Alice Kroezen, Jannie Prange en José Wentink. Foto: PR
Alice Kroezen, Jannie Prange en José Wentink. Foto: PR Foto:

Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek zoekt voorlezers

REGIO - "Door mooie verhalen voor te lezen komen er positieve herinneringen bij de luisteraars naar boven", vertellen José Wentink en Jannie Prange van de Voorleesbrigade. Zij doen dit samen met ruim dertig andere vrijwilligers voor ouderen in zorginstellingen. De Voorleesbrigade is een project van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek.

"En?" vraagt José een bewoonster na afloop van het verhaal. "Wat vond u ervan?" "Oh, wat een mooi verhaal. Geweldig". José en Jannie lezen met z'n tweeën iedere vrijdagmorgen voor bij een zorginstelling. Hun luisteraars zijn tien mensen die erg van lezen houden, maar niet meer in staat zijn om dit zelf te doen. "De aandacht die de bewoners krijgen van de voorlezers, de gezelligheid, het kopje koffie dat gezamenlijk gedronken wordt en het praten over wat is voorgelezen, wordt ervaren als een uitje. Daarom sluiten ook de bewoners die zelf wél kunnen lezen graag aan bij het voorleesuurtje", vertelt Alice Kroezen. Alice is coördinator van de Voorleesbrigade en koppelt de vrijwilligers aan elkaar en aan de diverse zorginstellingen in de Oost-Achterhoek. "Ik vind het erg belangrijk dat de vrijwilligers op de juiste plek zitten en plezier in hun werk hebben", aldus Alice.
Voordat José en Jannie gaan voorlezen zoeken ze thuis de verhalen of korte gedichten uit. Jannie: "Toen het herfst was heb ik mooie verhalen over de herfst uitgekozen en een rieten herfstmand volop gevuld met walnoten, kastanjes en fraai gekleurde herfstbladeren. Tijdens het voorlezen heb ik de mand midden op de tafel in de huiskamer van de bewoners gezet. Prachtig vonden ze het. Een stukje uit de natuur dat je voor hen even mee naar binnen neemt, omringd door een mooi verhaal. Daar geniet ik zelf ook erg van!"

"Sommige bewoners schuiven naar voren op hun stoel, anderen raken ontroerd door het verhaal. Je ziet ze genieten," gaat José verder. "Vooral de korte streekverhalen over de Achterhoek die Jannie in het dialect voorleest vallen goed. Ze zijn een feest der herkenning. Bovendien zijn de verhalen grappig en laten ze de mensen lachen." Jannie vraagt na afloop aan een oudere dame: "Zullen we nog even praten?" Waarop de dame zegt: "Nee, lees nog maar een verhaaltje!"
Het voorlezen geeft José en Jannie een blij en voldaan gevoel, omdat zij de bewoners een leuke ochtend bezorgd hebben. "Niet alleen de vrijwilligers houden er een goed gevoel aan over," vertelt Alice, "ook de bewoners brengt het afleiding, gezelligheid en ontspanning." "Even uit de sleur van alledag", voegt José toe.

Vanwege deze positieve effecten, die bij de zorginstellingen niet onopgemerkt blijven, zoekt Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek nog meer vrijwilligers die zich willen inzetten voor de Voorleesbrigade. Het gaat dan om zes keer een uurtje voorlezen samen met een andere vrijwilliger. De frequentie is naar eigen wens in te vullen van eens per week tot eens per vier weken. Voor de gemeente Berkelland is de organisatie nog op zoek naar een extra coördinator van de Voorleesbrigade. Om het netwerk verder uit te breiden wordt sinds kort samengewerkt met Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland. Iedereen die van lezen houdt en het fijn vindt om iets voor zorgbehoevende oudere mensen te betekenen, kan zich aanmelden bij Boogie Woogie cultuurcentrum te Winterswijk. Aanmelden kan tot 1 juli door een mail te sturen naar: info-llkoa@boogiewoogie.nl.


Kunst van Herman Brood naar Bredevoort

BREDEVOORT - Van 31 mei tot en met 21 juli wijdt de Koppelkerk in Bredevoort een tentoonstelling aan kunstenaar en rock en roll-artiest Herman Brood (1946-2001). Uit zijn muziek, schilderijen en zeefdrukken spreekt een enorme gedrevenheid. Brood was de Nederlandse belichaming van het credo 'seks, drugs & rock 'n roll'.

Herman Brood is in 1946 geboren in de Fuchsiastraat te Zwolle. Op zijn dertiende begon hij met pianolessen. School was niet aan Herman besteed; het liefst zat hij wat op een piano te pingelen in het verlopen fabriekje van zijn vader. In 1964 ging Herman naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans.

In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Herman ontdekte dat hij veel energie kreeg onder invloed van speed en alcohol en zette die energie om in tomeloze creativiteit. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet.
In 1976 vond een belangrijke ontmoeting plaats in Hermans leven. In café 't Pleintje te Winschoten liet Herman de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk, kwam binnen toen Brood op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager. Hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.
Herman Brood richtte zijn eigen formatie Herman Brood & His Wild Romance op. Als zanger van de band groeide hij uit tot een waar popicoon. De single Saturday Night werd een grote hit. Ook Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. In 1979 werkte Brood mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punk-zangeres Nina Hagen. Van 1985 tot 2001 woonde Herman in Amsterdam. Hij maakt in die tijd ongeveer vijf duizend schilderijen. Zijn werk is verwant aan Cobra en aan de graffittikunst van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. De talloze indrukken en ervaringen die Herman tijdens zijn roerige leven had verzameld, vertaalde hij in zijn kunstwerken. Herman Brood maakte in 2001 een einde aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen.

De expositie in de Koppelkerk toont schilderijen, zeefdrukken, tekeningen en persoonlijke objecten van Herman Brood. De expositie kwam tot stand in samenwerking met het Herman Brood Museum in Zwolle. Elke vrijdag, zaterdag en zondag biedt de Koppelkerk een rondleiding door de expositie aan om 14.00 uur en 15.00 uur. De expositie in de Koppelkerk is te bekijken van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree kost vijf euro inclusief een kop koffie of thee.

Herman Brood - Golf