Peter Pothof in 'zijn' Wereldwinkel Groenlo. Foto: Mark Ebbers
Peter Pothof in 'zijn' Wereldwinkel Groenlo. Foto: Mark Ebbers

Wereldwinkel Groenlo viert een
weekend lang het 25-jarig jubileum

Traktaties en kortingen voor het publiek, feest voor de vrijwilligers

Door Mark Ebbers

GROENLO - De Wereldwinkel Groenlo viert binnenkort zijn vijfentwintigste verjaardag. En dat in een tijd dat veel Wereldwinkels, ook in de regio, helemaal geen verjaardag meer vieren, omdat ze zijn omgevallen. "Het gaat bij ons goed, maar ook hier moet nog wel wat gebeuren", zegt Peter Pothof, winkelcoördinator van de Groenlose Wereldwinkel, ook al 25 jaar. Wat er eerst gaat gebeuren is een jubileumweekend, met een open dag op zaterdag 9 november en een dag voor alle vrijwilligers van de Grolse vestiging op zondag 10 november.

Voordat Groenlo op 9 november 1994 een Wereldwinkel kreeg, zo'n 15 jaar na de allereerste in Nederland, werd er al een aantal jaren 'eerlijke' koffie verkocht vanuit een kraam op de wekelijkse vrijdagse warenmarkt en vanuit een ruimte aan de Nieuwestraat. Een project van de toenmalige Marianum-docenten Henk Gerrits en Theo Branten. Pothof ziet dit als een voorloper van de Wereldwinkel in Groenlo. Die werd opgezet vanuit de verschillende kerken en gehuisvest in de Notenboomstraat, in het pand waar oorspronkelijk de bakkerij van Milius zat en ook een aantal jaren de VVV. In 1997 verhuisde de Wereldwinkel naar de Markt, naar het pand waar tegenwoordig de Groenlose Schaar is gevestigd. En in 2008 werd het huidige pand betrokken, de voormalige bakkerij van Buve aan de Beltrumsestraat 28.

Peter Pothof verhuisde telkens mee; hij was in 1994 een van de oprichters van de Groenlose vestiging en nam zitting in het bestuur, als secretaris. Die functie bekleedde hij tot 2003, toen stapte hij uit het bestuur, maar hij is tot op de dag van vandaag winkelcoördinator. Voorzitter Joop Koopmanschap noemt hem 'Mr. Wereldwinkel'. "Dat klinkt wel heel mooi", lacht Pothof. Hij en Ria te Braak, de andere winkelcoördinator, zou je de bedrijfsleiders kunnen noemen, hoewel hij niet echt blij wordt van dat woord. Hoe je de functie ook noemt, het takenpakket is breed. Pothof: "We doen samen de inkoop, we coördineren de inkoopgroep van de Groenlose Wereldwinkel, en we zijn verantwoordelijk voor de winkelinrichting." Hij staat zelf in principe elke vrijdagavond in de winkel en daarnaast bij speciale gelegenheden, zoals bij de recente Slag om Grolle. "Die is prima verlopen. Niet alleen kijkers maar ook kopers."

De afgelopen twee jaar hebben verschillende Wereldwinkels rondom Groenlo de deuren gesloten. Lichtenvoorde, Borculo, Eibergen, Aalten en recent Winterswijk zijn Wereldwinkelloos. "We kunnen dat wel merken, met name uit Eibergen en Lichtenvoorde trekken we meer mensen", constateert Pothof. "Het gaat bij ons relatief goed, maar ook hier moet wel wat gebeuren."

De Groenlose Wereldwinkel verkoopt naast de traditionele kunstnijverheid en voedingsmiddelen (m.n. koffie en thee) van ver sinds enige jaren ook streekproducten. Pothof: "Dat past in het landelijke beleid van duurzaamheid van Wereldwinkels. We beperken ons bewust tot lang houdbare artikelen. Daarom hebben we bijvoorbeeld geen verpakte Achterhoekse kaas, dat is te risicovol."

De Wereldwinkel Groenlo is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, net als de winkels in Ruurlo, Dinxperlo en Varsseveld, vestigingen die vooralsnog wel standhouden. Maar vanaf 1 januari 2020 moeten ze als zelfstandige vestigingen verder, de Landelijke Vereniging houdt dan namelijk op te bestaan. Hoe het verdergaat, weet ook Pothof niet. "We zijn wel betrokken bij pogingen om een overlegstructuur te creëren met de andere Wereldwinkels." Hopelijk om zo te kunnen blijven samenwerken, met name op het gebied van inkoop van bijvoorbeeld doppers, de duurzame waterflessen.

De inkoop is in de wereld van de Wereldwinkels voor een groot deel aanbodgestuurd. "Vroeger gingen we met lege kratten en dozen naar bijvoorbeeld de Veemarkt in Doetinchem", herinnert Pothof zich. "Tegenwoordig is de inkoop veel meer geprofessionaliseerd, via gebundelde importeurs."

Die importeurs zijn een betaald onderdeel van de keten van (ambachtelijk) producent in bijvoorbeeld Zimbabwe tot de consument in Groenlo. Bij de Wereldwinkel Groenlo werken geen betaalde krachten. Peter Pothof is zelf gemiddeld een dag per week in touw voor de de winkel, die zes van de zeven weekdagen is geopend.

Van zaterdag 26 oktober tot en met zaterdag 25 januari is in de Wereldwinkel ook de foto-expositie 'Trots! Ode aan het initiatief' te bekijken, met tientallen nieuwe portretten van initiatiefrijke Grollenaren. Het tweede weekend van november is er dan het jubileumweekend rond een kwarteeuw Grolse Wereldwinkel. Op zaterdag 9 november is iedereen welkom voor een kop koffie of thee of een glas wijn van Fairtrade, en een hapje. De hele dag is er een korting van maar liefst 25% op het gehele non-foodassortiment. Op zondag 10 november is er een feestje voor de ruim 30 vrijwilligers van de Groenlose Wereldwinkel.


www.wereldwinkelgroenlo.nl