Anton Stortelder. Foto: Weevers Grafimedia
Anton Stortelder. Foto: Weevers Grafimedia

Het verander(en)de landschap in de Achterhoek

REGIO - Het landschap is continu in verandering. Grote veranderingen voltrekken zich vaak in een korte periode. Hoe is dat de laatste 150 jaar gegaan in de Achterhoek? Hier vertelt landschapsecoloog Anton Stortelder over in een lezing in het Kenniscafé in de Koppelkerk op zaterdag 21 september.

Het ene landschap in de Achterhoek is het andere niet. Wat zijn de hoofdlandschappen van de Achterhoek en wat zijn daarvan de streekeigen kenmerken? Momenteel is het, als gevolg van grootschalige landbouw, droevig gesteld met de herkenbaarheid en de kwaliteit van ons landschap. Wat kunnen we daaraan doen en welke partijen zijn daarbij aanzet?

Het initiatief van Vogelbescherming Nederland probeert opnieuw te komen tot een soort 'basiskwaliteit van natuur en landschap'. Aan dit project bundelen Provincie Gelderland en de meeste gemeenten in de Achterhoek de krachten.

Maar wat is dan 'basiskwaliteit'? Wie zal zeggen hoe hoog de lat moet liggen? Waar leg je de verantwoordelijkheid neer voor de veranderingen en hoe krijg je de partijen in beweging? De overheden kunnen het initiatief nemen, zoals bij het project 'Boeren voor Natuur', maar vaak is het sterker om kleinschalig en lokaal te beginnen, zoals bij de aanleg en onderhoud van de Zieuwentse Kerkepaden.

Een informatieve en inspirerende avond die hopelijk zal bijdragen aan het begrip en behoud (of terugkeer) van het Achterhoekse landschap. Koppelstraat 35 in Bredevoort, aanvang 20.00 uur (deuren open: 19.30 uur). De entree bedraagt 5 euro en reserveren is gewenst. www.koppelkerk.nl


Najaarsfietstocht Zieuwent

ZIEUWENT - Biljartvereniging 't Kevelder organiseert op zondag 15 september de jaarlijkse fietstocht. Er is dit jaar keuze uit twee routes; 28 of 52 kilometer en starten kan tussen 10.00 en 12.00 uur.

Beide routes gaan over rustige wegen en paden en men kan genieten van de natuur en hopelijk van droog en mooi zonnig herfstweer. Tussentijds is er voldoende gelegenheid om even uit te blazen op de pauzeplekken. De kosten zijn 5 euro per persoon inclusief een consumptie en versnapering voor onderweg. Jongeren onder de 12 jaar kunnen gratis meefietsen. Het startpunt is bij Buurt- en Clubhuis 't Kevelder aan de Zieuwentseweg 46 in Zieuwent.

't Kevelder hoopt een een grote opkomst. De opbrengst van de fietstocht komt ten goede aan het voortbestaan van de eigen vereniging.


Winterse activiteit in Harreveld

HARREVELD – Met de naderende herfst- en wintermaanden zijn de avonden niet meer zo warm. Daarom organiseert Dorpshuis 't Kempken elke twee weken, vrijdagavond om 20.00 uur, het kruisjassen. De eerste avond vindt plaats op vrijdag 13 september. De groep vind dat de tijd rijp is voor winterse activiteiten en kwam zo met het idee om te gaan kruisjassen. Ieder die een kaartje wilt leggen is van harte welkom in het Dorpshuis.


Waar zijn Gökhan en Mustafa?

OOST GELRE/AALTEN - Deze maand zet de afdeling Oost Gelre/Aalten van Amnesty zich in voor de Turkse Gökhan Türkmen en Mustafa Yilmaz. Zij worden vermist sinds februari en hun families vrezen dat ze met geweld zijn ontvoerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de couppoging in 2016.

De Turkse autoriteiten ontkennen dat zij Gökhan Türkmen en Mustafa Yilmaz gevangen houden. Rond dezelfde tijd verdwenen ook vier andere mannen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij de couppoging. Inmiddels is bekend dat zij in de gevangenis van Ankara zitten.

Draag uw steentje bij. Zet uw handtekening onder de petitie die in Aalten in de Wereldwinkel en de bibliotheek ligt of wordt schrijfabonnee. Neem hiervoor contact op met amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.