote lijnen is het parcours hetzelfde. Wel iets spannender. We hebben al van alles bedacht." "Het wordt zeker sensatie," vult Roel aan. De biertjes die overkomen worden geserveerd aan de jury, waar ook Joeri deel van uit maakt. "Dat wil iedereen wel. De aanmeldingen voor jury die stromen binnen. Aanmelden voor het spel kan dezelfde dag. Het prinsenpaar heeft zich al aangemeld. Die staan genoteerd." "Kom gewoon naar het terrein toe," vult Rolien aan. "Er kunnen ook prijzen gewonnen worden voor de originaliteitsprijs voor uitdossing. Inschrijven is 5 euro per persoon, 10 per team, kinderen 5 euro per paar."

Vogelschieten
Het vogelschieten kan zeer lucratief worden voor de winnaars, met extra inzet per persoon van 5 euro. Jan Wolters zal op geheel eigen wijze het commandantschap uitvoeren, voorafgaande aan de mars naar het KSH-terrein. Op het feestterrein aansluitend aan het vogelschieten de huldiging en Peer Tof theater. "Het terrein hebben we ook weer heel knus en gezellig aangekleed. Iets frisser. Onder meer door de aanschaf van 500 fel gekleurde lampenkappen," is Renate blij, als Gijs dit vertelt.

Alternatieve kraam
Gijs Kolkman zit er namens de alternatieve kraam bij. "Ieder jaar mag zich een vereniging profileren en proberen geld binnen te halen voor de club. Dit jaar mogen wij dat als carnavalsvereniging de Zandbieters dit voor onze rekening nemen. Iedere middag rond 16.00 uur hebben we een spel, bijvoorbeeld The Wall, bekend van televisie. Daar zijn leuke prijzen mee te winnen, waaronder een mooie gereedschapskist en VIP-plaatsen voor onze pronkzittingen. Daarnaast is er van alles te doen in onze tent voor alle leeftijden; spijker slaan, visje hengelen, ballen gooien. Alles tegen geringe prijzen. Het komt allemaal ten goede aan kleding voor onze club. Die is versleten. Daar zijn we voor aan het sparen." In de feesttent alle dagen volop muziek.


Facebook: Pinksterfestijn Harreveld


Amivedi

LICHTENVOORDE - Een zwarte poes met rode teentjes aan de voorpoten is gevonden op de Vragenderweg. Op de Zieuwentseweg is een cypers/bruin gestreepte kat gevonden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.