Al vanaf de afslag Zieuwent kiezen automobilisten voor de parallelweg als alternatieve route. Foto: Kyra Broshuis
Al vanaf de afslag Zieuwent kiezen automobilisten voor de parallelweg als alternatieve route. Foto: Kyra Broshuis Foto:

CDA wil uitleg over veiligheid N18

OOST GELRE- Het CDA zet vraagtekens bij de veiligheid van de N18. Raadslid Ruud Krabbenborg zegt daarover het volgende: “ De laatste tijd vernemen wij via diverse media dat er bijna wekelijks ongevallen plaatsvinden op de N18 waarvan soms met noodlottige afloop”. Het CDA wil van de wethouder weten of er cijfers beschikbaar zijn over het aantal ongelukken op de N18 en specifiek het tracé Varsseveld / Groenlo vanaf 2015 tot heden. Ook wil Krabbenborg weten of klopt dat het aantal ongelukken eerder hoger is dan lager na de aanpassing van de N18.

Door Kyra Broshuis

Parallelweg als alternatieve route
Het gebruik van de parallelweg langs de N18 tijdens de spits is de partij een doorn in het oog. “Is het college ook van mening dat de verkeersveiligheid van de fietsers hier in het geding is? En wat is de status van het project “Meer Veilig N18 in Oost Gelre” ofwel kruising Zieuwentseweg en de oversteken Grolsedijk en de aanleg van een viaduct? De laatste nieuwsbrief is van december 2018 en daarna was het stil.” zo stelt Krabbenborg. Hij meldt dat tijdens de recente vergadering van de Achterhoek Raad het woord N18 geen enkele keer is gevallen. “Kan de wethouder als deelnemer aan de tafel mobiliteit & bereikbaarheid ons kort bijpraten?”

Politie en Rijkswaterstaat
Wethouder Karel Bonsen antwoordt dat de ongevallenregistratie een taak is van de politie en dat de N18 in eigendom en beheer is van Rijkswaterstaat. Bonsen gaat met Rijkswaterstaat in gesprek om te vragen naar de cijfers. “Tot nu hebben we echter geen signalen ontvangen dat fietsers daar hinder ondervinden op de parallelweg. Voor wat betreft de kruising Zieuwentseweg tot en met kruising Richterslaan zijn we met een groot aantal betrokkenen in gesprek. De aanpak staat gepland voor 2021. De oversteken bij de Grolsedijk gaan door. Wel zijn er twijfels over de aanleg van het viaduct. Het gaat om een cofinanciering waarbij de gemeente 25 procent zal betalen. De bijdrage van de provincie staat momenteel ter discussie. De mogelijkheden voor de tweede fase van N18 zijn uitgezet bij een verkeerskundig bureau, eerste resultaten worden begin 2020 verwacht.”

Krabbenborg is verbaasd dat de wethouder geen signalen heeft gehad van fietsers. “Ik maak dagelijks mee dat er op de Parallelweg harder wordt gereden dan 60 en er wel degelijk gevaar is voor de fietsers daar. Wellicht is handhaving op de plek een goed idee. En nieuwe nieuwsbrief over de N18 in Oost Gelre zou welkom zijn.” “Die komt er”, zo zegt de wethouder.


Weggelopen

Soms heb je van die vergaderingen waarvan je op voorhand denkt: 'Ga ik hier energie van krijgen?' De vergadering van de Achterhoekraad op 23 september was zo'n vergadering. De agenda was inhoudelijk niet spannend. Het ging niet over bijvoorbeeld de N18, woningbouw en andere uitdagingen die we als Achterhoek voor de schuif hebben liggen. Nee, het ging vooral over 'poppetjes'; welke gemeente en welke partij mag mensen leveren voor de Achterhoek Board (het college van de Achterhoek). En daar kregen wij als CDA Oost Gelre, samen met veel andere partijen in de Achterhoekraad, inderdaad geen energie van.

Rommelig
De vergadering verliep nogal rommeling. De voorzitter, burgemeester van Doetinchem, was in de aanloop van en tijdens de vergadering niet echt in vorm. Hij voelde bepaalde gevoeligheden niet goed aan. En dat hij afgelopen zomer, samen met de burgemeester van Winterswijk, ging dreigen met een gemeentelijke herindeling als de intergemeentelijke samenwerking in de Achterhoek niet beter zou worden was, op zijn zachts gezegd, niet echt handig. Dit kweekte wantrouwen bij de raadsleden in de Achterhoekraad. Een flink aantal raadsleden voelden zich niet serieus genomen. Dit heeft de fractie van OOG doen besluiten om tijdens de vergadering met een kort statement aan te geven uit de Achterhoekraad te stappen en weg te lopen uit de vergadering.
De toon voor een beroerde sfeer in de vergadering was gezet. En als dan ook nog de geluidstechniek niet goed is en er een onnodig ouderwets lange stemronde moet plaatsvinden met briefjes over de 'poppetjes', is het feest compleet. En zo geschiedde.

Vertrouwen
De Achterhoekraad bestaat nog maar een jaar. In dat jaar zijn veel plannen gemaakt (visie Achterhoek 2030) en is er veel geld opgehaald in Den Haag (20 miljoen euro). De plannen kunnen dus uitgevoerd worden. 'Nu aan het werk!' is daarom ook ons credo. Het CDA Oost Gelre is een écht lokale partij. Wij gaan altijd voor de belangen van Oost Gelre. Het CDA Oost Gelre heeft in de Achterhoek, maar ook bij provincie en het rijk een groot netwerk die wij inzetten voor de belangen van Oost Gelre.
OOG heeft zichzelf, door uit de Achterhoekraad te stappen, regionaal buitenspel gezet. Ze praten en beslissen dus niet meer mee over de (indirecte) belangen van Oost Gelre. Ze hebben niet meer de mogelijkheid om hun deels terechte kritiek in de Achterhoekraad voor het voetlicht te brengen. Dat vinden we oprecht jammer.
Het CDA neemt altijd haar verantwoordelijkheid, ook als het moeilijk en/of vervelend is/wordt. Dat hoort bij politiek. Wij vinden dat de volgende vergaderingen meer op inhoud en over de voortgang van de projecten moet gaan. Dan kunnen we als Achterhoekraad (bij)sturen. Daarnaast moeten de gevoeligheden die er leven bij partijen die zich niet serieus genomen en/of niet vertegenwoordigd voelen, besproken worden.
Dan kunnen we bouwen aan vertrouwen en met elkaar de Achterhoek en Oost Gelre nog meer op de kaart zetten.


Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335


Schrijfactie voor rechtvaardigheid

OOST GELRE - Amnesty Oost-Gelre zet een schrijfactie in voor negen Indiase activisten. Met de schrijfactie hoopt de werkgroep op rechtvaardigheid. Geïnteresseerden kunnen Amnesty Oost-Gelre steunen door schrijfabonnee te worden. Mail naar amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

In 2018 zijn negen Indiase (mensenrechten)activisten uit verschillende delen van het land gearresteerd onder een strenge antiterrorismewet. De wet wordt vaak gebruikt om critici van de regering het zwijgen op te leggen. De negen activisten verdedigden de rechten van de armste gemeenschappen in India, waaronder de Dalits en de Adivasi's.