Ds Hans Hinkamp met de poster van de kerkproeverij. Foto: Janette van Egten
Ds Hans Hinkamp met de poster van de kerkproeverij. Foto: Janette van Egten Foto: Janette van Egten

Johanneskerk laat het smaken

Echte liefde proef je!

LICHTENVOORDE - Zondag 10 november om 10.00 uur is er in de Johanneskerk een Kerkproeverij. Een bijzondere kerkdienst voor iedereen die eens van de sfeer wil proeven in de Johanneskerk, of dit mooie witte kerkje van binnen wil bekijken. Het thema is: Heel de kerk bakt, echte liefde proef je!

Door Janette van Egten

Ds. Hinkamp komt deze ochtend met een toepasselijke preek. De muzikale kers op de taart wordt verzorgd door Kleinkoor Second Edition. Aan de dienst werken diversen gemeenteleden mee en ook voor de kinderen is er een programma. Na de dienst staan er eigengebakken taarten klaar en is er een gezellig samenzijn. Maar wat is dat nu precies een 'Kerkproeverij'? Tijd voor enkele vragen aan ds. Hans Hinkamp.

Hoe kwamen jullie op het idee voor kerkproeverij?
"Het idee is ontstaan in Engeland als 'Back to Church Sunday'. Het doel is om mensen die niet (of niet meer) in de kerk komen eens uit te nodigen. Verschillende landelijke kerken hebben dit samen opgepakt. De naam is hier aangepast, want zeg nu zelf 'kerkproeverij' klinkt toch smakelijker dan 'kom weer naar de kerk zondag'. Dat klinkt weer zo verplichtend en daar willen we nu juist van af."

Is zo'n kerkdienst nu heel anders dan een gewone kerkdienst?
"De invulling van de kerkdienst wijkt niet heel erg af van een gewone zondagse kerkdienst. Bidden voor onze wereld, of om een steuntje in de rug. Er is een korte overdenking als moment van bezinning en ruimte voor de stilte om ook je eigen gedachten te ordenen. Er klinken woorden uit de Bijbel en er worden liederen gezongen waar we deze keer natuurlijk wel een extra smakelijk tintje aan geven! Bij binnenkomst wordt men al meteen verrast."

Nog even over dat thema: Heel de kerk bakt?
"Het thema is natuurlijk met een knipoog naar het bekende tv-programma 'Heel Holland bakt'. Een kerkproeverij zegt het al: er moet iets te proeven zijn! Een mooie gelegenheid dus om een keertje sfeer te komen proeven. Zowel in als na de kerkdienst want het koffiedrinken nadien is altijd gezellig. Dus 'heel de kerk bakt'. Niet voor niets is er gekozen voor de aanvulling 'echte liefde proef je'. Want (naasten) liefde kunnen we in onze samenleving heel goed gebruiken. Bij de overdenking maak ik gebruik van een toepasselijk verhaal over een bakkerij. Ik zou zeggen: kom eens kijken en proeven in de Johanneskerk!"