Afbeelding
Foto:

Maand van de Mentor in teken van werving en waardering

REGIO - De 2.200 mentoren van de elf regionale stichtingen Mentorschap staan het hele jaar door 2.600 Nederlanders bij die moeite hebben de regie over hun leven te houden. Oktober is de Maand van de Mentor. Dan wordt deze groep vrijwilligers in de schijnwerpers gezet en worden tegelijkertijd nieuwe mentoren geworven. Er is namelijk permanent behoefte aan nieuwe vrijwilligers die door de stichtingen professioneel worden getraind om mensen te helpen besluiten te nemen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.

Vanaf vandaag (dinsdag 1 oktober) zijn op NPO Radio 1, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 radiospotjes te horen. Hierin roept één van de 2.200 mentoren vrijwilligers op om mentor te worden. In datzelfde spotje vertelt een cliënte wat haar mentor voor haar betekent. De spotjes op de nationale publieke radiozenders worden ook aangeboden bij de lokale omroepen in Nederland. In de Maand van de Mentor houden de samenwerkende stichtingen mentorschap een webinar die tot doel heeft geïnteresseerde kandidaten voor het mentorschap meer te vertellen over deze vorm van vrijwilligerswerk. De datum voor de webinar moet nog worden bepaald. Meer info hierover komt op de website te staan.

Er zijn meer mentoren nodig, omdat er een toenemende vraag is naar mentorschap. Dat laatste wordt veroorzaakt doordat mensen die hulp nodig hebben, langer thuis blijven. Zonder wettelijke toestemming mogen deze patiënten geen behandelingen ondergaan. De wet zegt namelijk dat mensen met wilsonbekwaamheid een wettelijk vertegenwoordiger moeten hebben. Indien familie dat niet kan of wil zijn, kan de rechter een mentor tot vertegenwoordiger benoemen. Een mentor ondersteunt deze mensen bij het nemen van beslissingen. Als dat niet mogelijk is, is de mentor bevoegd hen te vertegenwoordigen.

Maand van de Mentor
De Maand van de Mentor beoogt voornamelijk mentoren te werven, maar heeft tegelijkertijd tot doel de mentoren in het zonnetje te zetten. Daarnaast willen de regionale stichtingen mentorschap ook de bekendheid bij publiek en zorgaanbieders met mentorschap vergroten.
Marinka de Haan vertelt in het radiospotje wat zij als vrijwilliger bij één van de stichtingen mentorschap allemaal doet. In een ander radiospotje vertelt cliënte Anja wat het hebben van een mentor voor haar betekent. "Door mijn beperking heb ik moeite met het nemen van beslissingen. Ik heb geen familie die mij daarbij kan helpen. Mijn mentor Saskia is mijn vertrouwenspersoon en helpt mij bij het nemen van de nodige beslissingen."
Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is best een complex verhaal. Daarom heeft Mentorschap Nederland een animatiefilmpje laten maken, dat uitlegt wat mentorschap inhoudt. Het filmpje is op de website van de stichting te bekijken.
Mentorschap Nederland Mentorschap Nederland is de vereniging van elf regionale stichtingen mentorschap,
die samen landelijk dekkend mentorschap bieden op basis van vrijwillige inzet. De coördinatoren werven en trainen vrijwilligers, koppelen hen aan cliënten en geven ondersteuning bij de uitoefening van het mentorschap. De mentoren worden met zorg gekoppeld aan hun cliënten en geven vanuit persoonlijke betrokkenheid tijd en aandacht. Daardoor kunnen zij het welbevinden van hun cliënt goed volgen en voor hen opkomen.


Herfstwandeltocht in Aalten

AALTEN - Voor het weekend van 12 en 13 oktober zijn er weer mooie wandelingen uitgezet door WSV De Wandelvriend uit Aalten. Start en finish zijn bij D'n Heurnsen Tref, Brethouwerweg 9, Aalten. De routes zijn beide dagen gelijk en lopen deze keer ten zuidoosten van Aalten met een pauze aan de Driehonderdmeterweg. Deze weg loopt over 7 km op 300 meter parallel aan de Duitse grens. Naast de kortere routes van 5 en 10 km zijn er ook routes van 15, 20 en 30 km. Ook wordt de groene grens nog even overgestoken. Zoals altijd zijn de routes weer volledig uitgepijld en is er weer een mooie pauzeplek gevonden waar koffie, thee en soep worden aangeboden. Er kan vanaf 8 uur worden gestart en hoe korter de afstand, hoe later er nog gestart kan worden. De Wandelvriend is lid van de wandelbond KWBN en de tochten staan ook altijd in de online wandel-agenda www.wandel.nl. www.dewandelvriendaalten.nl