Afbeelding

Shana van der Vlist
Motorcross- 20 jaar- uit Apeldoorn

Het is al weer bijna drie weken geleden dat ik afreisde naar Polen, voor de Motocross European of Nations. Samen met Nancy van de Ven mocht ik daar, net als vorig jaar, team Nederland vertegenwoordigen. Hier was ik erg trots op. De beste twee meiden van Nederland mogen namelijk naar die wedstrijd om daar als land te strijden voor de Europese titel. Net als vorig jaar werd de wedstrijd verreden in het Poolse Gdansk. Een leuke baan met veel bochten en springwerk.

Vrijdag vond de keuring van de motors en helmen plaats. In de avond was er een openingsceremonie in de stad. Dit was allemaal erg goed geregeld door de organisatie, er kwamen grote bussen naar de baan, waar alle rijders en begeleiders in konden. Zo werden we naar de stad gebracht en daar werd elk land met de rijders voorgesteld.

Op zaterdagmorgen was er een loting, team Nederland werd als 5de geloot. Deze loting telde voor de startplaats in de kwalificatiewedstrijd op zaterdag. Na een mindere vrije training, ging het tijdens de kwalificatie al een stuk beter. Na een hele slechte start wist ik toch nog 10de te worden en ik had er erg veel ingehaald. Team Nederland kwalificeerde zich als 2de voor de wedstrijd op zondag.

Zondag was het dan tijd voor de wedstrijd. De eerste manche finishte ik op een 7de plaats. De 2de manche was een modderwedstrijd. Na heel veel regen tussen de manches was de baan omgetoverd in een modderpoel. Dit lag mij wel en het belangrijkste was om op de motor de blijven zitten en niet te vallen. Dit lukte mij en ik finishte op een 3de plaats, super!

Met deze uitslagen en de overwinningen van Nancy werd Nederland, met een totaal aantal punten van 5, Europees Kampioen!
Het is natuurlijk super om het seizoen zo te eindigen. Met een 6de plaats in het WK, een 2de plaats in het EK en de overwinning tijdens de European Nations, kan ik terugkijken op een goed 2019-seizoen. Ik heb al erg veel zin in het nieuwe seizoen en volgend jaar is de planning om weer het EK en WK dames te gaan rijden.