De 75-jarige Fien Blekkink kreeg al voor de veertigste keer een medaille opgespeld na afloop van de Lichtenvoordse zwemvierdaagse. Foto: Jos Betting
De 75-jarige Fien Blekkink kreeg al voor de veertigste keer een medaille opgespeld na afloop van de Lichtenvoordse zwemvierdaagse. Foto: Jos Betting Foto:

Zwemvierdaagse nog steeds populair

LICHTENVOORDE - Vier dagen lang werd er naar hartenlust baantjes getrokken in zwembad Meekenesch. Het zwembad stond in de herfstvakantie in het teken van de zwemvierdaagse. Maar liefst 210 medailles werden er uitgereikt op de laatste dag van het zwemevenement. Een fervent vierdaagse-zwemster werd daarbij extra in het zonnetje gezet, zij zwom voor de veertigste keer mee en kreeg een bloemetje overhandigd.

Door Dinès Quist

Een kleine veertig jaar geleden kende Lichtenvoorde zijn eerste zwemvierdaagse, dat toen nog twee keer per jaar werd georganiseerd in een buitenbad. Inmiddels duiken de veelal jonge vierdaagse-zwemmers en -zwemsters in het lekker verwarmde binnenbad. Nog altijd is de zwemvierdaagse populair, al ziet de organisatie elk jaar een lichte daling in het aantal deelnemers. "Toch mogen we niet klagen, als we het met andere zwembaden vergelijken doen we het goed," vertelt Mirella Berendsen, medeorganisator van de zwemvierdaagse. "We zien steeds meer ouders die met hun kinderen mee zwemmen, zij maken er een gezellig gezinsuitje van." Leuke activiteiten tussen het baantjes trekken door, maken van de zwemvierdaagse een feestje. Zo konden er wafels worden versierd, bingo gespeeld en popcorn en ijs gegeten. Favoriet bij de kinderen is de levensgrote drijvende schommel. Ook zijn er leuke prijsjes te winnen. Op de deelnemerskaart staat een lotnummer. Tweeëndertig winkeliers hebben een nummer in de etalage hangen, als dit correspondeert met het lotnummer valt er een prijsje te halen.

Livo vrijwilligers
Livo organiseert het jaarlijks terugkerende evenement. Ruim twintig vrijwilligers zijn er elke dag nodig om het zwemevenement veilig te laten verlopen. "De kleine kinderen vinden het spelen vooral heel leuk, dan moeten we soms een beetje opletten of ze na drie baantjes nog wel terugkomen om hun baantjes af te zwemmen. Maar we zijn niet streng hoor, het moet vooral leuk zijn," vertelt een vrijwilligster. Er kan gekozen worden uit de afstanden 10, 20 of 40 baantjes. Na vier dagen krijgt iedereen een bronzen, zilveren of gouden medaille. Er wordt bijgehouden voor de hoeveelste keer men mee heeft gezwommen en dat staat vermeld op de medaille.

Fien's veertigste zwemvierdaagse
Bovenaan de lijst staat de oudste deelnemer van de zwemvierdaagse, Fien Blekkink (75). Zij zwom voor de veertigste keer de zwemvierdaagse en dat verdiende een bloemetje. Fien zwemt de vierdaagse al vanaf het begin. "We zwommen toen nog in het buitenbad, heerlijk was dat. Ik vond het zo jammer dat het naar het binnenbad verhuisde, veel te warm." Fien leerde pas zwemmen toen haar kinderen naar school gingen, in de schaarse vrije uurtjes haalde ze in 1976 haar diploma A. Nog altijd is Fien elke week in het zwembad te vinden. Tijdens de zwemvierdaagse zwom ze maar liefst elke dag 40 baantjes non stop. De veertigste medaille komt naast alle andere medailles te hangen op het prikbord aan de wand in haar kamer. "Er is nog plek voor twee medailles en dan is het prikbord vol," vertelt de energieke dame.

Meer foto's op www.elna.nl.


Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Deze uitzending is op 1 november in de Antoniushove.

Openluchtspel Hummelo
Laatste deel van het Hummels openluchtspel 'Niks is wat ut lik'.

ZSOM Regiojournaal

Jonge vrouw als hoefsmid
De Beltrumse Jona klein Gunnewiek was als kind altijd bezig was met pony's en paarden. Na veel twijfel en eerst en ander beroep heeft ze de opleiding tot hoefsmid gekozen. Nu rijdt zij met haar mobiele smidse door de Achterhoek om haar klanten te bezoeken en ter plaatse de versleten hoefijzers te vervangen. We bezochten haar tijdens haar werk aan de Waliënseweg in Winterswijk.

Op www.zsom.nl en youtube kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het regiojournaal.

Foto: Jos Betting
Foto: Jos Betting
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding