Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre, wethouder Jorik Huizinga van Doetinchem en Hanneke Pennings, aanjager Actieplan Achterhoekse jongeren. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre, wethouder Jorik Huizinga van Doetinchem en Hanneke Pennings, aanjager Actieplan Achterhoekse jongeren. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Jongere moet van de bank af

OOST GELRE- In de Achterhoek hebben meer dan duizend jongeren geen opleiding afgerond en geen baan of uitkering. Het gaat om jongeren tussen de 16 en de 27 jaar. Deze jongeren moeten van de bank af, zo zeggen wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre en wethouder Jorik Huizinga, wethouder van de gemeente Doetinchem en voorzitter van de stuurgroep Actieplan Achterhoekse Jongeren. “Om deze jongeren verder te helpen, werken we samen met onderwijsinstellingen, het UWV en het Achterhoekse bedrijfsleven”, legt Hoenderboom uit. “Het uitgangspunt is dat school altijd voor werk gaat en werk altijd voor een uitkering. Voor sommige jongeren is een (vervolg)opleiding niet haalbaar door bijvoorbeeld het niveau van de opleiding of persoonlijke omstandigheden.”

Door Kyra Broshuis

De cijfers
In de Achterhoek wonen 38.000 jongeren in de genoemde leeftijdscategorie. Het merendeel heeft geen ondersteuning nodig. “Het overgrote deel, 64%, volgt een opleiding en 29% is aan het werk. De overige 7 procent is onderverdeeld in 4 procent met een uitkering en 3 procent die geen opleiding volgt, geen werk heeft en ook geen uitkering. Een deel hiervan woont in een instelling of neemt deel aan dagbesteding. De focus van dit plan ligt op de begeleiding van jongeren naar werk of terug naar school. Als deze stap niet mogelijk is, kan volgens organisaties en onderwijsinstellingen dagbesteding een geschikt alternatief zijn.”

Thuis zitten is geen goede ontwikkeling
De doelstelling is duidelijk: In 2020 gaan alle Achterhoekse jongeren tussen de 16 en 27 jaar naar school, werk of hebben een zinvolle dagbesteding. De wethouder erkent dat daar geen wettelijke verplichting voor is. “Maar uiteindelijk zal de groep die thuis op de bank blijft zitten, terugvallen op de gemeente, dat willen we voorkomen. Iedereen moet meedoen en ertoe doen. Thuis blijven zitten, is geen goede ontwikkeling. Werk is de beste sociale voorziening en participatie is ontzettend belangrijk.”

De aftrap
Om de gestelde doelen te halen, wordt op 17 oktober de aftrap gedaan bij Prakticon in Doetinchem. Daar zal onder andere Jelle van Gorkum spreken. “Een prachtig voorbeeld van iemand die aanpakt, onder welke omstandigheden dan ook.” De campagne om de jongeren te bereiken gaat 1 november van start. Ook ouders worden via de campagne aangesproken: “Ouders zijn heel belangrijk in het proces. We moeten met elkaar samenwerken om problemen in de toekomst te voorkomen. Het belang is heel groot, ook voor de toekomst van de regio Achterhoek”, zo besluiten de twee wethouders.


Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Het programma van vrijdag 18 oktober in de Antoniushove.

Openluchtspel Hummelo: Vandaag het tweede deel van het Hummelse openluchtspel 'Niks is wat ut lik'.

ZSOM Regiojournaal

Op bezoek bij… Eekhoornmuseum Klaver Vier: Dit keer waren we met de camera bij het echtpaar Jansen in Terborg. Ze hebben een grote verzameling eekhoorns, gemaakt van allerlei materialen. Daarnaast verzamelt Ria Ot en Sien modellen, winkelwagenmuntjes,kaarten, lepeltjes en knipmutsen. Theo heeft ook niet stil gezeten en bezit honderden speculaasplanken die aan de schuur hangen. Zeer de moeite waard om bij dit echtpaar op bezoek te komen. Iedere donderdag van 10.00 tot 15.00 uur is het museum gratis te bezichtigen aan De Laegte 20 in Terborg.

Kijk ook op www.zsom.nl en Youtube voor de verschillende reportages en het regiojournaal.


Amivedi

LICHTENVOORDE - Op de Zieuwentseweg is een wit met cypers/grijs gestreepte poes gevonden, ze heeft een witte borst/buik en poten, wel gechipt maar niet geregistreerd. Voor informatie kunt u contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.