Er is van alles te beleven en uit te proberen. Foto: Vladimir Dobrasinovic
Er is van alles te beleven en uit te proberen. Foto: Vladimir Dobrasinovic

Belevingsfestival Ambacht 21 met nóg meer deelnemers

ZUTPHEN – De waterstofauto van de TU Twente komt naar Zutphen. Het is een van de hoogtepunten van het belevings- en doefestival Ambacht 21, op 15 september in de binnenstad van Zutphen. In het uitgebreide programma komt techniek in alle facetten aan bod. Dat belooft niet alleen interessant te zijn voor 8- tot 14-jarigen, óók voor hun ouders en iedereen die een carrièreswitch overweegt. Tijdens Ambacht 21 kunnen zij zien en ervaren hoe boeiend, inspirerend en uitdagend werken met je hoofd, handen en hart kan zijn. Duurzaamheid is daarbij een terugkerend thema.

Het programma is boordevol activiteiten met ruim 45 deelnemers – meer dan vorig jaar. Dit zijn ambachtelijke bedrijven, die ook nieuwe technieken toepassen. Zowel grote organisaties als 'kleine makers' die bijvoorbeeld met hout werken, glas-in-lood maken of stenen bewerken. In workshops gaan de jonge bezoekers zelf aan de slag om iets te maken.
Wie wil meedoen aan de workshops, doet er goed aan zich vooraf in het aanbod te verdiepen en keuzes te maken. Net zo leuk is het natuurlijk om je te laten verrassen. Wandel daarvoor langs de deelnemers, die opgesteld staan op de markten vanaf de Pelikaanstraat tot in de Marspoortstraat én op 's Gravenhof. Er zijn demonstraties en kinderen kunnen op veel plekken zelf de handen uit de mouwen steken om te ervaren hoe het is om zelf iets te maken. Bijvoorbeeld om een sleutelhanger te smeden, een kussen te maken of te timmeren. Ze ontdekken hoe je met een 3D-printer een onderdeel kunt maken om muziekinstrument te repareren of een 3D-ontwerp voor de restauratie van een gebouw. Wie weet raken ze daardoor zo enthousiast dat ze een toekomst in de techniek overwegen. Er is namelijk veel vraag naar mensen.

Onderwijs
Daarom is ook het onderwijs goed vertegenwoordigd op het festival. Het Stedelijk, de Praktijkschool, Technasium en Kompaan College doen mee. Net als een uitzendbureau dat intreders begeleidt naar een baan in de metaalindustrie. Witteveen + Bos geeft een presentatie over hun werk over de hele wereld en laat kinderen experimenteren met bouwen en zwaartekracht.

Open Monumentendag
Het festival is dit jaar tegelijk met Open Monumentendag. De aanwezigheid van veel technische bedrijven in de restauratiebranche sluit daar ook mooi op aan. De organisaties van Open Monumentendag en Ambacht 21 hebben samen één boekje samengesteld waarin zowel het programma van de Monumentendag op 14 en 15 september als dat van Ambacht 21 op 15 september te vinden is. Dit boekje is al voor het festival gratis verkrijgbaar op diverse locaties in stad.

Het programma met de plattegrond is ook te vinden via Facebook en op de website. De dag is gratis toegankelijk. Bij sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage voor de materiaalkosten gevraagd.


www.ambacht21.nl