Afbeelding
Foto:

Keipraot van Kiezel

Eigen volk eerst

De rijksoverheid heeft een foutje gemaakt. Bij het overhevelen van de jeugdzorg en de WMO naar de gemeentes zijn ze namelijk vergeten de aanloopkosten te berekenen die met zulke klusjes gepaard gaan. Een kostenpostje meer of minder, dat valt in zo'n ingewikkelde begroting niet op. Geeft niets. Kan gebeuren.

Wat de gemeente Oost Gelre betreft, komt dat kostenpostje neer op zo'n 2 miljoen euro. Een probleem dat de gemeente Oost Gelre in no time had opgelost. Ze schoffelen wat ambtenaren en openbaar groen aan de kant, beetje korten op de minima en voilà! Wethouder Bonsen verklaarde trots te zijn op alle vrijwilligers en het verenigingsleven. Er zal niet worden bezuinigd op het sociale domein en ook alle grote projecten zoals het IEKC en de nieuwe sporthal bij het Marianum kunnen gewoon doorgaan. Prachtig, en super sympathiek.

Maar wacht eens even. Hier maakt de gemeente een grote denkfout. Het Rijk slaat een flater, flikkert die over de schutting en in plaats van het probleem terug te leggen bij degene die het heeft veroorzaakt, gaat Oost Gelre het braaf zelf zitten oplossen. Alsof het geld toch al over was en ergens in een laatje lag te verstoffen. Naast dat kastje met de regenboogvlag vermoedelijk.

Maar we hebben het hier wel over 2 miljoen keiharde eurootjes. Als je 2 miljoen euro kunt bezuinigen, had je ook 2 miljoen aan andere zaken kunnen uitgeven. Ik roep maar eens wat. Een structurele subsidie aan de speeltuinverenigingen bijvoorbeeld. Een kapitaalinjectie voor Den Diek zodat zij de verouderde podiumzaal kunnen professionaliseren. Een financiële bijdrage voor Over De Top, een festival waar de 'evenementengemeente' graag goede sier mee maakt maar dat nog ieder jaar met de pet rond moet om de benodigde financiering binnen te halen. Of dichter bij uw eigen portemonnee; geen stijging van de ozb-belasting, geen eigen bijdrage van 50 euro voor ouderen om überhaupt maar in de ZOOV-bus te mogen stappen, schoolzwemmen weer op de agenda. Verdere ideeën en tips zijn welkom. Mail ze naar redactie@elna.nl.

Beste lezers, wij laten ons toch niet zomaar 2 miljoen door de neus boren? Op landelijk niveau is er nota bene een begrotingsoverschot. Dat valt toch niet te rijmen met voor 2 miljoen euro de kreukels in het beleid van de rijksoverheid glad strijken? We zijn gekke Henkie niet. Ik zal het niet snel roepen maar nu dan toch: Eigen volk eerst!

Bij deze roep ik dan ook wethouder Bonsen op om een brief op poten naar Den Haag te sturen. Of beter nog, ga hem zelf even brengen. Er is vast nog wel een boer te vinden die toch toevallig die kant op gaat.


Kees Kiezel