Hervelo brengt improvisatieshow

HARREVELD - Toneelvereniging Hervelo brengt op vrijdag 18 oktober een improvisatieshow. Het thema van de avond is 'De vloer op…' Er worden verschillende rondes gespeeld waarbij regisseur Marja Fuchs, twee of drie willekeurige acteurs aanwijst. De regisseur kondigt een onderwerp aan, de aangewezen acteurs moeten daarop inspelen. De toegang is gratis. De avond vindt plaats in dorpshuis 't Kempken in Harreveld.

In verband met het openluchtspel ter ere van het 100-jarig bestaan van de molen Hermien afgelopen mei, heeft Hervelo dit jaar geen ruimte voor de jaarlijkse toneeluitvoering in de herfstvakantie. Maar een herfstvakantie zonder Hervelo is bijna onmogelijk in Harreveld, daar moest wat op verzonnen worden. Daarom een improvisatieshow naar het idee van het Nederlands televisieprogramma 'de vloer op…' van Human.

In de Harreveldse versie worden er verschillende ronden gespeeld waarbij regisseur Marja Fuchs, twee of drie willekeurige acteurs aanwijst. De acteurs kunnen wat kleding en/of attributen uitzoeken en beginnen vervolgens direct, zonder onderlinge afspraken, aan de improvisatie. De uitkomst is verschillend en kan variëren van humoristisch naar emotioneel. De regisseur bepaalt wanneer de ronde eindigt. Kort samengevat is er geen voorbereiding, geen tekst en geen decor, maar wordt er 'out of the blue' geacteerd, waarbij alles goed is.

Iedereen is welkom, als speler of als publiek. Het belangrijkste doel die avond is er een gezellige, ontspannen avond van te maken. Hervelo heeft voor deze avond ook de toneelverenigingen van Zieuwent, Lichtenvoorde, Lievelde, Vragender en de Heelweg uitgenodigd en verschillende leden hebben zich al opgegeven.


Collecte voor Duchenne

OOST GELRE - Wencke Koops, moeder van de dertienjarige Tim en Anke Groters, de moeder van de tienjarige Stein organiseren in de week van 14 tot en met 19 oktober opnieuw de collecteweek voor Duchenne. Onderzoek naar deze fatale spierziekte heeft er voor gezorgd dat de levensverwachting van deze patiënten is toegenomen. "Door uw steun voor Duchenne Parent Project kunt u onze jongens en al die andere Duchenne-patiëntjes hoop blijven geven op een toekomst die er anders uit mag zien, iets waar ieder kind recht op heeft."

Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren, breken je spieren langzaam maar zeker af en word je steeds minder sterk. Kleine kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen en springen. Als het lopen niet meer gaat worden ze afhankelijk van een rolstoel (meestal rond 10-12 jaar). Wanneer de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig (meestal rond de 20 jaar). Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is. Dankzij beademing en het gebruik van (hart)medicatie is de levensverwachting de afgelopen jaren toegenomen. De helft van de patiënten wordt nu ouder dan 30 jaar. Wie Wencke en Anke wil helpen kan contact opnemen: wkoops18@gmail.com of ankenij1979@gmail.com. www.duchenne.nl


Streekziekenhuizen zoeken samenwerking met bibliotheken

WINTERSWIJK/DOETINCHEM - Vanaf oktober organiseren het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in samenwerking met de bibliotheken in de Achterhoek de inloopsessies 'uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?'. De gratis inloopsessies zijn speciaal voor de inwoners van de Achterhoek die alles willen weten over de patiëntportalen Mijn slingeland en Mijn SKB. Geïnteresseerden kunnen op de websites van de deelnemende bibliotheken vinden waar, wanneer en op welk tijdstip de inloopsessies plaatsvinden.

Mijn Slingeland en Mijn SKB zijn de online patiëntportalen van het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Mensen die patiënt zijn of zijn geweest bij een van de ziekenhuizen kunnen 24 uur per dag, zeven dagen per week inloggen om hun medisch dossier digitaal te bekijken. Een digitaal medisch dossier brengt voor patiënten veel voordelen met zich mee; patiënten krijgen steeds meer de regie in handen. Zij kunnen zich beter verdiepen in hun gezondheid en zich beter voorbereiden op een afspraak met hun arts. Daarnaast is het mogelijk om eenvoudig vragen te stellen aan de arts en vragenlijsten thuis alvast in te vullen. Om in te loggen hebben patiënten een DigiD code met sms-functie of de DigiD app nodig. Voor mensen die gebruik willen maken van de online patiëntportalen, maar niet weten hoe dit werkt of hoe ze kunnen inloggen is in samenwerking met bibliotheken in de Achterhoek de inloopsessie 'Uw digitale medisch dossier, hoe werkt het?' in het leven geroepen.

Tijdens de inloopsessie kunnen geïnteresseerden binnenlopen met al hun vragen over het patiëntportaal. Er wordt uitleg gegeven: hoe werkt het inloggen, hoe ziet het portaal eruit, waar staat wat en waarom is het interessant om gebruik te blijven maken van de portalen? Iedereen is welkom, jong en oud. Bovendien is de workshop gratis.

Andere computercursussen
Inwoners die (nog) geen DigiD hebben of niet weten hoe ze dat moeten aanvragen, of inwoners die moeite hebben met het omgaan met een computer, laptop of tablet kunnen terecht bij alle bibliotheken voor een cursus 'DigiSterker' of 'Klik en Tik'. Belangstellenden kunnen op de websites van de bibliotheken meer informatie vinden of terecht bij de balie van de bibliotheek in hun woonplaats.