De vernieuwde zaal van Centrum in Beweging. Foto: PR
De vernieuwde zaal van Centrum in Beweging. Foto: PR Foto:

Degradatie Erix een feit

LIEVELDE - Na drie seizoenen in de vierde klasse is Erix afgelopen zondag gedegradeerd naar de 5de klasse. In de beslissende wedstrijd tegen Hoeve Vooruit moest Erix een 3-2 nederlaag incasseren.

Deze beslissingswedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein, namelijk op het terrein van T.V.O. in Beckum. Op het goed bespeelbare veld was Hoeve Vooruit de betere ploeg in de beginfase. In de 9de minuut kreeg Hoeve Vooruit een goede kans na foutief uitverdedigen bij Erix. Hierbij werd balverlies geleden en de rechtsbuiten van Hoeve Vooruit zette de bal hard en laag voor maar de bal werd letterlijk gemist door de aanvaller van Hoeve Vooruit waardoor deze kans verloren ging. In de 12de minuut was er wederom gevaar van Hoeve Vooruit. Een cornerbal werd rakelings langs het Erix-doel gekopt. In de 15de minuut nogmaals gevaar van Hoeve Vooruit. Balverlies op het Erix-middenveld leidde deze kans in. Het harde schot net buiten de 16-meter werd door Erix-doelman Tim Klein Tank tenauwernood gered. Erix had in deze fase moeite met het druk zetten van Hoeve Vooruit op het middenveld en kwam hierbij nauwelijks in de buurt van het doel van Hoeve Vooruit. De gasten uit Sint Isidorushoeve waren ondanks de zomerfeesten in de benen de fellere en gevaarlijkere ploeg. In de 31ste minuut viel het eerste noemenswaardige gevaar van Erix te noteren. Rowan Weenink sneed vanaf de rechterkant naar binnen en produceerde vanaf de 16-meter een schot die een eenvoudige prooi was voor de doelman van Hoeve Vooruit. Rowan zag daarbij jammerlijk de vrijstaande Rick ten Have over het hoofd. Een minuut later, in de 32ste minuut, kwam Hoeve Vooruit op voorsprong. Een steekpass vanuit het middenveld in de 16-meter was de Erix-defensie te machtig en deze werd keurig afgerond in de lange hoek. 0-1. Op dat moment was deze voorsprong verdiend. Erix kwam in de eerste helft eenvoudigweg niet in haar spel en Hoeve Vooruit was de meest dreigende ploeg. In de 39ste minuut ging een afstandsschot rakelings langs het Erix-doel. Het was zaak voor Erix om voor rust de schade beperkt te houden tot 1 doelpunt om wellicht na rust orde op zaken te kunnen stellen. Helaas mocht dit niet zo zijn. Vlak voor rust, in de 44ste minuut, viel op schitterende wijze de 0-2. De middenvelder van Hoeve Vooruit zag vanuit een ooghoek dat Erix-doelman Tim klein Tank iets te ver voor zijn doel stond. Hij produceerde een boogbal die precies over Tim heen ging en in het doel belandde. Ruststand 0-2.

Na rust kwam Erix goed uit de kleedkamer. Hoeve Vooruit werd verder terug gedrongen en raakte ook steeds vermoeider. In de 53ste minuut viel dan ook de aansluitingstreffer. Nordin Stevens haalde buiten de 16-meter hard en nauwkeurig uit en de bal belandde in de lange hoek. 1-2. De wedstrijd was weer geheel open en Erix ging steeds meer geloven in een goed resultaat. Erix was na de aansluitingstreffer de betere ploeg maar moest wel waakzaam zijn voor de omschakelmomten van Hoeve Vooruit. Erix claimde tevergeefs hands binnen de 16-meter maar de scheidsrechter zag er geen opzet in. In zulke gevallen moet je ook geluk hebben dat een scheidsrechter anders beslist. In de 70ste minuut had ook zomaar de definitieve beslissing kunnen vallen. Een foutieve terugspeelbal van Erix-zijde werd opgepikt door de snelle aanvaller van Hoeve Vooruit. Hij ging alleen op Erix-doelman Tim Klein Tank af maar Tim bracht prima redding waardoor Erix in de wedstrijd bleef. Erix ging steeds meer druk zetten en Hoeve Vooruit kwam er moeizamer uit. Erix kwam er regelmatig goed door over de vleugels maar dan steeds weer werd net weer te lang gewacht met de voorzet of was de voorzet niet nauwkeurig genoeg. Erix ging alles op alles zetten door middel van het inbrengen van een extra aanvaller, Pieter ten Have. Pieter is in het verleden weleens vaker beslissend geweest voor Erix in promotiewedstrijden. En de geschiedenis leek zich te herhalen. In de 88ste minuut nam Pieter de bal net buiten de 16-meter keurig aan en met een prachtige boogbal in de bovenhoek zorgde hij op dat moment voor de broodnodige gelijkmaker. 2-2. Een gelijkspel betekende verlenging en Erix leek ondanks het warme weer wat meer kracht over te hebben dan Hoeve Vooruit. Maar in blessuretijd viel dan toch definitief het doek voor Erix. Aan de rechterkant werd er niet alert verdedigd waardoor de aanvaller van Hoeve Vooruit twee spelers van Erix voorbijging en vervolgens in de 16-meter onderuit werd gehaald. De scheidsrechter kon niets anders dan naar de penaltystip wijzen en deze penalty werd, ondanks dat Tim Klein Tank de goede hoek koos, scherp binnengeschoten. 2-3. Erix kwam in de paar minuten die nog restten deze klap niet meer te boven en de degradatie naar de 5de klasse was een feit. Gezien het spelbeeld van de gehele wedstrijd was de overwinning van Hoeve Vooruit wel verdiend en daarmee promotie naar de 4de klasse.

Voor Erix rest de scherven bij elkaar te vegen en opnieuw weer een start maken in de 5de klasse.