Simon Putman uit Lichtenvoorde is één van de architecten van het nieuwe jongerenparlement.
Simon Putman uit Lichtenvoorde is één van de architecten van het nieuwe jongerenparlement. Foto: Kyra Broshuis

Simon Putman richt Nederlands
jongerenparlement op

LICHTENVOORDE- De 24-jarige Lichtenvoordenaar Simon Putman is één van de twaalf, die, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, het Nederlands jongerenparlement opricht. Dat parlement zal bestaan uit ongeveer 100 scholieren en studenten en krijgt een adviserende rol. Simon, momenteel bezig met zijn scriptie voor de master politieke theorie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is lid van de Jonge Socialisten (de jongerenafdeling van de PvdA). Afgelopen najaar diende hij een amendement in op het verkiezingsprogramma van de PvdA Gelderland waarin hij pleitte voor het instellen van een jongerencommissaris in Gelderland en nu is dus hij één van de architecten van het nationale jongerenparlement.

Door Kyra Broshuis

Al jong maatschappelijk betrokken
Vanwaar die belangstelling voor de politiek? Dat zat er al jong in, vertelt de enthousiaste Lichtenvoordenaar: “Mijn opa van moeders kant was politiek actief en schreef veel brieven naar verschillende regeringsleiders over zaken waar hij het niet mee eens was. In ons gezin werd en wordt veel over politiek en andere maatschappelijke zaken gesproken. Tijdens mijn basisschoolperiode was ik bevriend met een jongen uit het azc, hij kwam uit Congo. Daar, op dat azc, zag ik het verschil in de mogelijkheden die we hadden. Dat voelde toen al niet goed. Later, tijdens mijn vwo-opleiding op Schaersvoorde in Aalten, waren geschiedenis en maatschappijleer mijn favoriete vakken en zo groeide mijn interesse voor politiek. Ik kan niet tegen onrecht. Armoede vind ik schrijnend. Inkomensverschillen zullen er altijd zijn maar de verschillen nu zijn te groot. De PvdA probeert daar iets aan te doen én de verschillende groepen in de samenleving met elkaar te verbinden, daarom is dat mijn partij.”

Advies uitbrengen aan parlementariërs
Simon kwam in het landelijk bestuur van de Jonge Socialisten en leerde daar ontzettend veel. “We zaten met zeven jongeren in het bestuur en we hebben heel veel samen ondernomen. Daar heb ik geleerd om mensen aan te sturen en trainingen te geven. Ik heb in die tijd heel veel mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt. De inzet voor een jongerenparlement is de volgende stap. In de vorige kabinetsperiode is al besloten om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Eén van de instrumenten daarvoor is het jongerenparlement. We zijn nu met 12 jongeren bezig om dat concreet vorm te geven.

'Ik geloof er sterk in dat besluitvorming beter wordt als je een diverse groep hebt'

De leden zullen straks ongeveer één keer maand bij elkaar komen om te debatteren over geagendeerde onderwerpen. Vervolgens zullen ze advies uitbrengen aan de parlementariërs. We gaan jaarlijks evalueren, ook met de parlementariërs om te kijken wat er met de adviezen gedaan is.” Het is voor Simon belangrijk dat het parlement een hele diverse samenstelling krijgt. “We willen graag scholieren en studenten uit verschillende regio’s samenbrengen. Iedereen moet een kans krijgen. Ik geloof er heel sterk in dat besluitvorming beter wordt als je een diverse groep hebt. Jongeren hebben vaak hele goede ideeën en door de oprichting van dit parlement wordt het in elk geval besproken. We willen dat dit parlement serieus genomen wordt.”

Geen droombaan, wel politieke idealen
Als het parlement eenmaal draait, is de politieke ambitie van Simon allerminst voorbij. “Politiek is verslavend. Ik vind het ontzettend leuk om dingen te doen voor de partij of de politiek in het algemeen maar dat betekent niet dat ik er per se mijn beroep van wil maken. Wat mijn droombaan is? Ik heb geen droombaan, wel heb ik politieke idealen als het bestrijden van armoede en het eerlijk verdelen van de rekening van de energietransitie waar ik me graag voor inzet. Ik wil me, na het voltooien van mijn scriptie, eerst breder oriënteren. Werk moet voor mij leuk en uitdagend zijn en vooral een hoger doel, een maatschappelijk belang, dienen. Misschien ga ik later wel weer actief de politiek in.” Hebben we hier wellicht te maken met de nieuwe Frans Timmermans? “Haha, nee dat denk ik niet. Het is niet mijn insteek om zelf in de spotlights te staan. Het gaat erom dat bepaalde doelen bereikt worden in de samenleving. Veel mensen zetten zich daarvoor in; politiek is slechts één weg.”

Veel belangstelling
Op 19 juni presenteren Simon en zijn collega’s hun advies tijdens het congres van het ministerie. Vanaf dan begint ook de zoektocht naar geschikte kandidaten voor het jongerenparlement. “We weten nog niet precies hoe we dat gaan aanpakken. Het is al wel duidelijk dat er heel veel belangstelling is. Jongeren voelen zich gelukkig steeds meer betrokken bij de politiek.”

Meer informatie over het project is te vinden via www.jongerenambassadeurs.com