Henk en Elizete Oonk. Foto: Marije Stomps
Henk en Elizete Oonk. Foto: Marije Stomps

Konijnenfokker zwaar aangeslagen door nachtelijke insluiping

Henk Oonk vindt dat activisten totaal verkeerd beeld geven

Door Mark Ebbers

VRAGENDER - Het was rond half twee 's nachts, in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 oktober, toen konijnenfokker Henk Oonk (55) en zijn familie uit Vragender ongewenst bezoek kregen. Dierenactivisten waren zijn stallen binnengeslopen. De zaterdagmiddag erna is hij nog diep onder de indruk van het gebeurde: "Vrijdagmorgen zei ik nog tegen mijn vrouw Elizete en mijn dochter Emilly, dat als ik later in het bejaardenhuis zit, ik die nacht nog tot in detail kan navertellen."

Nadat Oonk de politie had gealarmeerd, was deze snel ter plekke. Zijn vermoeden bleek te kloppen: in de stal werden twee personen aangetroffen. Die werden onmiddellijk gearresteerd, waarbij ze zich niet verzetten.

Tweede keer
Het is al de tweede keer dit jaar dat Oonks bedrijf nachtelijk bezoek krijgt van een of meerdere activisten. "Ik weet zeker dat de zogenaamde vegan streaker, die nu een van de twee was, ook in april in onze stal is geweest. Hij ontkende dat afgelopen week. Maar in april vond ik zand in de stal en voetsporen in de richting waar zijn auto 's nachts gezien was door mijn buurman. In de stal vond ik drie verlamde moederdieren. Dat moet door de schrik van de activisten zijn gekomen. 's Nachts zijn de radio en de lampen uit. De andere insluiper was van Animal Rights."

Mogelijk ziektes
Door de insluiping van afgelopen week zijn vooralsnog geen dieren overleden. Oonk: "Omdat de volgende ochtend vroeg konijnen zouden worden afgehaald, hadden wij juist die nacht de radio aan laten staan in de stal. Dat is opdat de dieren niet zo schrikken van het geluid van de vrachtwagen die 's morgens vroeg langs de stal rijdt. Waarschijnlijk zijn ze daardoor nu ook niet zo geschrokken van de insluipers als in april. Maar dat de insluipers mogelijk ziektes hebben meegebracht, is zeker niet denkbeeldig: ze hadden geen beschermende kleding aan. Op de filmpjes op internet die ze zelf maken zeggen ze dat ze dat altijd wel doen. Mooi niet dus. Bovendien zijn ze door het aangrenzende bos gekomen, met de alle risico's van dien. Onverantwoord gedrag."

'Verkeerd beeld'
Wat Oonk heel erg dwarszit, is dat activisten een totaal verkeerd beeld schetsen van zijn bedrijf en de hele sector. "Wij voldoen aan alle regels en meer."
Het vanuit emoties en niet vanuit kennis van zaken handelen van de dierenactivisten ergert hem enorm. Tegenover het zijns inziens vertekende beeld dat gecreëerd wordt, stelt hij: "Wij gaan vriendelijk en netjes met de konijnen om. Als boer ben ik verantwoordelijk voor de dieren en zorg ik ervoor dat ze perfect worden behandeld, elke dag weer."
Oonk is het ook weleens met activisten eens. Als hij terugdenkt aan de dieren die de hongerdood stierven in de Oostvaardersplassen begint zijn bloed weer te koken. "En dan dat gelul moeten aanhoren van die mensen die dat natuurgebied gecreëerd hebben. Dat zo'n hongerdood natuur is en zo. In de natuur staan geen hekken, als het eten op is in een gebied lopen de dieren verder. Op dat moment ben ik blij dat er activisten zijn (die de dieren bijvoeren, ME), ik zou daar zo naast hen willen staan."

Ook indruk op familie
De inbraak in zijn stallen heeft diepe indruk gemaakt op Henk Oonk maar ook op zijn vrouw en dochter. Ook bij andere familie met kinderen die zo'n dertig meter verder wonen. "Je voelt je niet meer veilig in je eigen huis en bedrijf." Hij weet dat ook collega-veehouders zich ernstige zorgen maken over de herhaaldelijke insluipingen en inbraken op veebedrijven.
Af en toe schiet hij vol. "Gelukkig is er niets gebeurd. Het had ook zo maar anders kunnen lopen. Er moeten gewoon zwaardere straffen komen voor dit soort vergrijpen. Nu liepen ze 's middags alweer vrij rond. Belachelijk."

'Mening niet opdringen'
Hij vindt dat de dierenactivisten recht hebben op hun mening. "Ze mogen veganist zijn of vegetariër. Maar ze moeten het niet opdringen aan anderen. En al helemaal niet veehouders terroriseren met hun mening."
Naar Oonks overtuiging hebben harde werkers en sporters trouwens vlees nodig. "Recent onderzoek van een Belgische arts heeft zelfs aangetoond dat kinderen die geen vlees eten geestelijk achterop raken met onherstelbare schade, omdat ze bepaalde essentiële voedingstoffen niet binnenkrijgen." Maar mensen kunnen best minder vlees eten wat hem betreft: "Er is een middenweg waarin ieder vrij is om zelf te kiezen."

Veel steun
Henk Oonk en zijn familie hebben veel steun gekregen van alle kanten. Bloemen, apps, mails, telefoontjes en bezoekjes. "De jongeren die vaak meewerken komen vanmiddag na het voetballen extra weer terug om het werk af te maken. Want dieren moeten iedere dag weer opnieuw goed worden verzorgd en je kunt de verzorging niet zomaar laten liggen tot de andere dag." Henk en Elizete willen iedereen bedanken voor alles.

Hoe nu verder?
Hoe het verder gaat met hem, zijn familie en het bedrijf? Eerst de spannende dagen zien door te komen, afwachten of de activisten een ziekte hebben overgebracht. En dan hopelijk doorgaan.
Waar Oonk niet aan meedoet, zijn de acties van de boeren deze week. "Ik had er graag aan meegedaan, op 1 oktober in Den Haag was ik er ook bij. Mijn spandoek gaat overigens wel mee. Maar sommige werkzaamheden zijn wel blijven liggen door de politie en media-aandacht na afgelopen woensdagnacht en dat maakt dat ik ervan afzie. Ik hoop dat de demonstraties rustig verlopen. De protesten laten zien dat voor veel boeren de maat vol is."
De brede steun voor de boeren rond de grote demonstratie op 1 oktober doet hem wel goed: "Ik ben nog nooit met zoveel positieve energie de stal ingelopen als de morgen na de demonstratie van 1 oktober."
Ruim een week later was er een heel ander gevoel.