Vlnr: Marian Roerdinkholder en Rob Kuenen van OGJO, wethouder Jos Hoenderboom, burgemeester Annette Bronsvoort en Gijs Jolink van de Feestfabriek.
Vlnr: Marian Roerdinkholder en Rob Kuenen van OGJO, wethouder Jos Hoenderboom, burgemeester Annette Bronsvoort en Gijs Jolink van de Feestfabriek. Foto: Kyra Broshuis

OGJO treedt op op Zwarte Cross

OOST GELRE- Met dank aan burgemeester Bronsvoort zal OGJO (Oost Gelders Jeugd Orkest) een optreden verzorgen op de Zwarte Cross. Dat vertellen Gijs Jolink van de Feestfabriek en Rob Kuenen en Marian Roerdinkholder van OGJO. OGJO is een harmonieorkest op projectbasis, dat jonge musici in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar de kans geeft om showconcerten te verzorgen. Het voorwerk voor het optreden op de Zwarte Cross werd verricht door wethouder Jos Hoenderboom toen hij anderhalf jaar geleden te gast was bij de Feestfabriek. “Daar kwam ook uiteraard ook muziek ter sprake. We doen in onze gemeente veel aan muziek en muziekbeleving. Harmonie en fanfare zijn de basis van de muzikale vorming, daar willen we graag aandacht voor. Gijs zei: “doar kunt wi’j 't wal oaver hebb’n”. Voor 2018 was het te kort dag maar dit jaar is het gelukt”, zegt de wethouder.

Door Kyra Broshuis

Muziek belangrijk onderdeel van Achterhoekse identiteit
Voor Jolink is het belangrijk dat het muzikanten uit de buurt zijn. “Het gaat om bestaande harmonieën en fanfares. Die verenigingen willen we graag een hart onder de riem steken, ze hebben het moeilijk in deze tijd. We willen graag dat de jeugd weer lid wordt van een fanfare of harmonie. Als wij die optochten met muziek in onze streek niet meer hebben dan verliezen we een deel van de Achterhoekse identiteit. Bij de muziekverenigingen leren de kinderen al vroeg een instrument te bespelen. Ik weet uit ervaring dat het veel lastiger is als je al 18 of 19 bent. Ik heb er echt spijt van dat ik niet veel eerder begonnen ben met muziek. Het is net als met taal; kinderen leren het veel sneller dan volwassenen.”

Met solo van Mart Hillen
OGJO heeft al elf succesvolle edities op zijn naam staan. “We hebben daarvoor samengewerkt met deelnemers van zo’n tachtig verenigingen. Onderling ontstaan er vriendschappen voor het leven en zelfs een flink aantal liefdesrelaties. De wens om op de Zwarte Cross te spelen was er heel lang. We gaan drie kwartier optreden met bijzondere arrangementen. Mart Hillen speelt een solostuk en er zijn optredens van jonge zangeressen” vertellen Kuenen en Roerdinkholder. “Burgemeester Bronsvoort heeft contact gezocht met onze dirigent Henk Jan Heinen en dankzij haar zitten we nu hier.” Wat Jolink betreft wordt OGJO een vast onderdeel van de Zwarte Cross. “Wij willen graag een podium bieden voor Achterhoekse muzikanten. Ik heb al een filmpje van het orkest gezien en ze zijn echt goed!”

OGJO is te zien en te horen op vrijdag 19 juli in de Theaterweide. Het optreden start om 11:00 uur.


Rompa laat deadline voorbij gaan

D66: Wanneer is het eens einde verhaal voor Rompa?

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Rompa heeft zich niet aan de afspraak gehouden om uiterlijk 28 juni een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen. Dat vertelt wethouder Bart Porskamp. Het college is teleurgesteld in Rompa.

De uitspraak van de Raad van State was duidelijk, zo legt de wethouder uit aan de raad: "Rompa diende snel met een nieuwe vergunningsaanvraag te komen én we moesten met elkaar in gesprek. Wij houden ons aan die uitspraak maar van Rompa hebben we helaas nog geen nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning mogen ontvangen." Een groot deel van de raad vindt dat het college moet overgaan tot maatregelen. "U gaat toch wel handhaven, neem ik aan?", vraagt Willering van OOG. Voor D66 gaat dat nog niet ver genoeg. "Wanneer valt het kwartje een keer dat het gewoon einde verhaal is voor Rompa in Oost Gelre?", zo vraagt voorman Jerry van der Meulen zich af. Rompa heeft inmiddels wel een voorstel ingediend om geurmaatregelen te nemen. Volgens Twan de Bie van het leerlooiersbedrijf heeft de gemeente te laat en te onduidelijk gemeld tot welke vergunningverlener het bedrijf zich moest richten. De gemeente is nu van plan te handhaven op de oude vergunning uit 2002. "Uiteraard gaan we handhaven maar we moeten eerst met de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) om te tafel om de juiste strategie te bepalen. Als Rompa in gesprek wil, kan dat. Wij hebben de oproep van de Raad van State liggen om met elkaar in gesprek te gaan, wij houden ons daar aan", zo zegt wethouder Porskamp.

Wordt vervolgd.

Jerry van der Meulen van D66 vindt dat Rompa weg moet uit het centrum van Lichtenvoorde. Foto: archief