Volledig zelfvoorziende snackwagen met zonnepanelen. Foto: PR
Volledig zelfvoorziende snackwagen met zonnepanelen. Foto: PR Foto:

Subsidie voor fossielvrije laadstations De Timp

ZIEUWENT- Het bekende cateringbedrijf De Timp B.V uit Zieuwent krijgt subsidie vanuit de regeling Innovatiefonds van de gemeente Oost Gelre. Het subsidiebedrag van 1950 euro is een bijdrage voor de ontwikkeling van fossielvrije laadstations, legt wethouder Marieke Frank uit. Fossielvrije laadstations zijn kleine mobiele laadstations die op locatie kunnen staan, waarvan tevens één vaste in Zieuwent zelf.

Door Kyra Broshuis

Duurzaam ondernemen
De Timp staat bekend om het duurzaam ondernemen. Zo is het bedrijf onder andere aardgasvrij, voorzien van zonnepanelen en zit het op 0% roetuitstoot doordat er gereden wordt op eigen gebruikte frituurolie. ‘Het gaat niet om wat het in oplevert in geld, maar wat het oplevert voor je omgeving. Producten uit de regio inkopen is goed voor de maatschappelijke betrokkenheid met onze omgeving. 80% van de leveranciers waar wij op dit moment mee samen werken bevinden zich binnen een straal van 20 km van onze locatie. Duurzaam ondernemen betekent voor ons ook zoveel mogelijk de samenleving in onze omgeving ondersteunen, door gebruik te maken van deze diensten. Zo goed mogelijk voor onze omgeving zorgen, met alles wat daar bij hoort. Dát is waar het om gaat’, zei ondernemer Luuk Domhof hier al eerder over.

Onderscheidend
Volgens de wethouder past de aanvraag van De Timp perfect binnen de regeling Innovatiefonds. “In dit project worden namelijk technologieën toegepast die duurzaamheid bevorderen. zijn. Het project draagt bij aan de oplossing van het probleem van het gebruik van fossiele brandstoffen en helpt daarmee tegen de opwarming van de aarde. Op deze manier onderscheidt De Timp zich van andere cateraars. Het doel van het project is advies te verkrijgen over flexibele opslagsystemen waarmee De Timp uiteindelijk haar gehele verkoop- en containerpark fossielvrij wil voeden. Dat wil zeggen, volledige verduurzaming van het snackwagenpark en de locatie in Zieuwent”, zo legt Frank uit. De totale kosten bedragen 3900 euro. De innovatiesubsidie bedraagt 50% van de kosten met een maximum van 1950 euro. In dit geval bedraagt de bijdrage dan ook 1950 euro.

Het innovatiefonds is bedoeld om innovatie en duurzaamheid in de gemeente te stimuleren.


Gemeente aan de slag voor vrijwilligers

OOST GELRE- De uitslag van het onderzoek onder vrijwilligersorganisaties dat de gemeente Oost Gelre uit heeft laten voeren, is binnen. Het onderzoek is gehouden om te bekijken wat er leeft onder de vrijwilligersorganisaties en wat de verbeterpunten zijn. Ook is er gekeken naar de behoefte aan hulp vanuit de gemeente. Wethouder Jos Hoenderboom zegt dat vrijwilligers ontzettend belangrijk zijn voor de samenleving: "We willen nu zo snel mogelijk aan de slag met de uitslag van het onderzoek. We gaan de ondersteuning van vrijwilligers(organisaties) in onze gemeente en in het gemeentehuis verder vorm geven. Ik verwacht dat we nog voor de zomervakantie de nieuwe beleidsvisie in het college en in de gemeenteraad kunnen behandelen."

Door Kyra Broshuis

Tekort aan vrijwilligers
Uit het onderzoek is vooral gebleken dat een groot aantal organisaties een tekort heeft aan vrijwilligers. Wel zijn ze tevreden met de samenstelling van het vrijwilligersbestand. Veel organisaties willen nieuwe, jongere vrijwilligers. 'Een kans om te vernieuwen is om vrijwilligerswerk aan te bieden aan mensen die anders denken of een andere achtergrond hebben. Dit kan een frisse wind doen waaien', zo staat in het rapport te lezen. Verder laat de uitkomst zien dat het gevoel van gemeenschap is in Oost Gelre groot. Bijna de helft van de organisaties werkt samen met andere organisaties en de gemeente. Toch is er nog altijd een grote groep die zegt niet samen te werken. 'Meer samenwerken rondom het uitwisselen van het vrijwilligersbestand of het samenvoegen van bestuurswerk is een kans. Ontmoeten is daarbij belangrijk. Pas dan weet je wat je aan elkaar kunt hebben. De gemeente zou deze ontmoeting kunnen faciliteren', zo luidt het advies.

Ontmoetingen organiseren
Het overgrote deel van de organisaties is tevreden over de relatie met de gemeente. Tegelijk geven organisaties aan dat ze niet goed weten van ze de gemeente mogen verwachten. Sommige organisaties kunnen hun weg binnen de gemeente maar moeilijk vinden. De gemeente zou zich nadrukkelijker als samenwerkingspartner moeten laten zien. Bijvoorbeeld door vragen actiever op te halen. Of door duidelijk te maken welke vormen van ondersteuning beschikbaar zijn. En door duidelijker uit te spreken op welke manier de gemeente vorm wil geven aan de samenwerking met inwoners. De gemeente heeft ook een rol als het gaat om het organiseren van ontmoetingen tussen organisaties. Zo kan de gemeente het samenwerken met elkaar aanmoedigen. En helpen om het netwerk sterker te maken. Daarvoor is een vaste contactpersoon bij de gemeente nodig om mee in gesprek te kunnen. Die kan een verbindende rol spelen tussen organisaties. En het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Daarnaast kan deze persoon organisaties op weg helpen als ze een probleem of vraag hebben. Daarbij gaat het vooral om praktische zaken. Denk aan procedures over subsidies en vergoedingen. Ook een plek voor online ontmoeting is belangrijk en wordt er meer en nadrukkelijker aandacht gevraagd voor het waarderen, erkennen en promoten van de vrijwilligers en het vrijwilligerswerk.