Marian Hagen voor de jubileumbanner. Foto: Dinès Quist
Marian Hagen voor de jubileumbanner. Foto: Dinès Quist

Longa'59 trots op zestigjarig jubileum

LICHTENVOORDE - Als je aan de andere kant van Nederland Longa'59 noemt, weten velen over welke club het gaat. De Lichtenvoordse volleybalvereniging heeft veel topspeelsters opgeleid en in de gelederen gehad, en dat is niet onopgemerkt gebleven in de rest van het land. In 1959 zag de vereniging het daglicht en nu, zestig jaar later, bruist de club nog steeds van ambitie en gedrevenheid. Alle reden dus om een mooi jubileumfeest te vieren. Zaterdag 19 oktober staat de hele dag in het teken van het jubileum met een lezing van oud-Longa'59 topspeelster Elles Leferink, volleybalclinics en een feestavond met een Longa'59-band, DJ Doubble B en de presentatie van een eigen glossy.

Door Dinès Quist

In de afgelopen zestig jaar heeft Longa'59 gezorgd voor heel wat reuring. Verschillende grote namen speelden bij de club, die in haar succesjaren zorgde voor propvolle tribunes in de Hamalandhal, maar ook in sportzalen in de rest van het land. Veel talenten die later in het Nederlands team speelden zijn opgeleid bij de Sourcy Volleybalschool in Zieuwent, die daar 17 jaar actief was. Grote namen van nationale volleybal(st)ers die bij Longa'59 successen hadden zijn Lonneke Slöetjes, Judith Pietersen, Maret Balkestein-Grothues, Myrthe Schoot, Femke Stoltenborg, Elles Leferink, Joram Maan, Bas van Bemmelen, Daan van Haarlem en huidig voorzitster van Longa'59, Marian Hagen. Hagen speelde in haar jonge jaren ook in het Nederlands volleybalteam. Zij kent de Lichtenvoordse club al lang. In 1987 werd ze lid. In dat jaar promoveerde haar team naar de eredivisie en speelden ze later de Europacup. Haar ervaring, gedrevenheid en passie voor volleybal passen precies bij wat Longa'59 al zestig jaar uitdraagt. "Ik ben trots dat ik voorzitter mag zijn van deze fijne club. Het is een familiaire vereniging, dat voelde ik 32 jaar geleden en dat voel ik nu nog steeds. Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik zie dat we met ruim tachtig vrijwilligers met plezier zorgen dat de vereniging gezond blijft."

600 leden in hoogtijdagen
Met een huidig ledenbestand van 280 leden, is de club een stuk kleiner dan in haar hoogtijdagen van de jaren '90. Toen telde de vereniging zo'n 600 leden. Toch is Hagen zeer tevreden over het aantal van nu, een aantal dat voornamelijk uit jeugdleden bestaat. "De volleybalwereld wordt gedomineerd door vrouwen, daarom zijn we extra trots dat we nu drie jongensteams hebben. Landelijke gezien is dat heel veel. Voor uitbreiding biedt de Hamalandhal momenteel onvoldoende ruimte. Wel hebben we bij de recreanten een ledenactie opgestart, om aan onze huidige teams, spelers toe te voegen. Mini's zijn altijd welkom. We willen de jonge aanwas laten beleven hoe leuk volleybal is." Ook mindervaliden kunnen aan hun trekken komen. "Samen met een aantal sportverenigingen, de Hamalandhal, scholen, zorginstanties en fysiotherapiepraktijken houden we elke week een sportinstuif voor deze groep. Daar kunnen ze uitproberen welke sport bij hen past."

Persoonlijke ontwikkeling
Buiten het leren van goede volleybaltechnieken, heeft de club de persoonlijke ontwikkeling ook hoog in het vaandel staan. "We leren de kinderen om te gaan met fouten en teleurstellingen. Als iemand een foute opslag geeft en zich excuseert dan zeg ik: 'Sorry hoef je niet te zeggen. Fouten maken hoort bij de sport. Leer ervan en focus op de volgende bal. Niet alleen leren we ze een betere volleyballer te worden, maar ook beter als mens. Je bent onderdeel van een team, dus er wordt van je verwacht dat je respectvol met de ander omgaat. Ook leren ze een stukje psychologische druk uitvoeren. Ik zeg dan; 'Kijk maar door het net, je tegenstander in de ogen. Zo van, kom maar op met die bal.' Daar worden ze zelfverzekerd van. Al deze aspecten maken de sport mooi."

Professionaliteit
Het opleiden van pupillen is de Lichtenvoordse club wel toevertrouwd. De sportieve successen die in het verleden zijn behaald, zijn toe te schrijven aan goede trainers, talent, discipline en een goed bestuurlijk beleid. Dit beleid heeft de club al die jaren vast weten te houden. Toch namen de wedstrijdsuccessen de laatste jaren af. Tijd voor de club om de touwtjes aan te trekken, dat wierp al snel zijn vruchten af. Met in het afgelopen jaar acht kampioenen op de teller en twee promoties is de club weer op de goede weg. Bij nieuwe ambities hoort ook een nieuwe invulling van de clubletters, zo vond het bestuur, met de nieuwe pijlers van Longa'59: Loyaliteit Ontwikkeling Noviteit Gezelligheid Ambitie."

Jubileum- en reüniefeest
Aan het onderdeel 'Gezelligheid' wordt zaterdag 19 oktober gewerkt. Dan viert de vereniging zijn zestigste verjaardag. Het jubileumfeest is tevens een reünie, waar jong en oud samenkomen en herinneringen ophalen uit vervlogen tijden. Herinneringen van hoogte- en dieptepunten, die nog vers in het geheugen liggen en veelvuldig beschreven zijn. Kranten stonden vol met wedstrijdnieuws en stapels foto's zijn er geschoten van bezwete volleybalsters. Longa'59 puilt uit van het archiefmartiaal. Vrijwilligers hebben zich gestort op zestig jaar foto's, artikelen, bekers en medailles. Hiervan hebben ze een levensgrote banner gemaakt die pronkt in de Hamalandhal en op 19 oktober te zien is bij de Koppelpaarden, waar het jubileumfeest plaatsvindt. Ook hebben zij zes decennia aan archiefmateriaal samengebracht in een 120 pagina tellende glossy. Dit boekwerk wordt op de feestavond gepresenteerd en verkocht. Dit en nog veel meer materiaal is te bekijken in de herinneringenhoek tijdens het feest.
Overdag kan men luisteren naar het ongetwijfeld boeiende verhaal van oud-Longa'59- en topspeelster Elles Leferink. In 1995 werd zij beste volleybalster van Europa. Ze heeft 258 interlands op haar naam staan. En dat is nog maar een kleine greep uit haar carrière. Na de lezing van Elles worden er clinics gegeven voor de teams A, B, en C door bekwame trainers. Elles en meer oud-Longa'59-sporters zullen hierbij assisteren. Huidige leden, oud-leden, supporters van toen en nu, scheidsrechters, trainers en iedereen die Longa'59 een warm hart toedraagt is van harte welkom.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit: van 14:00 tot 15.00 uur is de lezing van Elles Leferink in de Hamalandhal, gratis entree. Aansluitend clinics voor A-, B-, C-teams. Er is een springkussen en een minivolleybalveld. Om 19.30 uur start de inloop voor het jubileum-reüniefeest in De Koppelpaarden. Kaarten zijn online te koop en in de kantine van de Hamalandhal; ze kosten 16 tot 18 jaar 17,50 euro en boven 18 jaar 25 euro. De glossy is te koop op de feestavond tegen contante betaling van tien euro.


www.longa59.nl/jubileum

Dames 1 in 1966. Foto: PR
Heren jaren 70. Foto: PR
Meisjes A 1971. Foto: PR
Dames 2 werd kampioen in de eerste klasse. Foto: PR
Dames 1 werd kampioen in promotieklasse. Foto: PR
Dames 2 in 1980. Foto: PR