Best lastig, in het pikkedonker de weg zoeken. Foto: Joris ter Bogt
Best lastig, in het pikkedonker de weg zoeken. Foto: Joris ter Bogt Foto:

Nacht van de nacht in het Vragenderveen

Bijzonderheden van de nacht ontdekken

Door Bernhard Harfsterkamp

VRAGENDER – In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 november werd niet alleen de klok een uur teruggezet, maar werd ook weer de nacht van nacht gehouden. Voor de de Juniorclub van de vriendenclub van de Stichting Marke Vragenderveen was dat aanleiding om op pad te gaan in het natuurgebied. Doel was om de bijzonderheden van een echte nacht te ontdekken. Er namen zo'n 60 kinderen aan deel.

Ervaren hoe het is als het echt donker is
Nog net in de schemering verzamelden de 60 kinderen zich bij de parkeerplaats en schuilhut aan de Maneschijnweg. Frans Boschker vertelde ze waarom de nacht van de nacht wordt gehouden. Echte duisternis is zeldzaam geworden in Nederland. Daarom wordt overal in het land door diverse gemeenten de straatverlichting 's avonds geheel of gedeeltelijk uitgezet in de nacht waarin de zomertijd weer overgaat in de wintertijd. Inwoners zelf kunnen eveneens meedoen, door minder lichten in huis te laten branden. Of door naar een activiteit te gaan om te ervaren hoe het is als het echt donker is. Vanuit de ruimte bekeken zijn Nederland en de buurlanden ook 's nachts één grote lichtvlek. Het valt dan ook niet mee om nog een plek te vinden waar het echt donker is.

Geluiden van de nacht
Bij het Vragenderveen vonden de kinderen het echter donker genoeg. Gelukkig waren er zaklampen, want anders was het wel heel lastig geworden om in de bufferzone van het Vragenderveen de weg te vinden. Bij de nacht horen geluiden, want veel dieren gaan juist 's nachts op pad. Vleermuizen, nog net niet in winterslaap, vliegen vanaf de schemering om insecten te vangen. Wanneer de kinderen even stopten en heel stil waren, konden ze als ze goed luisterden allerlei geritsel en geschuifel horen. Maar er zijn ook luidere geluiden, zoals die van een bosuil. Die komt in en rondom het veen voor, maar het was dit keer een van de begeleiders die de roep van de uil liet horen.

Afsluiten met een kampvuurtje
Er komen zelfs nog nieuwe nachtdieren bij. Op de Veluwe hebben zich al wolven gevestigd, maar om daar te komen hebben er wolven door de Achterhoek gezworven. Misschien liep er wel één in de buurt van het Vragenderveen, al heeft niemand een huilende wolf gehoord. In de nacht van de nacht krijgen de kinderen dat geluid wel te horen. Niets om bang van te worden. Aan het eind van de tocht wisten de meeste kinderen dat je helemaal niet bang hoeft te zijn in het donker en dat het juist mooi is om aan een nachtwandeling mee te doen. Vooral als die afgesloten wordt met broodbakken bij een kampvuurtje.

Meer informatie over de Junior Vriendenclub en hun activiteiten is te vinden op de website van de Stichting Marke Vragenderveen www.vragenderveen.nl.


Instuif met de Rainbowband

LICHTENVOORDE - Een thuiswedstrijd voor de Rainbowband uit Lichtenvoorde. Op zondag 3 november verzorgen zij een middagvullend programma tijdens de Instuif bij de Antoniushove. Muzikaal leider is Tonnie Weikamp. Aanvang 14.30 uur. Toegang 5 euro.

De Rainbowband is een groep van circa veertig mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De leiding is vanaf het begin in handen van Tonnie Weikamp en Leo Niënhuis, maar ook Willy Engelbarts en Dorien Harbers zijn inmiddels al jaren vaste gezichten bij de band die inmiddels is uitgegroeid tot een begrip tot ver buiten Lichtenvoorde. Ondanks dat het muzikaal geen hoogstandje is, zijn hun optredens altijd even enthousiast.

De leeftijd van de leden varieert van 17 tot ruim 60 jaar, maar dit grote leeftijdsverschil en het verschil in verstandelijk vermogen heeft geen enkele invloed op het plezier dat de leden met elkaar hebben. Het sociale aspect is erg belangrijk in de groep, alle leden zorgen samen voor de opzet van instrumenten en helpen elkaar zodat iedereen mee kan doen. De band oefent nog steeds in het voormalige pand van de Lidl aan de Koemstraat, maar hoe lang ze daar nog kunnen blijven is nog steeds niet bekend.

Jubileum
In de beginjaren speelden de muzikanten op gekregen en vaak afgedankte muziekinstrumenten die ze overal vandaan haalden. Zware orgels werden in de loop der tijd vervangen door keyboards en langzamerhand konden, mede door giften en dergelijke, andere muziekinstrumenten aangeschaft worden. 'We hopen nog jaren door te gaan en nog meer mensen met een beperking te bereiken om hen zo een hobby te bezorgen zodat ze ook hun sociale contacten uit kunnen breiden', aldus Tonnie Weikamp. "De band bestaat inmiddels al ruim 25 jaar, iets wat vorig jaar uitgebreid gevierd is. Het enthousiasme bij de leden is nog steeds enorm en straalt eraf bij elk optreden, zoals u

Zie ook de keitjes.


Foto: PR Rainbowband
Aandacht voor nachtdieren. Foto: Joris ter Bogt
Afsluiting met broodbakken en kampvuur. Foto: Joris ter Bogt
Rondom het kampvuur. Foto: Joris ter Bogt
Kinderen bakken brood. Foto: Joris ter Bogt
De kinderen verzamelen zich. Foto: Joris ter Bogt