Zaken in perspectief!

De afgelopen week stonden er in de Groenlose Gids en de Elna diverse artikelen over de financiële positie van de gemeente in relatie tot beslissingen van de gemeenteraad. Wij plaatsen deze zaken graag in perspectief.

Financiële positie gemeente
De financiële positie van de gemeente is de afgelopen jaren sterk verslechterd. Dit is iets waar wij de afgelopen jaren steeds voor gewaarschuwd hebben wanneer er beslissingen genomen moesten worden over miljoenen verslindende projecten, zoals onder andere de verbouw van het gemeentehuis en de realisatie van cultureel centrum 'de Mattelier' in Groenlo. Voor deze projecten waren goedkopere alternatieven, maar daar wilde men toen niet aan. Wij hebben destijds ook al gevraagd om met een programma van ombuigingen te komen om zo financieel als gemeente op koers te blijven. Helaas is dit niet gebeurd en daarom zullen we nu onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat er een financieel gezonde koers gevaren wordt. Daarnaast zijn er de uitdagingen van de jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze omvat onder andere woningaanpassingen, scootmobielen, en dergelijke) volledig op het bordje van de gemeente terecht gekomen. Dit maakt de financiële situatie nog complexer.

Jeugdzorg en WMO
Vanuit de rijksoverheid zijn de taken voor de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Het bijbehorende budget werd tegelijkertijd verlaagd, maar er wordt wel eenzelfde niveau van zorg verwacht. De afgelopen jaren is er bovendien een stijgende vraag naar jeugdzorg, maar geen stijging van het budget. Met ingang van dit jaar heeft het Rijk ook nog eens besloten dat het abonnementstarief om gebruik te maken van WMO-voorzieningen 17 euro per maand bedraagt ongeacht het inkomen van de aanvrager. Dit heeft ertoe geleid dat de aanvragen voor deze voorzieningen in het eerst kwartaal van 2019 zijn verdubbeld. Deze problemen spelen niet alleen in Oost Gelre, maar in het hele land. Daarom heeft onze vertegenwoordiger, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, inmiddels ook aan de bel getrokken bij de rijksoverheid. Het Rijk heeft inmiddels al een bedrag beschikbaar gesteld voor compensatie voor alle gemeenten. Op dit moment is nog niet duidelijk welk bedrag Oost Gelre hiervan zal krijgen en dat maakt dat onze financiële situatie onzeker blijft.

Zwemvoorziening Marveld
De afgelopen twintig jaar hebben we een unieke publiek private samenwerking gehad voor de zwemvoorziening in Groenlo. Alle partijen, gemeente, gebruikers, doelgroepen, verenigingen en de exploitant zijn hierover meer dan tevreden. Door opnieuw een contract voor twintig jaar aan te gaan wist ons college een besparing ten opzichte van het huidige contract van 83.000 euro per jaar uit te onderhandelen. Veel buurgemeenten hadden graag gewild dat zij een dergelijke keuze voor een zwemvoorziening zouden kunnen maken.

Sloop Rabobank
De Rabobank had wat ons betreft nooit aangekocht moeten worden. Het is verworden tot een hoofdpijndossier, waar we verantwoordelijkheid voor willen nemen. Door het gebouw nu te slopen en hier tijdelijk parkeerplaatsen te realiseren ontlasten we de parkeerdruk die in het centrum van Lichtenvoorde ontstaat door onder andere diverse bouwontwikkelingen. Wanneer deze activiteiten achter de rug zijn kan de grond verkocht worden als bouwgrond en het terrein rondom het gemeentehuis heringericht worden.

Doorontwikkeling regio Achterhoek
Wij zijn een voorstander van de doorontwikkeling van de regio Achterhoek. Via de regiodeal hebben we 20 miljoen euro binnen gehaald, waarbij cofinanciering van eenzelfde bedrag door gemeenten, provincie, ondernemers en maatschappelijke organisaties een voorwaarde is. Door onze krachten te bundelen op de thema's bereikbaarheid, werkgelegenheid en woningbouw kunnen we als Achterhoek een vuist maken en hiermee op tafel slaan in de provincie, Den Haag en Brussel.

Wij houden de financiële situatie van de gemeente nauwlettend in de gaten. Hierbij verliezen we onze inwoners niet uit het oog. Zij verdienen kwalitatief hoogwaardige voorzieningen in een prettige leefomgeving. Door hierbij zorgvuldige en verantwoorde afwegingen in te maken, kunnen deze op peil blijven. Dit ondanks de financiële uitdagingen waar we voor staan.

Fractie VVD Oost Gelre
Kees Porskamp: k.porskamp@oostgelre.nl