Jolien met het ontwerp. Foto: PR CorsoKIDS
Jolien met het ontwerp. Foto: PR CorsoKIDS

Dahleo op bezoek bij Groep Pompe-lien

Tekst en foto door Maartje de Kort

LICHTENVOORDE - Als ik binnenkom zit Jolien, beter bekend als Pompe-lien, verstopt achter de bank. Het is ook best even spannend, als Dahleo bij jou op bezoek komt. Als ze ontdooit is, kletsen we over de wagen van dit jaar en het gebruik van sociale media.

Tijdens de afgelopen maquettepresentatie heeft Jolien geen maquette tentoongesteld. Maar ze heeft er wel een gemaakt en ze laat hem aan mij zien. In huize Pompe-lien bruist het van de ideeën. Deze lijken te ontstaan vanuit dagelijkse dingen. "We denken groot, maar bij gebrek aan mankracht werken we klein en met perfectie" vertelt moeder. Zo ook dit jaar. Het idee voor dit jaar is 'Houten speelgoed'. De wagen is inmiddels zo goed als af en staat in de schuur te wachten tot het plakweekend in september. Zo kunnen ze onbezorgd genieten van de zomervakantie en opladen tot het corsoweekend aanbreekt. Jolien vertelt, na even twijfelen, dat ze het lopen op zondag toch het leukst te vinden. Ze zegt het niet spannend te vinden, het lopen langs de route en al het publiek. Het plakweekend in de tuin vind ze ook heel gezellig, samen met ouders en grootouders. Ineens vliegt ze al struikelend de trap op. Vol trots laat ze haar gewonnen beker van vorig jaar zien, de eerste prijs in de Kiezelklasse.

Alles en niks
Groep Pompe-lien is als een van de weinige CorsoKIDS actief op sociale media, zoals Facebook en Instagram. Ze delen informatie, de voortgang van de wagen en andere leuke weetjes. Jolien is met haar ouders naar de maquettepresentatie geweest en daar heeft ze zelf foto's gemaakt. Hier maakte ze samen met haar moeder een filmpje van dat ze online delen. Jolien maakt de foto's en filmpjes zelf, behalve daar waar ze zelf op staat natuurlijk. Het idee om als groep dingen op sociale media te delen, komt van moeder. "Het is heel jammer dat er op sociale media zoveel aandacht besteedt wordt aan de grote wagens, terwijl kinderen de toekomst zijn," vertelt moeder Gerda. Groep Pompe-lien gaat bewust om met wat ze delen op sociale media en laat voornamelijk beeld zien waarin ze zoveel mogelijk geheim proberen te houden. Zoals de foto's van de bouw van de wagen; je ziet van alles, maar eigenlijk ook niks. Zo blijft het allemaal een beetje mysterieus.

Meedoen met CorsoKIDS?
Jolien laat me vol trots de wagenonderdelen van 'Houten speelgoed' zien. Prachtig en helder in al zijn eenvoud. Ze strijdt opnieuw mee voor een prijs in de Kiezelklasse. Ben je benieuwd naar Groep Pompe-lien op sociale media? Volg ze dan op Facebook of Instagram! Word jij zelf ook een CorsoKID, meld je dan nu aan op www.corsokids.nl en ontvang een uniek corsoshirt.


Boerenbondgebouw in trek

ZIEUWENT- Het Boerenbondgebouw in Zieuwent, dat verbouwd zal worden tot vijf wooneenheden, is in trek bij woningzoekenden. Er hebben zich al zo'n tien gegadigden gemeld voor de wooneenheden op op het voormalige Welkoopterrein aan de Pastoor Zanderinkstraat, zegt wethouder Jos Hoenderboom.

Door Kyra Broshuis

De realisatie van het project gaat niet zonder slag of stoot en de gemeente draagt bij met een bedrag van 150.000 euro. Ook de provincie betaalt mee vanuit het provinciale subsidieprogramma SteenGoed Benutten. De NLOG is altijd tegenstander geweest van dit project. "Dit kost veel te veel geld. Wij zien graag woonstudio's voor jongeren in Zieuwent maar niet tegen elke prijs", zei voorman Klein Gunnewiek al eerder. Het project is een particulier initiatief van de formatie Bondgenoten.Geïnteresseerd in het vervolg
Klein Gunnewiek stelde afgelopen week vragen over de voortgang van 'De Boerenbond'. "In de raadsvergadering van december 2018 is besloten 150.000 euro aan te wenden voor instandhouding Boerenbondgebouw Zieuwent. Dit was nodig om ook bij de provincie een subsidie van 250.000 euro te verkrijgen. In deze vergadering had NLOG de nodige vragen en kritiek op dit voorstel. Ondanks dat wij tegen hebben gestemd zijn wij na zes maanden nog wel geïnteresseerd in het vervolg. Wij willen graag weten of Bondgenoten inmiddels officieel is opgericht, wat de rechtsvorm is en wie deze personen zijn." Ook wil Klein Gunnewiek graag van de wethouder weten of er al gegadigden zijn voor de woningen en of de provinciale subsidieaanvraag inmiddels is goedgekeurd.

Besloten vennootschap met negen aandeelhouders
Wethouder Jos Hoenderboom antwoordt dat Bondgenoten inmiddels officieel is opgericht. "Het is een besloten vennootschap met negen aandeelhouders. De namen van deze mensen noem ik niet om privacyredenen. Voor wat betreft het subsidietraject kan ik melden dat dat nog loopt. Inmiddels zijn we echter al wel zover dat de overeenkomst met Bondgenoten kan worden getekend. Er is zeker belangstelling voor het project; er hebben zich al zo'n tien gegadigden gemeld voor de nieuwe woningen."