Op de foto een aantal geslaagde deelnemers en vertegenwoordigers van CLM, Zozijn, Pluryn, Humanitas en de Lichtenvoorde. Foto: PR
Op de foto een aantal geslaagde deelnemers en vertegenwoordigers van CLM, Zozijn, Pluryn, Humanitas en de Lichtenvoorde. Foto: PR

Medewerkers zorginstellingen slagen voor HouVast

REGIO - Medewerkers van verschillende zorginstellingen uit de regio doorliepen onlangs een training voor de methodiek HouVast. Met deze methodiek krijgen ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) langdurige ondersteuning bij de opvoeding. Deze ondersteuning is blijvend totdat de kinderen zelfstandig zijn. Elf deelnemers mochten een certificaat in ontvangst nemen.

Kinderen veilig groot brengen
Ouders met LVB hebben vaak een complexiteit aan problemen, zoals leer- of psychiatrische problemen. Daardoor verloopt de opvoeding van de kinderen moeilijk. De methodiek HouVast is ontwikkeld door de William Schrikker Groep. Het doel voor deze ouders is (met hulp) hun kinderen veilig groot te brengen. Uniek is, dat de regie bij de ouders blijft en het is geen kortdurende hulp. Men kijkt wat er wel goed gaat (dit is goed voor het zelfvertrouwen van de ouders), wat de zorgen zijn en wat er moet gebeuren.

LVB platform Achterhoek
Het initiatief voor het volgen van de training HouVast komt van het LVB platform regio Achterhoek. LVB-ers vallen vaak tussen wal en schip door de meervoudige problematiek. Het doel van dit platform is door samenwerking deze problemen aan te pakken en te voorkomen door voorlichting en scholing. In dit platform zijn meerdere zorg- en hulpverleningsinstanties vertegenwoordigd, waaronder GGZ, verslavingszorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Vanuit die laatste zijn onder andere Pluryn, 's Heeren Loo, Humanitas, Zozijn, Estinea en De Lichtenvoorde betrokken.

Meer informatie via Elske Klein Gunnewiek van het zorgloket De Lichtenvoorde (elskekleingunnewiek@delichtenvoorde.nl). Of bezoek de site www.houvast.nu.