De PAS-uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg.
De PAS-uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor de uitbreiding van bedrijventerrein Laarberg. Foto: Kyra Broshuis

PAS-uitspraak nog geen gevaar voor projecten Oost Gelre

OOST GELRE - Tijdens de afgelopen raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre vroegen zowel de PvdA als OOG of de PAS-uitspraak ook gevolgen heeft Oost Gelre. De PAS (Programma Aanpak Stikstof)-uitspraak leidt in het hele land tot uit- en afstel van vergunningen, projecten en plannen.

Door Kyra Broshuis

Stikstof is een hoofdbestanddeel van de lucht die de mens inademt. De hoeveel reactief stikstof is de afgelopen eeuw verdubbeld door de uitstoot van ammoniak. Door de sterk toegenomen landbouw komt er veel ammoniak in de bodem, het water en de lucht terecht. Ook de verbranding van fossiele brandstoffen is een belangrijke bron van stikstofoxiden. De overheid werkte sinds 2015 met PAS om de hoeveel stikstof in de natuur te verminderen maar toch economische ontwikkelingen mogelijk te maken. Met PAS konden stikstofemissies van nieuwe activiteiten worden beoordeeld, rekening houdend met toekomstige emissieverlagingen en zeer kleine emissies. Voor de geringe emissies was geen vergunning nodig. Op 29 mei 2019 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat PAS niet meer gebruikt mag worden als basis voor toestemmingsverlening.

18.000 bouwprojecten liggen stil
“Twee weken geleden werd duidelijk dat landelijk achttienduizend bouwprojecten stil komen te liggen omdat er geen vergunning verleend kan worden. Ook kwam de provincie Gelderland recent met getallen naar buiten; er liggen aanvragen van honderden projecten stil en de provincie heeft een lijst aangelegd met de 35 belangrijke projecten die met prioriteit behandeld moeten worden. In die lijst wordt o.a. RBT Laarberg Fase 1 en 2 genoemd. Vorige week lazen we in de krant dat diverse Achterhoekse gemeenten met lijsten naar buiten komen, zoals Doetinchem en Montferland, maar dat de gemeente Oost Gelre bij monde van het college niet wil ingaan op concrete locaties of projecten”, zegt Paul Wallerbos van OOG. Hij wil weten wanneer er een lijst van getroffen projecten en locaties komt en wat de gevolgen zijn. Ook wil hij weten van de uitspraak van de Raad van State betekent voor het gemeentelijk beleid.

Rapport afwachten
Wethouder Bart Porskamp zegt dat het college ervan uitgaat dat de verleende vergunningen in stand blijven. “Uit enkele nieuwe berekeningen blijkt dat lopende woningbouwprojecten, naar alle waarschijnlijk, gewoon doorgang kunnen vinden. De PAS-uitspraak heeft mogelijk wel gevolgen voor de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Laarberg. We zijn met een adviesbureau in gesprek hoe we toch ruimte kunnen blijven bieden aan ondernemers. Wij zien geen noodzaak tot aanpassingen naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State. We willen ook eerst de adviezen van de commissie Remkes afwachten.”