Tekening uit 1743 van Jan de Beijer van het kasteel in Lichtenvoorde met op de achtergrond de Johanneskerk. Bron: archief Johanneskerk
Tekening uit 1743 van Jan de Beijer van het kasteel in Lichtenvoorde met op de achtergrond de Johanneskerk. Bron: archief Johanneskerk Foto:

Lichtenvoords oudste cultureel erfgoed kan uw Hart goed gebruiken

LICHTENVOORDE - Tot groot verdriet van veel Lichtenvoordenaren zijn veel van de historische gebouwen in ons dorp in de vorige eeuw(en) verdwenen. Vooral in de laatste decennia van de twintigste eeuw ging het hard en moesten onder andere de woning van Van Basten Batenburg, de jongensschool aan de Patronaatstraat en de bomen op de Markt het ontgelden. Thans is de Johanneskerk aan de Rentenierstraat het oudste gebouw dat nog aan onze geschiedenis herinnert. De stichting Vrienden van Johanneskerk zet zich in om dit voor Lichtenvoorde zo kenmerkende gebouw ook voor de volgende generaties te behouden. Daarom hopen ze op uw stem in de actie Hart voor de Achterhoek.

Op de locatie van de Johanneskerk laat in 1496 Frederik van Bronckhorst en Borculo bij zijn kasteel een kapel bouwen en met toestemming van de pastoor van Groenlo (die ook de inkomsten behoudt) wordt de kapel ingewijd. De kapel raakte op enigerlei moment in verval. Met delen van de kapel werd in 1648 de Johanneskerk, 'de witte kerk', gebouwd na langdurige voorbereidingen en collectes bij onder meer de legers van Prins Frederik Hendrik die bij Grol lagen en waarbij Prins Frederik Hendrik zelf nog 63 rijen dakleien schonk.

Het noordelijk van de Johanneskerk gelegen kasteel is rond 1790 afgebroken. Maar achter de Johanneskerk ligt nog wel het Richtershuis/Het Hof dat in 1675 is gebouwd als koetshuis van het kasteel. Op zondag 14 september tijdens de Open Monumentendagen nodigt de Johanneskerk iedereen uit om een kijkje te komen nemen in de kerk. Een wandelingetje over Het Hof langs het oude Richtershuis en de idyllische volkstuintjes mag daarbij niet ontbreken.

Hart voor de Achterhoek
De stichting Vrienden van de Johanneskerk is opgericht met het doel passend cultureel medegebruik van de Johanneskerk te bevorderen om zo het gebouw in stand te kunnen houden. De stichting doet ook mee aan de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank en uw stem voor dit oudste stukje cultureel erfgoed van Lichtenvoorde is dan ook meer dan welkom.