Marlies Claasen in gesprek met oud-voorzitter Laurens Leemreize. Foto: Dinès Quist
Marlies Claasen in gesprek met oud-voorzitter Laurens Leemreize. Foto: Dinès Quist Foto:

Corsotainment viert 90 jaar Bloemencorso

LICHTENVOORDE - De 90ste verjaardag van het Bloemencorso gaat niet onopgemerkt voorbij tijdens het Corsotainment, voorafgaand aan het Bloemencorso. De bijeenkomst voor genodigden van gemeente Oost Gelre en stichting Bloemencorso Lichtenvoorde in Hotel Restaurant 't Zwaantje, wordt op luchtige wijze gepresenteerd door Marlies Claasen, bekend televisiepresentatrice van Omroep Gelderland.

Door Dinès Quist

Mooie openingswoorden worden er gesproken door Annette van Bronsvoort, "Diep, diep respect voor iedereen die zijn tijd en energie gestoken heeft in het bouwen van de corsowagens." Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso, vertelt dat er omtrent de 90ste verjaardag van het bloemenevenement een expositie is gehouden, speciale bierglazen zijn ontworpen en de 90-jarigen een tribuneplek aangeboden kregen.

Marlies Claasen neemt op luchtige wijze de gasten van deze ochtend mee in een reis door de afgelopen 90 jaar bloemencorso. Oud-corsowagenbouwer Jan Gries wordt uitgenodigd op het podium. Aan de hand van oude foto's vertelt Gries over het bouwen van de corsowagens in lang vervlogen tijden. Corsowagen 'de Hagedis' gebouwd in 1949 staat hem nog helder voor de geest. "Op de fiets met een mandje aan de arm gingen we de boer op om dahlia's op te halen. De wagens waren toen nog klein maar perfect afgewerkt, dat zie je tegenwoordig niet meer."

Groot of grootste bloemencorso
In de loop van de jaren is er heel wat veranderd, dat laten de foto's en filmpjes op het levensgrote scherm duidelijk zien. De wagens hebben een ware revolutie doorgemaakt en daarmee mag de corso zich de grootste van Nederland noemen, als het ligt aan oud-burgemeester van Lichtenvoorde Reinder van Rijckevorsel. "Tijdens mijn ambtstijd als burgemeester van Lichtenvoorde, ben ik in Zundert wezen kijken naar het bloemencorso om te zien waarom zij de titel 'grootste bloemencorso van het land' dragen. Ik kwam er zeer teleurgesteld vandaan. Ze hadden er minder wagens dan hier, wel groter en artistieker maar de gemeenschapszin was beduidend minder. Daarom vind ik dat Lichtenvoorde zich de grootste mag noemen." Een aanwezige afgevaardigde van corsobouwers uit Zundert wordt gevraagd naar zijn mening over de titelverdeling. In alle eerlijkheid vertelt de man, "We zijn op een gegeven moment onszelf de grootste gaan noemen en later deed Lichtenvoorde mee, dus werden zij op logische wijze de tweede grootste."

Een corso maak je samen
De tijd zal leren of de strijd om de titel ooit zal veranderen. Wat niet zal veranderen is, dat op de tweede zondag van september de straten van Lichtenvoorde vrolijk gevuld zullen zijn met gekleurde pronkwagens. Zeker als het ligt aan corso-enthousiastelingen zoals ontwerper Rudi Pierik. Hij pleit voor nog meer samenwerking tussen de corogroepen, net als docent beeldende vormgeving Heleen Rooks; twee van haar pupillen maakten een maquette waarvan een wagen is gebouwd. Ook bestuurslid van SBL Thijs Kroezen, hij pleit voor bloemcorso-les op basisscholen en Jan Oonk verkoopleider Achterhoek Nieuws BV hoofdsponsor van SBL. Zij zien allemaal het grote belang van het Bloemencorso. Saamhorigheid en competitie kwamen ook tijdens het corsotainment aan bod. Een quiz met vragen over de corso en zijn verleden, laat de gasten het hoofd breken. Aan het einde van deze afvalrace beantwoordt Schutterskoning Erwin Hummelink de laatste vraag als enige goed: Hoeveel dahlia's zijn er in 2019 in de wagens verwerkt? Dit zijn er 4,1 miljoen.

Afbeelding