De A-palen bij de varkensboerderij aan de Vremanstraat in Mariënvelde. Foto: eigen foto
De A-palen bij de varkensboerderij aan de Vremanstraat in Mariënvelde. Foto: eigen foto

A-palen zorgen voor nostalgisch
plattelandsbeeld

MARIËNVELDE - De varkens in de modderpoel bij de biologische varkensboerderij van Maatschap Rouwhorst-Hahné trekken altijd al veel bekijks. Maar sinds deze zomer de varkensweide is uitgebreid met de plaatsing van zogenaamde A-palen, wordt het nostalgische gevoel nog sterker. Oude tijden herleven. De palen met elektriciteitsdraden die vroeger dienden voor bovengronds transport van elektriciteit zijn ook nu een prima rustplaats voor de boerenzwaluw.

Ongeveer anderhalf jaar geleden leest Henk Rouwhorst in een nieuwsbrief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland een redactioneel artikel met ideeën om akker- en weidevogels meer bescherming te bieden in hun broed- en leefgebieden. In het artikel wordt aandacht gevraagd voor specifieke boerderijvogels zoals zwaluwen en mussen. Door de biologische bedrijfsvoering van het varkensbedrijf en het open karakter van de stallen vormt de boerderij van de maatschap Rouwhorst-Hahné al jaren een prima broedplaats voor de boerenzwaluw. De varkensweide met modderpoel, de achterliggende waterpartij en de nabijgelegen natuur bieden een optimaal leefklimaat.

Op enkele plaatsen in de gemeente Oost Gelre zijn in de afgelopen jaren al zogenaamde A-palen geplaatst als nostalgische rustplaats voor de boerenzwaluw. Het artikel in de nieuwsbrief, de aanwezigheid van de zwaluw op zijn boerderij en de liefde voor natuur bracht Rouwhorst op het idee om navraag te doen over de mogelijkheid tot het plaatsen van A-palen op zijn boerderij. A-palen met daartussen gespannen draad waarop de jonge zwaluwen kunnen rusten, zouden een bijzondere aanvulling zijn op het nostalgische karakter van de varkensweide met modderpoel.

Op de jaarvergadering van Marienvelds Belang in de zomer van 2018, brengt Rouwhorst zijn ideeën ter sprake. Hij vraagt om informatie en medewerking van de dorpsbelangenvereniging. Na navraag te hebben gedaan in Vragender, komt men al snel terecht bij de gemeente. Er blijkt nog financiële ruimte te zijn in de vorm van speciale gezamenlijke subsidie vanuit de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland. Mariënvelds Belang dient een plan met begroting in dat eind 2018 wordt goedgekeurd.

In het voorjaar van 2019 kan de maatschap Rouwhorst-Hahné van start met de uitvoer van zijn plannen en in juni is het project gerealiseerd. Onder de A-palen wordt de varkensweide opnieuw ingezaaid met een mengsel van wilde bloemen en er is ook een informatiebordje geplaatst. Inmiddels is het eerste broedseizoen voorbij en hebben de eerste jonge zwaluwen hun rustplekje gevonden. De varkensboerderij spreekt van een geslaagd project. "Het is geweldig om te zien hoe mensen die langs komen op de fiets of met de auto even stoppen om alles nader te bekijken. Foto's maken van de varkens in de wei en de zwaluwen ontdekken op de draad tussen de A-palen. De plaatsing van de A-palen is een ware verrijking van de varkensweide, samen met de modderpoel geeft het de weide net dat extra nostalgische tintje", aldus Maatschap Rouwhorst-Hahné.