Berm aan de Vremanstraat na het maaien. Foto: eigen foto
Berm aan de Vremanstraat na het maaien. Foto: eigen foto Foto:

Gelukkig hebben we de foto's nog

Aan de Vremanstraat in Mariënvelde is afgelopen jaar het straatwerk gerenoveerd. Een buurtbewoner had het goede idee om de gemeente Oost Gelre te motiveren om een bloemmengsel in de berm te zaaien. De gemeente stemde in. In de loop van mei en juni kwamen de eerste bloemen in bloei. Een waar kleurenpallet. 's Morgens vroeg kleurde de berm rood van de papavers en 's middags blauw van de korenbloemen. Wanneer de temperatuur opliep, zag je de zwermen vlinders, bijen en andere insecten tot leven komen en over de bloeiende berm trekken. Vele mensen hebben dit bewonderd.

Dit allemaal tot 1 juli! Want toen kwam er een tractor met maaier die alles afmaaide. De hele buurt vond het doodzonde, maar niemand die er nog wat aan kon doen. Het kwaad was al geschied. De enige reactie van de gemeente was: "We zullen in toekomst genuanceerder moet maaien." In diezelfde week staat er in de Elna een oproep van de gemeente Oost Gelre, waarin de gemeente inwoners verzoekt niet zelf hun bermen maaien. Dit om de biodiversiteit te beschermen en de nesten van vogels niet te verstoren. Ook wordt verzocht de bloeiende planten te laten uitbloeien, om te zorgen dat ze zichzelf uitzaaien.

Ik verwacht dat de gemeente dan hun eigen advies zelf ook ter harte neemt. En hoop dat de gemeente hetzelfde bloemenmengsel nog een keer zaait, zodat we volgende zomer nogmaals de kans krijgen om te genieten van een mooie Vremanstraat met bloeiende bermen.

Henk Rouwhorst


De Driehoek winnaar Driebanden Zomercompetitie

REGIO - Nadat de bond 4 jaar geleden stopte met de Driebanden Zomercompetitie besloten enkele verenigingen uit de regio deze zelf te organiseren en deelname ook mogelijk te maken voor verenigingen die niet bij de bond aangesloten zijn. Zoals De Noaber uit Ruurlo en Heutinck uit Marienvelde. Dit jaar vond voor de vierde keer op rij deze competitie plaats na afloop van de bondscompetitie van half mei tot begin juli. Er wordt een halve competitie tegen elkaar gespeeld.

De finale ronde wordt gespeeld bij de organiserende vereniging 't Kevelder te Zieuwent waar men de beschikking heeft over vier tafels. Dit jaar ging de strijd om de titel tussen De Driehoek uit Lichtenvoorde en Overkamp uit de Holterhoek. De Driehoek moest een voorsprong van twee punten verdedigen. Zij verloren echter met 3-1. Maar op basis van een hoger scoringspercentage bleken ze toch de winnaar te zijn en mochten na afloop de wisselbokaal in ontvangst nemen. Derde werd het Kevelder voor respectievelijk De Noaber, Heutinck en Café De Vos uit Westendorp.

Na na afloop gaven alle teams te kennen ook volgend seizoen aan deze competitie te willen deelnemen. Voor eventuele nieuwkomers zijn nog een paar plaatsen vrij.


Escape the classroom bij Da Vinci

BORCULO - De deur van de klas staat gewoon open, maar er is voor ouders die op school bij hun kinderen te gast zijn, geen ontsnappen aan. 'Escape the classroom' is vandaag het motto, als ouders bij Da Vinci Berkelland proefkonijn zijn voor opdrachten van eigen kinderen.

In het kader van een gezamenlijk wiskundeproject van basisschool voor hoogbegaafde kinderen Da Vinci (Borculo) en scholengemeenschap Marianum (Groenlo/Lichtenvoorde) heeft wiskundedocent Wendeline Thoma (Marianum) de afgelopen weken samen met groepsleerkracht Vivian Velthuis met de leerlingen aan het escaperoom-project gewerkt.
"Het opzetten van dit soort raadsels is een ontzettend leuke werkvorm", geeft Wendeline Thoma aan. "Vanwege de verhuizing van de school (Van Borculo naar Neede; red.) hebben we de periode met een paar weken ingekort, maar het is leuk om hier met deze doelgroep mee bezig te zijn!"

Chemietabel
De raadsels zijn uitgewerkt in programma's op laptops in de klas. Eén groepje heeft een opdracht opgehangen aan de diefstal van een kostbare diamant. Teksten in code, RA als afkorting van radium met de verwijzing naar de tabel van chemische elementen van Mendelejev zetten de ouders aan het puzzelen. Rekenen levert antwoorden op die corresponderen met postcodes van verdachten die kunnen worden weggestreept.

Pi
Het andere groepje geeft 'OBEK' als hint om in een boekenkast een schuinstaand boek te onderzoeken. Daarin staat een tekst in code. De letters vervangen door die van drie posities verderop in het alfabet, levert een driecijferig getal op. Uiteindelijk moet worden gegoogeld welke wiskundige met de constante pi omtrek en oppervlakte van cirkels berekende. Archimedes is hier het verlossende laatste antwoord.

De bloeiende berm aan Vremanstraat. Foto: eigen foto
Foto:
De berm na het maaien. Foto: eigen foto
Afbeelding