Prinsjesdag

Vorige week dinsdag was het weer Prinsjesdag. De dag waarop de regering haar begroting voor het komende jaar presenteert, onze Koning de Troonrede voorleest, de hoeden-dichtheid in Den Haag tot ongekende en hoogte stijgt maar er in Oost Gelre gewoon een raadsvergadering was. Niet alleen in Den Haag was het Prinsjesdag, ook bij de carnavalsverenigingen de Noamelkers in Zwolle en de Knunnekes in Grolle was het Prinsjesdag. Een mooie aanleiding om in een carnavals-loze periode de prinsen toch nog een eens flink in het zonnetje te zetten en erop te proosten!

Raar
Waar de regering met de miljoenennota een flink begrotingsoverschot kon presenteren, hebben de gemeenten, en dus ook Oost Gelre, het komende jaar te maken met een begrotingstekort. Oost Gelre moet het komende jaar, van wege stijgende zorgkosten, 3 miljoen euro bezuinigen. Dat voelt heel raar. Je zou kunnen denken: waarom geeft de regering niet meer geld aan de gemeenten, zodat ze niet hoeven te bezuinigen?
Voor een deel gebeurt dat ook, zo lezen we in de miljoenennota, maar niet voldoende. Dit heeft te maken met dat de tekorten bij de gemeenten voor de zorg worden veroorzaakt door maatregelen van de regering die nog jarenlang doorwerken. Deze tekorten los je niet op door eenmalig extra geld te geven aan de gemeenten. Er moet een structurele oplossing komen, maar dat duurt nu eenmaal een tijd voor dat dit realiteit wordt. De verwachting is dan ook, wanneer het economisch goed blijft gaan met ons land, dat deze tekorten op termijn zullen worden opgelost. Om deze redenen kiezen wij als CDA niet voor bezuinigingsmaatregelen die onze sociale structuur, zoals bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk, afbreken. Want als je die door bezuinigingen afgebroken hebt, bouw je die niet zomaar weer op wanneer er wel weer genoeg geld is. Een beperkte belastingverhoging vinden wij dan een betere maatregel, want die kun je jaarlijks naar boven of naar beneden bijstellen zonder dat je de sociale structuur raakt.

De boer is troef!
De gemeente Oost Gelre telt momenteel ca. 300 agrarische bedrijven. In 2010 waren er dat nog 400. Het aantal boeren is dus flink afgenomen en zal nog verder afnemen, ook in Oost Gelre. De primaire landbouw is enorm belangrijk voor onze (lokale) economie, maar staat ook voor een enorme opgave. De landbouw moet duurzamer worden en er moet rekening gehouden worden met flora en fauna en het landschap. Geen eenvoudige opgave wanneer er ook nog een boterham verdiend moet worden en veelal pers en publieke opinie, onterecht, ronduit negatief is over de agrarische sector. Het CDA Oost Gelre heeft daarom van harte ingestemd met een raadsvoorstel om boeren in Oost Gelre financieel te ondersteunen met hun (persoonlijke) zoektocht of en zo ja, hoe men verder kan en wil boeren.
Mede hierdoor is en blijft de boer troef, en zou de Koning volgend jaar op Prinsjesdag voor onze boeren eens een mooie positieve Troonrede kunnen uitspreken!


Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335