Vlnr: Ralph, Anke, Fons en Sanne Sprenkelder en Tom Krabbenborg. Foto: Annekée Cuppers
Vlnr: Ralph, Anke, Fons en Sanne Sprenkelder en Tom Krabbenborg. Foto: Annekée Cuppers

Fons Sprenkelder Tweewielers viert 30-jarig bestaan

'Als je je vak verstaat, dan red je het wel'

LICHTENVOORDE- Fons Sprenkelder is al vanaf zijn twaalfde jaar verknocht aan de techniek van fietsen en brommers. Dat was de leeftijd waarop hij in zijn geboortedorp Mariënvelde bij Frans Reukers begon te klussen. "Hoe alles draait en werkt, dat is gewoon fascinerend", vertelt Fons. Na zijn diensttijd ging hij aan het werk bij Jan ter Horst in Lievelde. Hier begon hij al te dromen over een eigen zaak. Eerst ging hij echter nog aan de slag bij een groothandel in tweewieleronderdelen maar zeven jaar later, hij was inmiddels 31 jaar, kocht Fons het woonhuis met bedrijfsruimte aan de Mozartstraat in Lichtenvoorde.

Alles in stappen
Best een spannende tijd, vond echtgenote Anke. "Ineens hadden we twee huizen, want over de verkoop van de oude woning hadden we nog niet eens nagedacht". Na een eerste kleine verbouwing werd Fons Sprenkelder Tweewielers geopend in juni 1989. Direct vanaf de start was het bedrijf een succes en zes jaar later kon er, dankzij een grote verbouwing, ook een winkel gerealiseerd worden. Fons zegt hierover: "We hebben altijd alles in stappen opgebouwd. En ik ben er van overtuigd dat als je je vak verstaat, je het wel redt. Zeker in die tijd waarin je nog allerlei vakdiploma's moest hebben en je kredietwaardigheid belangrijk was. Tegenwoordig kun je veel makkelijker je eigen bedrijf beginnen, dat zie je terug in het aantal ondernemers dat er ook al snel weer mee stopt".

Een lot uit de loterij
'Een lot uit de loterij', zo omschrijven Fons en Anke Sprenkelder de mogelijkheid die ze kregen om de showroom van voorheen garage Cuppers over te nemen. Sinds Fons begon in onderhoud en reparatie van brommers en fietsen, was de zaak bij de privéwoning behoorlijk uit z'n jasje gegroeid. "Heerlijk dat we nu alles onder dak hebben staan en niet meer twee keer daags met de fietsen en scooters heen en weer hoeven te slepen", vindt Anke. Tijdens de verbouwing van de nieuwe showroom en werkplaats hebben Fons en medewerker Tom Krabbenborg alle tijd genomen om samen alles opnieuw in te richten. Fons: "We beschikken nu over een open werkplaats en hebben rechtstreeks contact met de klant, dat werkt veel praktischer". In april 2016 werd het nieuwe pand feestelijk geopend. Maar het nieuwe, grote winkelpand zorgde ook voor nog drukkere tijden. Fons en Anke hebben het bedrijf steeds verder zien groeien. De vraag naar scooters, fietsen en vooral ook elektrische fietsen wordt steeds groter. Dat en de service en de reparaties die daarbij komen kijken, vroegen, naast Tom, om extra mankracht. Deze is begin 2018 gekomen in de vorm van zoon Ralph. Hij groeide op in het bedrijf en het was voor allemaal een vanzelfsprekende stap. Daarnaast zal ook dochter Sanne deze zomer het team komen versterken. "Een nieuwe generatie die het in de toekomst mag gaan doen", zeggen Fons en Anke met gepaste trots.

Zie ook advertentie elders in deze krant.


www.sprenkeldertweewielers.nl