Fox Horeca in Vragender in één van de locaties waar mogelijk woningen worden gerealiseerd.
Fox Horeca in Vragender in één van de locaties waar mogelijk woningen worden gerealiseerd. Foto: Kyra Broshuis

Kleine aanpassingen in
woonvisie kleine kernen

OOST GELRE- De ‘woonvisie kleine kernen’ die de gemeente Oost Gelre eerder presenteerde, is goed ontvangen. Dat zegt wethouder Bart Porskamp. “De reacties op de visie zijn grotendeels positief. Wij zijn echt positief verrast door de grote mate van betrokkenheid van de inwoners van de kleine kernen. Bij bepaalde locaties zijn echter kritische kanttekeningen gezet en daar zijn we mee aan de slag gegaan. In samenwerking met de dorpsbelangenorganisaties hebben we de visie waar nodig aangepast. Deze definitieve visie lichten we donderdag 26 september toe tijdens een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis.”

Door Kyra Broshuis

Vragender
De gemeente wil de komende twee jaar zo’n 15 extra woningen realiseren in elke kleine kern. Er is dringend behoefte aan betaalbare woningen voor met name starters en senioren. De visie is per kern aangepast. Voor Vragender houdt dat in het gebied voor zogenaamde woondroebels is uitgebreid. Daarnaast is er een nieuwe inbreidingslocatie gemeld op de plek waar het horecabedrijf Fox gevestigd is. Tegen de plannen om te bouwen aan de Es/buitengebied zijn bezwaren binnengekomen van omwonenden. Zij willen graag aandacht voor mogelijke locaties binnen de kern.

Harreveld
Voor Harreveld heeft zich een potentiële inbreidingslocaties gemeld op de plek van De Boer. Ook is voor Harreveld het gebied voor woondroebels uitgebreid. Er zijn bezwaren binnengekomen van omwonenden op de WVG-locaties. “Voor deze plekken gaan we in overleg met de buurt”, zo zegt Porskamp.

Lievelde
Vanuit Lievelde hebben meerdere perceelhouders zich gemeld om potentiële woningbouwlocaties in te brengen. Het betreft hier inbreidingslocaties. In enkele gevallen is er al sprake van een concreet plan. “Na akkoord van de raad zal er een kwalitatieve afweging worden gemaakt tussen de plannen op basis van de leefbaarheidsthermometer. Daarnaast zou een eventuele verlenging van de Bree/de Wijn op de langere termijn kunnen spelen. Hier lijkt op korte termijn echter geen sprake van”, legt de wethouder uit.

Zieuwent
Op de plannen voor Zieuwent zijn diverse bezwaren binnengekomen over woningbouw op de Waareise. “Deze locatie blijkt voor de inwoners diverse functies te vervullen die direct linken aan leefbaarheid. De locatie is dan ook als permanente woningbouwlocatie van de kaart¨, zegt Porskamp. “Mogelijk dat het nog als plek voor tiny houses in aanmerking komt. Er is een concrete vraag naar tiny houses vanuit jongeren. Tiny houses is dan ook meegenomen in de visie met als voorwaarde dat deze binnen de bebouwde kom worden gerealiseerd. Echter hebben zich tot nu geen perceeleigenaren (binnen de bebouwde kom) gemeld.” Daarnaast zijn er veel reacties binnengekomen over bouwen in het gebied aan de Werenfriedstraat. Deze locatie is dan ook in de visie aangepast van langere termijn optie naar korte termijn optie.

Inloopbijeenkomst
Voor de kernen Mariënvelde en Zwolle zijn er geen wijzigingen. De aangepast woonvisie kleine kernen wordt tijdens de raadscommissie van 1 oktober besproken, besluitvorming vindt plaats in de raad van 15 oktober. Op donderdag 26 september organiseert de gemeente van 16.00 tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Inwoners van de kleine kernen kunnen dan een toelichting krijgen op de definitieve woonvisie kleine kernen en er vragen over stellen.