Han Ressing, voorzitter van V.V. Erix, staand op het sportpark Delakker in Lievelde. Foto: Theo Huijskes
Han Ressing, voorzitter van V.V. Erix, staand op het sportpark Delakker in Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Han Ressing: 'Erix is het hart van Lievelde!'

LIEVELDE - Zaterdag 27 juli 2019. Niet op dezelfde dag, maar wel op dezelfde datum en dat exact 75 jaar geleden, is voetbalvereniging Erix opgericht. Voldoende reden om ten behoeve van deze maandelijkse rubriek in gesprek te gaan met de huidige voorzitter van de Lieveldse club: Han Ressing. Plaats van handeling is het voor de kantine gesitueerde terras op het sportpark Delakker aan de Lievelderweg. Had Nederland 75 jaar geleden in 1944, op dezelfde datum maar toen op een donderdag, te maken met een temperatuur van 22 graden, deze keer staat de zon bij een temperatuur van 35 graden hoog aan de hemel. Reden voor de preses, tevens gastheer van Erix, om in de vorm van een parasol voor een stukje comfort te zorgen. Echter een zich plotseling aandienend windje doet dezelfde parasol al vrij snel op het dak van de kantine belanden. Dit voorval doet een voorbijkomend Erix-vrijwilliger, uw verslaggever aankijkende, de opmerking ontlokken dat de Grolse wind ook aanwezig is.

Door Theo Huijskes

Reeds 43 jaar actief lid van Erix
Han Ressing, geboren op 23 januari 1968, is al 43 jaar actief lid van voetbalclub Erix. De 51-jarige geboren en getogen Lieveldenaar, gehuwd met Vera Toebes uit Lichtenvoorde en vader van het achtjarige zoontje Finn, is als het ware ook met Erix getrouwd. Ressing was op zeer jonge leeftijd al spelend lid, heeft circa twaalf jaar in de hoofdmacht van Erix gespeeld, maakte 25 jaar deel uit van de jeugdcommissie, heeft daarnaast circa 20 jaar gefunctioneerd als jeugdtrainer, een job die hij opnieuw heeft opgepakt nu ook zijn zoontje bij Erix voetbalt. Daarnaast heeft de man, die 29 jaar bij Hulshof Lederwarenindustrie (thans Rompa Tanneries) in Lichtenvoorde heeft gewerkt en zich nu dagelijks verdienstelijk maakt voor WSi Techniek in Groenlo, zich in 2013 laten overhalen om bestuurslid te worden. Dit laatste ging gepaard met het aanvaarden van het voorzitterschap van Erix, een functie die hij heden ten dage nog steeds bekleedt.

Gemeenschapszin en saamhorigheid
"Eerlijk gezegd was het niet direct de voorzittersfunctie die ik ambieerde", zegt een lachende Ressing. "Ik maakte deel uit van het jeugdbestuur en was destijds van mening dat een vernieuwing van het bestuur de gehele vereniging ten goede komt. Vanuit mijn dagelijkse professie heb ik in eerste instantie alle aangelegenheden die van doen hebben met een technische kant ter hand genomen. Daarnaast mensen om mij heen verzameld met niet alleen de nodige kwaliteiten, maar ook met een hart voor de club. Actieve mensen die van de hoed en de rand weten en die tevens in nieuwe te formeren commissies met ieder een eigen verantwoordelijkheid wilden functioneren." Ressing is van mening dat een voetbalclub van grote waarde is voor ieder dorp. Met alle respect voor alle overige sport- en andere verenigingen, maar een voetbalclub zorgt voor de echte gemeenschapszin, brengt een grote mate van saamhorigheid teweeg en zorgt voor veel gezelligheid. Mede daarom is Erix wat mij betreft het hart van Lievelde."

Wij zijn apetrots op onze vrijwilligers
Als voorzitter van Erix beseft Ressing als geen ander dat in deze tijd samenwerking met andere clubs absoluut noodzakelijk is. "Dat is ook de reden dat wij met buurtvereniging KSV uit Vragender reeds 15 tot 20 jaar samenwerken. Maar de zelfstandigheid uit handen geven, is het laatste wat wij willen. Wat dat betreft koester ik zelf nog altijd de gedachte dat iedere kleine kern naast een kerk en een basisschool in ieder geval een voetbalclub en een café moet kunnen behouden. Maar fusies zijn niet te voorkomen. Kijk in dat verband naar KSH en Mariënveld, en naar Grol en Grolse Boys. Het wordt steeds moeilijker om zelf de broek op te houden. Als Erix zijnde hebben wij alle vertrouwen in een continueringsproces. Wij beschikken over een goede accommodatie met perfecte natuurgrasvelden, willen de kantine renoveren en uitbreiden met een overdekt gedeelte en zijn apetrots op onze vele vrijwilligers en dat niet alleen op gevorderde leeftijd, maar zeker op jonge leeftijd.

Viering 75-jarig bestaan
Het 75-jarig jubileum wordt gevierd in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september. "Daarvoor is een commissie in het leven geroepen met aan het roer Vincent Hulshof, mijn voorganger als voorzitter van Erix", geeft Ressing aan. "Het wordt een tweedaags festijn met voor elk wat wils, anders gezegd, het moet een feest worden voor jong en oud. Dit laatste kenmerkt de gemeenschap Lievelde in het algemeen en de voetbalvereniging Erix in het bijzonder."


V.V. Erix Lievelde 75 jaar jong. Foto: Theo Huijskes