Deze heren hebben er al weer zin in. Foto: Annekée Cuppers
Deze heren hebben er al weer zin in. Foto: Annekée Cuppers

Lichtenvoorde blij met Zwarte Crossers

LICHTENVOORDE - Met 's lands grootste festival om de hoek doen ook de ondernemers van Lichtenvoorde hun best om de Zwarte Crossers zich in de Keistad thuis te laten voelen. En dat lukt heel aardig. Met feestelijke spandoeken, aangeklede etalages én speciale Zwarte Cross-menu's worden de gasten welkom geheten. Een heel verschil met enkele jaren terug. Toen hielden sommige horecazaken hun deuren gesloten. Soms bewust, uit angst voor ongeregeldheden. Soms betrof het een vaste sluitingsdag en zag men geen brood in extra openingsuren. Anno 2019 heeft ondernemend Lichtenvoorde de Zwarte Crosser omarmd en wordt hij/zij op de wenken bediend.

Door Annekée Cuppers

Van enige terughoudenheid ten opzichte van de Zwarte Crossers is niets meer te merken. Vooral horeca-ondernemers spelen in op de tijdelijke gasten.

Ondernemend Lichtenvoorde heeft Crosser omarmd

Populair zijn de ontbijtspecials die iedere ochtend bij verschillende zaken worden aangeboden. Flinke uitsmijters met een straffe bak koffie én een glas bier moeten er voor zorgen dat de festivalgangers er die dag weer stevig tegenaan kunnen. In grote getale zitten de ze op de terrassen of ontbijten staand aan hoge tafels. "Eten op het festivalterrein zelf is behoorlijk prijzig", zo laat een festivalganger desgevraagd weten, "Logisch ook, want alle kosten moeten er natuurlijk wel uitgehaald worden. Door 's ochtends in Lichtenvoorde een ontbijtje mee te pakken, scheelt dat toch weer een paar euro. En eigenlijk is het wel lekker om even van het terrein af te zijn, weg van al die drukte. Hoewel, ons 'adresje' hier bij de bakker op de hoek is inmiddels door meer mensen ontdekt dus zo heel rustig is het nu ook weer niet. Maar wel super relaxed en gezellig!"

De meeste Lichtenvoordenaren zien de komst van de vele festivalgangers met belangstelling tegemoet. Een oudere dame vertelt: "Ik vind het wel leuk en gezellig, al die mensen in het dorp. Dat geeft toch wel weer een bijzonder sfeertje. Mijn man en ik gaan ook altijd kijken als ze met al caravans aankomen bij de Schans, een mooi spektakel. En als ze straks weer naar huis gaan, zitten we er weer. Zelf zijn we nog nooit op de Zwarte Cross geweest, daar hebben we niet zo'n zin meer in maar op deze manier genieten we er op onze manier toch van mee."

Zwarte Crossers spoelen het stof van hun lijf. Foto: Martijn Koolmees