Met twee strak uitgevoerde wagens met de titel 'Chocola' wist corsogroep Lansink-Bluiminck de juryprijs in de wacht te slepen. Foto: Bas Wekking
Met twee strak uitgevoerde wagens met de titel 'Chocola' wist corsogroep Lansink-Bluiminck de juryprijs in de wacht te slepen. Foto: Bas Wekking Foto:

Bloemencorso in teken van geuren en kleuren

LICHTENVOORDE - De negentigste editie van het Bloemencorso in Lichtenvoorde kenmerkte zich dit jaar niet zozeer door reusachtige wagens maar eerder door de manier waarop kleuren en materialen op de wagen gebruikt werden. Klap op de vuurpijl was de wagen 'Chocola' van corsogroep Lansink-Bluiminck die door middel van 1000 kg cacaopoeder in verschillende bruinschakeringen was uitgevoerd.

Door Annekée Cuppers

Het is iets na tweeën als de tambour maître van schutterij St. Switbertus zich meldt bij de burgemeester om zo de officiële openingshandeling te verrichten. Voorzien van commentaar door Georgette Wekking en Frank Knippenborg is het eerst de beurt aan de Corsokids die dit jaar maar liefst 20 groepen/individuele deelnemers hebben. Voor de organisatie van de CorsoKIDS een mooie opsteker na alle energie die zij hebben gestoken in het enthousiasmeren van de jeugd voor het corso. De wagen Piñata van De Lummeltjes doet het door de interactie van de figuranten met de wagen erg goed bij het publiek maar ook de andere deelnemers krijgen applaus voor hun kleurige creaties.

Alsof de weergoden het voorvoeld hebben, opent Teeuws onder een steeds donkerkleurende hemel het corso met het indrukwekkende drieluik 'Zwarte Magie'. Voor deze wagen werden schoongemaakte spareribs van restaurant Beef & Bone en gedroogde maïsbladeren gebruikt om de als Afrikaanse krijgers verklede figuranten in stijl aan te kleden. Gelukkig breekt na een buitje de zon door waarna de wagens zich in een gestaag tempo opvolgen. Een kleine kink in de kabel is er bij nummer 9; 'Wild' van De Lummels kan door een technisch akkefietje de veiligheid op dat moment niet garanderen en moet de andere wagens voor laten gaan.

Bij verschillende wagens hebben de bouwers gebruik gemaakt van droogtechnieken om de dahlia's in de juiste roestbruine kleur te krijgen, zoals bij de wagen 'Waterspiegeling' van de jongste corso-ontwerper Dante Verbruggen. Bruintinten zien we ook terug in 'Chocola' van Lansink-Bluiminck, een bijzonder arbeidsintensieve wagen waarbij grotendeels handmatig duizenden dahlia's meerdere behandelingen ondergingen om uiteindelijk door middel van 1000 kg cacaopoeder de juiste kleur te krijgen. Met recht een wagen die in geuren en kleuren hoge ogen gooit bij het publiek. Bij onder andere de Boschkempers zien we grijstinten terug, gemaakt door de dahlia's met droog cementpoeder in de cementmolen te laten draaien.

Publiekslieveling is echter 'Boekenstad' van de groep Vedut Nogal. Een grote, zeer gedetailleerde wagen die door het spel van verschillende figuranten op straat echt tot leven komt. Uiteindelijk kan de wagen van De Lummels alsnog aan de optocht deelnemen waarmee het Bloemencorso zijn jubileumjaar weer met een drukbezocht en kwalitatief zeer hoogstaand aanbod kan afsluiten.