Delay, winnaar van Kleintje Kei, mag de aftrap geven voor het Keifestival 2019. Foto: Koolmees Photography
Delay, winnaar van Kleintje Kei, mag de aftrap geven voor het Keifestival 2019. Foto: Koolmees Photography Foto:

Keigoed jaar voor Keifestival

LICHTENVOORDE – Programmaboekje in de kontzak, reep munten in de tuk en ze zijn klaar voor een avondje Keifestival. De vriendengroep die net bij de kassa heeft ingecheckt, zet koers naar het eerste optreden van vanavond. Welke dat precies wordt? Dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Als er bekenden zijn en het is gezellig, vinden ze het al gauw goed.

Door Annekée Cuppers

De 34ste editie van het Keifestival wordt traditioneel afgetrapt door de winnaar van Kleintje Kei, dit jaar dus door Delay. Voor een publiek dat grotendeels uit leeftijdsgenoten en ouders van de bandleden bestaat, brengen de jonge gasten enthousiast hun repertoire van verschillende rock-covers. Qua muziekkeuze hebben de heren het zichzelf beslist niet makkelijk gemaakt maar de reacties vanuit de zaal geven zichtbaar een positieve stimulans.

Ook in de Karaoke-container op de parkeerplaats bij café De Zaak zijn veel jongelui te vinden. Het concept blijkt een schot in de roos, voornamelijk bij vrouwelijke bezoekers. Uitgedost met brillen, pruiken en gekke jassen gaan de strotjes los voor een bonte mengeling aan meezingers. Een verrassend goedmakertje voor wie speciaal naar De Zaak was gelopen voor de Pearl Jam-tribute en niet meer naar binnen kon.

Het drukst is het toch wel bij Van Ooijen. De band NirFOOna geeft er een energiek optreden dat gelukkig ook buiten nog enigszins te horen is. Het café zelf zit zo vol dat er geen kip meer naar binnen kan. Ook in de andere kroegen is het druk maar loopt het wat meer door. Er is een breed aanbod aan goede live-bands die de echte muziekliefhebber soms voor lastige keuzes stelt. Een luxeprobleem.

De Koppelpaarden beschikt over een groot podium en een akoestisch lekker klinkende zaal die zich uitstekend leent voor grote bands. Aan het begin van de avond is het eerst de beurt aan The Eagles Tribute. Het publiek moet duidelijk nog een beetje loskomen. Later op de avond, als de zaal letterlijk en figuurlijk flink is opgewarmd, worden de dansschoenen voor de dag gehaald voor de swingende afsluiter Soularvibe & The Galaxy Horns.

Daarna is het voor veel Keifestivalgangers van het eerste uur tijd om met een patatje 'onder de arm' huiswaarts te keren. Om thuis op de bank met de beentjes omhoog na te genieten van een geweldige avond. De 'kei-vette afterparty's' in de verschillende kroegen laten ze aan de jongeren over. Zij zorgen er wel voor dat traditiegetrouw 'van 8 tot diep in de nacht' het feestje nog even doorgaat.

Lees verder op pagina 7.

De Karaoke-container is een nieuw onderdeel van het Keifestival. Foto: Koolmees Photography