Bo Krabben (rechts) en collega Jorien Stemerdink presenteren enkele van de heerlijke hapjes die tijdens de Slag om Grolle gepresenteerd gaan worden. Foto: PR
Bo Krabben (rechts) en collega Jorien Stemerdink presenteren enkele van de heerlijke hapjes die tijdens de Slag om Grolle gepresenteerd gaan worden. Foto: PR Foto:

Horeca klaar voor Slag om Grolle

GROENLO - Bezoekers die tijdens de Slag om Grolle over de Wheme geleid worden, moeten oppassen dat ze niet betoverd worden. Want uit heuse heksenketels komen straks de heerlijkste geuren van speciale gerechten, waarmee de dames van De Timp uit Zieuwent hen proberen te verleiden.

Ooit een hamburger van wild zwijn geproefd, of gestoofd vlees met een Amsterdams uitje en rucola-sla op een stuk oerbrood? Het kan van 18 tot en met 20 oktober midden in Groenlo. Voor de tenten van De Timp waar onder meer ook de frickedil wordt gepresenteerd (voorloper van de frikandel) staan straks heksenketels, waarin erwtensoep, geplukte beenham en gestoofde kippendijen worden bereid. "Maar ook komt er een streekplankje, waarin bezoekers met elkaar kunnen proeven van kaas, worst, druiven, brood en andere producten uit de regio", zegt Bo Krabben.
De 26-jarige Zieuwentse die als manusje-van-alles bij De Timp werkt, mocht zich van haar baas creatief uitleven op de bijdragen van het horecabedrijf aan de Slag om Grolle. Ze sloeg aan het tekenen en ontwerpen, en dat is niet zo vreemd: Bo is afgestudeerd als mode-ontwerpster. Anderhalf jaar geleden koos ze voor de minder hectische Achterhoek: "Al wil ik ooit wel weer wat met mode gaan doen. Maar voorlopig bevalt het me hier prima.'' Onnodig te zeggen dat ze de kleding, zoals de leren schorten , zelf ontworpen heeft.
Het Zieuwentse bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, wordt versterkt door Erik Kroeze uit Raalte. De eigenaar van Dutch Grill Store, zelf jager, zal tijdens het evenement op gezette tijden een wild zwijn uitbenen waarvan het vlees ter plekke bereid wordt.

Munten
Met een speciale Slag om Grolle-munt kunnen de hapjes en drankjes tijdens het evenement afgerekend worden. "Het is geen houten munt geworden, zoals we ooit al eens bedacht hebben", lacht Tonnie Peters, behalve regio-voorzitter van Horeca Nederland ook coördinator van de horeca-activiteiten tijdens de Slag. "Zo'n houten ding met een gaatje in het midden kun je leuk aan een snoer om je hals hangen, maar erg praktisch is het niet. De plastic munt heeft als groot voordeel dat je die doormidden kunt breken in twee halve munten.'' Maar voor het overige is veel aandacht besteed aan de aankleding van de kraampjes en tapjes op het evenement. "Die liet vorige keer wat te wensen over, dus dat doen we nu beter."
Peters werd in 2015 door de gemeente gevraagd de horeca-activiteiten te stroomlijnen, met name op financieel gebied, en is sindsdien in de organisatie blijven hangen.
Waar in het verleden de horeca-activiteiten in het centrum door de organisatie aan een enkele ondernemer werd gegund en de etablissementen hun eigen koers vaarden, hebben twaalf Grolse horeca-ondernemers nu besloten samen op te trekken. Zij verbinden zich aan een munt, waarvan ze een klein deel afdragen aan de organisatie. De deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan een raambiljet.
"Het is een fantastisch evenement'', zegt Annelies Peterman, die met haar man Frans café De Kroon (beter bekend als Frielink) in de Notenboomstraat bestiert. "We zijn ook allemaal in zeventiende-eeuwse kleding, net als de hele straat die steeds drukker en mooier wordt. Het materiaal zoals de tenten die we gebruiken houden we zoveel mogelijk in stijl. Dat geldt ook voor wat we als horeca samen op de Wheme gaan doen.''
Tonnie Peters had bij de vorige editie al wel een pak, maar trekt dat nu pas voor het eerst aan. "En de fiets waarmee ik door de stad van de ene muntenkassa naar de andere reed, blijft dit keer uit het zicht.''