Plagen

Na de buxusrups, de eikenprocessierups en de blauwalg is er blijkbaar een nieuwe plaag ontdekt. De gezichtsbedekker. En dan met name natuurlijk boerka- en niqabdraagsters, daar gaat de discussie vooral om. Of is het burka en nikad? Ik ben nooit zo goed geweest in de spelling van religieus-repressief textiel. Je kunt niet overal in thuis zijn.
Ik zie hier bij ons in onze gemeente trouwens nooit draagsters van die gewaden. Maar mocht ik ze zien in bepaalde publieke ruimtes (gezondheidscentrum, openbaar vervoer, school, gemeentehuis) waar het nu niet meer toegestaan is, dan kan ik ze dus aangeven. Ik mag zelfs iets met een burgerarrest, daar is nog een of andere gebruiksaanwijzing met plaatjes voor uitgegeven door de concullega's van het AD. Mocht die situatie zich voordoen, dan doe ik waarschijnlijk niks. Ik wil geen gezeik en ik heb belangrijkere zaken om mijn tijd aan te besteden. Want mijn tijd is kostbaar, ik weet namelijk nog niet zeker of ik in een hiernamaals kom. Bovendien is het aan de chauffeur van de elektrocar of de buurtbus om ongewenste elementen te verwijderen. Bovendien: ik praat niet met iemand die haar/zijn gezicht bedekt heeft en en als zo'n figuur met mij praat geef ik geen antwoord.
Meneer Ch. zei ooit op het Marianum tegen mij, toen ik zei dat ik geen zin had in economie (of welk vak dan ook) op vrijdagmiddag om half vier: 'Je wilt hier wel zijn, want je bent hier toch.' Ik was het hier eerst niet mee eens, maar een kwartier later had ik het al door. Hij had gelijk. Ik woog de gevolgen van het niet bijwonen van de les (ouders ingelicht, boze conrector etc.) af tegen de gevolgen van het wel bijwonen (balen omdat ik niet ergens anders was, naar buiten kijken en wegdromen en daardoor niet opletten en een lager cijfer halen). Ik had die betekenis van 'willen' na een kwartier al door. Daar zouden zelfbenoemde boerkabuddies eens over na moeten denken. Over hoe vrij vrije wil is. Eigen keuze? Yeah, right.
Anyway, (en nu weer Nederlands) het is democratisch besloten, dus ... Het is trouwens geen verbod voor elke plek, maar alleen voor bepaalde publieke plekken.
Het argument van de tegenstanders van de nieuwe wet dat je in andere gevallen altijd mag dragen wat je wil, is onzin. Er zijn altijd kledingvoorschriften geweest, nationale dresscodes. Je mag bijvoorbeeld in Nederland ook niet te weinig aan. Zo is het publiekelijk exposeren van uitwendige genitaliën verboden. Ook al democratisch besloten toen. Ik mag niet met mijn lul lopen te zwaaien in bijvoorbeeld de Dijkstraat in Lichtenvoorde (ik noem maar een voorbeeld). En dat is een openbare weg en daar mag je dus wel achter jouw lul aanlopen in kleding naar keuze. Misschien ben je wel op weg naar een sollicitatiegesprek. Bij mij hoef je trouwens niet te solliciteren. Ik wil je cv kunnen zien en je gezicht. Misschien laat ik die van mij ook wel een keer zien.
Man, wat ben ik blij dat een probleem waarvan ik niet eens wist dat ik het had is opgelost.