Hoge scores gemeente voor Jeugdzorg en Wmo

OOST GELRE- Uit onderzoek is gebleken de inwoners van Oost Gelre tevreden zijn over de ervaringen die zij hebben met de gemeente inzake Jeugdhulp en Wmo. Dat is de uitkomst van een onder cliëntervaring, een verplicht onderzoek voor alle gemeenten in Nederland.

Door Kyra Broshuis

De vragenlijst over Jeugdhulp ging in op thema's als ‘toegankelijkheid van voorzieningen, ‘uitvoering van de zorg’ en ‘effecten van de zorg op het opgroeien, de zelfstandigheid, de zelfredzaamheid en het meedoen in de eigen omgeving’. Van alle respondenten van de doelgroep uit de gemeente heeft 72% aangegeven dat zij weten waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. 62% geeft aan het afgelopen jaar een gesprek te hebben gehad met het ondersteuningsteam. De respondenten, 100%, zijn tevreden over de vriendelijkheid van de medewerkers en de deskundigheid. “We hebben weer, net als vorig jaar, hele goede cijfers gehaald. Daar zijn we erg blij mee”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. Ook het tevredenheidsniveau is erg hoog. Zo vindt 91% van de respondenten dat ze vaak of altijd goed geholpen. Ook de samenwerking met de verschillende partijen wordt als positief beoordeeld (91%).

Snel geholpen
Ook op het gebied van de Wmo scoort Oost Gelre goed. Van de respondenten geeft 81% aan dat ze weten waar ze in de gemeente moeten zijn met een ondersteuningsvraag. Dat is hoger dan de referentiegroep (77%). 85% geeft aan snel te zijn geholpen en 93% zegt te ervaren dat de medewerker hen serieus nam. Dat is hoger dan vorig jaar (89%) én hoger dan de referentiegroep (86%).

‘Abonnements-tarief is een keuze geweest’

Tot 1 januari van dit jaar was het nog zo dat de eigen bijdrage afhing van het inkomen en/of vermogen. Nu betaalt iedereen dezelfde abonnementstarief. Naast de gezamenlijke vragen voor alle gemeenten heeft Oost Gelre ook specifiek laten vragen naar de eigen bijdrage en in hoeverre die ertoe geleid heeft dat mensen afzien van hulp of ondersteuning. “Dat blijkt maar 10% te zijn. Hieruit wordt maar weer eens duidelijk dat het abonnementstarief een slechte politieke keuze is geweest. Veel mensen die zelf hulp konden regelen, dienden toch een aanvraag in. En dat kost de gemeente veel extra geld. Het is één van de oorzaken van het tekort in het sociaal domein in 2020 en verder. De eigen bijdrage is afgeschaft met ingang van 2019. Dat geld zijn we kwijt én de mensen doen meer aanvragen. Het was eerst inkomensafhankelijk maar is door het rijk begrensd. Een hele slechte zaak; het is water naar de zee dragen”, zegt Hoenderboom.