Handballers Erix H1 pakken eerste overwinning

LICHTENVOORDE - Na een nederlaag en een gelijkspel wachtte Erix nog altijd op de eerste overwinning.Daarvoor moest er thuis in de Hamalandhal gewonnen worden van laagvlieger LHV uit Leusden, de promovendus die met nul punten op de laatste plaats op de ranglijst stond. Vooraf werd door de Erix' coach nog gewaarschuwd dat er van onderschatting geen sprake zou mogen zijn vooral ook omdat Erix niet bekend is met de spelwijze van deze nieuwkomer in de Hoofdklasse en dus niet weet waar de sterke en zwakke punten liggen.

Of het onderschatting was of niet, feit was wel dat Erix moeizaam aan de wedstrijd begon. Het spel was stroperig, het tempo te laag en er werd onvoldoende dreiging gezet op de verdediging van LHV, die daarom vrij eenvoudig de aanvallen van Erix wisten te neutraliseren. Tot een stand van 5-5 ging de wedstrijd dan ook gelijk op en omdat LHV nogal erg onzorgvuldig omging met de kansen en meerdere keren voor open doel misten, kon Erix toch uitlopen naar een voorsprong van 11-7. Erix verzuimde echter om door te drukken en liet in plaats daarvan, vooral door onzorgvuldig spel en veelvuldig balverlies, LHV terugkomen in de wedstrijd die net voor rust zelfs bijna op gelijke hoogte kwamen. Een goede redding van debutant keeper Nickolas Ciochina zorgde ervoor dat er geen gelijke ruststand op het scorebord kwam!
Uit de laatste aanval voor rust zorgde Stijn van Zutphen, die ook topscorer werd met zes doelpunten, met een mooi afstandschot voor een ruststand van 12-10 in het voordeel van Erix. Hoewel Erix met een voorsprong de kleedkamer op zocht, kon men onmogelijk tevreden zijn met het getoonde spel want LHV had dermate veel kansen gemist dat een achterstand voor Erix bij rust zeer goed denkbaar was geweest.

Het moest dus allemaal een stuk beter in de tweede helft om de punten in Lichtenvoorde te houden en de eerste overwinning binnen te slepen. Hoewel de goede wil er wel degelijk was, bleef het aanvalsspel van Erix onder de maat. LHV bleef in het spoor van Erix en met nog slechts vijf minuten op de klok kwam de ploeg uit Leusden weer op een gelijke stand van 21-21. Hoewel Erix dus niet zijn beste spel liet zien, bleef de Lichtenvoordse ploeg wel knokken voor een overwinning en dat zorgde er dan ook voor dat uiteindelijk de eerste overwinning een feit werd. Twee doelpunten uit de rechterhoek van Martin Kruip zorgde voor een eindstand van 27-23 op het scorebord in het voordeel van Erix. Hoewel het publiek geen goede wedstrijd had gezien, vergoedde de spanning veel want tot kort voor tijd had het kwartje nog beide kanten kunnen opvallen. Omdat nu al geen enkel team in de Hoofdklasse meer zonder puntverlies is, steeg Erix naar de zesde plek op de ranglijst. Het lijkt erop dat de competitie opnieuw zeer spannend verloop gaat kennen net zoals de bizar verlopen competitie van vorig seizoen waar pas op de laatste speeldag de kampioen bekend werd.

St. Switbertus behaalt zes prijzen tijdens eigen wedstrijd

LICHTENVOORDE - Afgelopen weekend organiseerde handboogsportvereniging St. Switbertus traditiegetrouw de eerste indoorwedstrijd in regio 104 van dit competitieseizoen.

Op en om de tien indoorbanen van De Swite was het gezellig druk. Met 82 schutters van tien verenigingen uit regio 104 (Oost Nederland) was de wedstrijd zeer goed bezet. De wedstrijd ging over twee heulen van 30 pijlen op 18 meter waarbij de wedstrijd over drie dagdelen was verspreid. Op zaterdag middag schoten 25 schutters hun wedstrijd. Op zondag morgen en zondagmiddag waren er 29 en 28 schutters aanwezig om hun wedstrijd te schieten. Naast vele ervaren schutters schoot ook een aantal beginnende (jeugd) schutters mee voor het verkrijgen van de eerste wedstrijdervaring.

Tijdens deze thuis wedstrijd was Sint Switbertus met 16 deelnemers zeer goed vertegenwoordigd. Zes ervan behaalden prijzen. In de eerste klasse Recurve werd Mike Reukers eerste met 569 punten. In de tweede klasse Recurve behaalde Gerben Vreeman met 510 punten een tweede plaats. In de derde klasse recurve werd Jeroen Heuzinkveld met 480 punten en 9 tienen tweede en Chris Liesting met 469 punten derde. In de Compound klasse 1 was de eerste plaats voor Kyra Stottelaar met 563 punten. Herman Jansen was eerste in de Barebow klasse met 420 punten. De volledige uitslagen staan op www.st-switbertus.nl

Samen met de scores van de vier nog te verschieten wedstrijden in Haaksbergen, Arhem, Ruurlo en Hengelo (O) tellen de behaalde resultaten mee voor kwalificatie voor de rayon- en bondskampioenschappen. Deze vinden plaats in het voorjaar van 2020.