CDA vreest voor komst Noordtak Betuwelijn

OOST GELRE- Het is een bericht dat komt en gaat; de mogelijke Noordtak van de Betuwelijn dwars door de Achterhoek. Afgelopen weken kwam de lijn weer in het nieuws omdat RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking Betuwelijn) een rapport bekend maakte met daarin de uitslag van een scan. Volgens RONA is de nieuwe Noordtak de beste oplossing voor de overlast die aanwonenden van diverse spoorlijnen nu ondervinden van het goederenvervoer. ‘Goedkoper én effectiever dan aanpassingen van het bestaande spoor’, zo laat RONA weten. De nieuwe Noordtak zou leiden tot veel minder overlast; zo’n 600 mensen zouden last kunnen krijgen van die tak, tegenover 6500 in de huidige situatie. In de Achterhoek is men over het algemeen fel tegen de komst van de spoorlijn die dan langs de N18 zal komen te liggen.

Ook het CDA in Oost Gelre maakt zich zorgen, zo zegt Walter Leemreize van die partij. “De staatssecretaris was enthousiast over het lobbyrapport van RONA en ze zou toegezegd hebben dat er na het zomerreces gekeken wordt hoe burgerorganisaties betrokken kunnen worden bij deze toekomstplannen. Aangezien deze Noordtak dwars door de Achterhoek gepland is, had de staatssecretaris natuurlijk moeten zeggen: Hoe de Achterhoekse burgerorganisaties betrokken kunnen worden bij de toekomstplannen”, vindt Leemreize. Hij vervolgt: “Voor alle duidelijkheid: het CDA is tégen een Noordtak van de Betuwelijn door de Achterhoek zoals die thans door het RONA wordt gepresenteerd. Deze lijn levert, zoals deze nu is gepresenteerd, de Achterhoek helemaal niets op. Alleen maar overlast en aantasting van het landschap. Maar stel nu dat deze lijn er, onder bijvoorbeeld internationale druk, toch gedwongen moet komen, welke voorwaarden gaan we dan als Achterhoek hieraan verbinden?” Het CDA wil van het college weten met welke concrete acties de Achterhoekse burgers bij het proces betrokken worden en welke acties het college en de thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid zal ondernemen om, indien nodig, een gedragen voorwaardenpakket op te stellen.

Eerst voldoende informatie inwinnen
Wethouder Karel Bonsen zegt dat de discussie over de Noordtak al jaren speelt. “In 2014 waren de standpunten van het college, de raad en de Regio Achterhoek allemaal negatief. We gaan de nieuwe ontwikkelingen bespreken bij de Thematafel. Als college willen we eerst voldoende informatie inwinnen en dan pas een standpunt innemen. Uiteraard nemen wij daarin de mening van de raad en de burgers mee.” Paul Wallerbos van OOG vraagt zich af of het CDA wel echt tegen is. “De deur wordt door jullie nu wel op een kier gezet met de vraag over een voorwaardenpakket.” Volgens Leemreize is het CDA principieel tegen ‘maar het kan zijn dat we gedwongen worden mee te werken. Daarom willen we heel goed nadenken over welke voorwaarden we daaraan willen verbinden’.


Onttrekking landbouwgrond geen belemmering voor zonnepark

LIEVELDE - Het voorstel van de gemeente Oost Gelre voor de komst van het zonnepark in Lievelde is er door. Alleen NLOG stemde tegen. Het park, een initiatief van Vincent en Jos Hulshof en Sunvest, komt te liggen aan de Nieuwendijk in Lievelde. Het gaat om ongeveer 8 hectare met circa 30.000 zonnepanelen.

Buurman Arink is als inspreker aanwezig bij de raadsvergadering en vertelt dat zijn ingebrachte zienswijze niet is bedoeld als bezwaar maar als mogelijkheid om tot een betere besluitvorming te komen. "Het antwoord kwam echter in de vorm van het weerleggen van mijn zienswijze. Het enige aspect van zorg is voor mij het esthetisch aspect, het agrarisch landschap zoals we dat kennen. Mijn voorstel was een totale afscherming van het zonnepark in plaats van gedeeltelijk, dus ook aan de zijde van de Nieuwendijk. Ik kan nu niet overzien hoe het park eruit gaat zien en of de panelen daadwerkelijk 'worden geabsorbeerd in het landschap'. Wie kan voorzien wat de visuele esthetische aspecten zijn? Ik hoop dat u op deze zorgen wilt ingaan", zo zegt Arink.

Klein Gunnewiek van de NLOG zegt dat het hier wel degelijk om onttrekking van landbouwgebied gaat, iets dat de gemeente in principe niet wil: "In dit gebied met hoge natuurwaarde komt een glasvlakte van 8 hectare op steenworp afstand van Koolmansdijk. Er zijn strenge eisen om de natuur in stand te houden, daaraan wordt in dit plan voorbijgegaan. Wij zijn grote voorstander van niet-fossiele brandstoffen maar dit soort plannen moet op locaties die daar wel geschikt en bedoeld voor zijn, bijvoorbeeld het naastgelegen retentiegebied." CDA'er Bragt zegt dat onttrekking aan landbouwgrond inderdaad moet worden voorkomen, "maar we hebben wel een gezamenlijke ambitie voor onze gemeente. We hebben het hier over 0,11% van de totale landbouwgrond in de gemeente. We moeten maximaliseren, dan weten we ook in de toekomst waar we aan toe zijn. Onze voorkeur is duidelijk, eerst zon op daken en retentiegebieden voordat we aan landbouwgrond gaan tornen. Maar dit initiatief moet kunnen rekenen op behoorlijk bestuur. Een zonnepark in Lievelde dat energie oplevert voor zo'n 3000 woningen; laat het maar gebeuren." De VVD is het met het CDA eens en ook D66, de PvdA én OOG zijn voor de realisering van het zonnepark.

Energiemix
Wethouder Porskamp zegt dat het college geworsteld heeft met het initiatief. "Ook onze voorkeur gaat uit naar niet-landbouwgronden. We moeten echter allemaal een bijdrage leveren aan onze ambitie om energieneutraal te zijn in 2030. We komen er niet met wachten tot er daken volgelegd zijn; dat kunnen we ook niet afdwingen. Wij snappen dat niet elke ondernemer overgaat tot zonnepanelen. Het gaat om een energiemix; onze doelstelling is 18 hectare zonnepanelen op daken, 50 hectare zonnepark, 16 windmolens en enkele biomassa-installaties." Voor wat betreft de oproep van Arink zegt Porskamp dat er een moreel appel wordt gedaan op de initiatiefnemers. "Het bestemmingsplan sluit niet uit dat er een landschappelijke inpassing kan komen aan de zijde Nieuwendijk."